22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Στάση εργασίας δασκάλων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΡΚΑΣτου Παναγιώτη Α. Βορκά - Γενετιστής

Με αφορμή την ολιγόωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔ την περασμένη Τρίτη, ήρθε πάλι στην επιφάνεια η αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας και του ιδίου του πολιτικού προϊστάμενου του εν λόγω υπουργείου να δώσει λύσεις σε ακανθώδεις προβλήματα που παρουσιάζουν τα σχολεία μας.


 

Η πρώτη αβασάνιστη αντανακλαστική αντίδραση των γονιών ενδεχομένως να ήταν πως οι δάσκαλοι παρά των προνομίων που απολαμβάνουν και πριν καν αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά κάνουν στάση εργασίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μια δεύτερη πιο προσεκτική και ψύχραιμη ανάγνωση των δεδομένων όμως αποκαλύπτει τα σημαντικά κενά και τις αδυναμίες που παρουσιάζονται από πλευράς υπουργείου παιδείας. Παρόλο που, όπως πολλοί γονείς έχουν ήδη διαπιστώσει, σε αρκετά σχολεία δεν έχει ακόμη δοθεί τελικό ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, ο υπουργός αρνείται να αντιληφθεί ή και να παραδεχθεί πως κάτι τέτοιο ισχύει.

Ταυτόχρονα, ενώ το υπουργείο έχει τη βούληση να προωθήσει τομές και καινοτομίες που αφορούν την παιδεία και τα σχολεία φαίνεται να μην είναι ταυτόχρονα σε θέση να στηρίξει τις εν λόγω πολιτικές και καινοτομίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη λειτουργία των σχολείων μας με ημίμετρα, αντικαταστάτες δασκάλους που περιοδεύουν και τον κατακερματισμό των διδακτικών ωρών. Με αυτά τα δεδομένα ο καθένας μπορεί ν ’αντιληφθεί πως ο δάσκαλος δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει ως παιδαγωγός με στοχοπροσήλωση στη μόρφωση των παιδιών μας και όχι απλά τη ξερή παράδοση διδακτέας ύλης.

Δυστυχώς δεν ξέρω τι μπορούν να περιμένουν οι εκπαιδευτικοί και η ΠΟΕΔ από έναν υπουργό παιδείας που γραπωμένος στην υπουργική καρέκλα αρνείται πεισματικά να αναλάβει πολιτικές ευθύνες για την πρόσφατη και προκλητικά σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση εκπαιδευτικού με τη μετάθεσή της στις Βρυξέλες. Επιπλέον, ο ίδιος υπουργός προ μηνών στη συγκλονιστική επιστολή-έκκληση μαθητή που έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού να τον συνοδεύσει στο σχολείο, αντί να το πράξει άμεσα και να δώσει ένα ηχηρό συμβολικό μήνυμα, επέλεξε να χειριστεί το θέμα δηλώνοντας πως του θέματος θα επιληφθούν οι υπηρεσιακοί του υπουργείου του.

Με τέτοια επίπεδα ευαισθησίας, ειδικότερα έχοντας αντίκρυ την απελπισία ενός παιδιού, δεν πας και πολύ μπροστά.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ