20.9 C
Paphos
Wednesday, May 1, 2024

Στην Πάφο υπάρχει Μονή της Αγίας Ειρήνης, είναι όμως ερειπωμένη – Ξέρετε που;

Πηγή:noctoc-noctoc.blogspot.com.cy

Η Ελεδιώ είναι ένα πολύ μικρό χωριό της επαρχίας Πάφου και σήμερα έχει λιγότερο από είκοσι κατοίκους. Αρχικά η Ελεδιώ βρισκόταν περίπου 2 χιλιόμετρα νοτίως, μετακινήθηκε όμως, στη τωρινή του τοποθεσία μετά τους σεισμούς του 1953 όπου το χωριό υπέστη σοβαρές ζημιές. Μαζί με την Ελεδιώ, από τους σεισμούς υπέστη σοβαρές ζημιές και το γειτονικό χωριό Αξύλου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το χωριό Αξύλου κατοικείτο σχεδόν εξ ολοκλήρου από Τουρκοκυπρίους ενώ η Ελεδιώ ήταν μικτό χωριό και κατοικείτο και από Έλληνες και από Τούρκους.

Η Βρετανική αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να μετακινήσει και τα δύο χωριά σε άλλη τοποθεσία (κοντά και πάλι το ένα στο άλλο) κτίζοντας λυόμενα σπίτια για τους κατοίκους.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι Άγγλοι έκτισαν με δική τους πρωτοβουλία επιπρόσθετες λυόμενες κατοικίες στη Αξύλου και μετακίνησαν τους 35 Τουρκοκυπρίους της Ελεδιώς στο νέο οικισμό της Αξύλους παρά να τους κτίσουν τα σπίτια τους στο νέο οικισμό της Ελεδιώς για να ζουν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους συγχωριανούς τους όπως πρώτα.
Στο παλιό χωριό της Ελεδιώς υπήρχε μέχρι το 1821 η Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης.

Κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι έσφαξαν τους μοναχούς και η Μονή διαλύθηκε. Διασώθηκε όμως ο ναός της ο οποίος κτίστηκε λίγο πριν το 1800, όταν ακόμη η Μονή άκμαζε. Κατά τους σεισμούς του 1953 ο ναός της Μονής κατέστη ετοιμόρροπος αλλά δεν καταστράφηκε.

Ο ναός άντεξε να στέκεται μέχρι τις αρχές του 1970, όμως λόγο της αδιαφορίας των κατοίκων, της Κυβέρνησης, και της Μητρόπολης Πάφου, κατέρρευσε στη συνέχεια αφού τίποτα δεν έγινε από κανένα για τη συντήρηση του.

Σήμερα ο ναός της Μονής της Αγίας Ειρήνης στο παλιό χωρίο της Ελεδιώς κείτεται σε ερείπια. Στο νέο χωριό κτίστηκε πρόσφατα ένας πολύ όμορφος μικρός ναός ο οποίος αφιερώθηκε στην εν λόγο Αγία, ως αντικατάσταση του παλαιού της ναού.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ