20.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Σε τροχιά ανάπτυξης η τοπική οικονομία της Πάφου

Στην Πάφο η τοπική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και πάλι μετά από επτά χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, ενώ πρωτοπόροι είναι οι τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξης γης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.


Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο τουρισμός φέτος παρουσίασε αύξηση 10% στις αφίξεις, ενώ ο τομέας της ανάπτυξης γης παρουσιάζει σταδιακή ανάκαμψη κυρίως λόγω της κινέζικης αγοράς.

Πρόσθεσε πως οι τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου επίσης παρουσιάζουν σταδιακή ανάπτυξη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε ακόμη πως, παρόλο που οι πλείστοι τομείς της τοπικής οικονομίας παρουσιάζουν θετική πορεία ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις του παραδοσιακού κέντρου της πόλης της Πάφου τους τελευταίους μήνες υποφέρουν.

Η ένταση και η έκταση των δημόσιων έργων ανάπλασης του παραδοσιακού κέντρου είναι τέτοια, είπε, που δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν καθόλου, παραμένοντας πολλές από αυτές για μήνες αποκομμένες από το αγοραστικό κοινό τους.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι με τη λήξη των έργων η παραδοσιακή αγορά του κέντρου θα αναβιώσει πλήρως και παράλληλα τα εκτεταμένα έργα υποδομής και ανάπτυξης που θα υλοποιηθούν θα οδηγήσουν σε ραγδαία ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο ο Δήμος Πάφου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους εμπορευόμενους της περιοχής να εκπονήσει και εφαρμόσει στρατηγικό σχέδιο αναζωογόνησης του εμπορικού κέντρου.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το Επιμελητήριο Πάφου προωθεί συγκεκριμένες κρίσιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση δομημένου μοντέλου ανάπτυξης και την υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας για την τοπική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, συνέχισε, προωθεί το έργο της κατασκευής της μαρίνας.

Επεσήμανε πως, παρόλο που οριστικοποιήθηκε η κατακύρωση της σχετικής προσφοράς από το Ανώτατο Δικαστήριο στην κοινοπραξία Ποσειδών, δεν έχει επισημοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης, οπότε δεν μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε πως αναμένεται γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους σχετικά με την απαίτηση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία διαθέσιμων κεφαλαίων για το 60% του κόστους του έργου, το οποίο ερμηνεύεται από την επιτυχούσα κοινοπραξία και τους φορείς της Πάφου ότι αναφέρεται μόνο στο κόστος των θαλάσσιων έργων που υπολογίζονται στα €100 εκ., ενώ η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων το ερμηνεύει ότι αυτό έχει εφαρμογή επί του συνολικού κόστους των θαλάσσιων και χερσαίων χώρων που ανέρχεται στο ποσό των €215 εκ.

Είπε ακόμη πως οι φορείς της Πάφου θεωρούν παράλογη την ερμηνεία των όρων του διαγωνισμού, η οποία συνιστά δυσμενή διάκριση για το έργο της Πάφου, καθώς στην περίπτωση των μαρίνων σε άλλες περιοχές δεν εφαρμόστηκαν αυτοί οι όροι.

Ανέφερε ότι για το θέμα αυτό, το ΕΒΕ Πάφου με άλλους φορείς και θεσμούς της Επαρχίας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Κάλεσε τέλος τους αρμόδιους τους λάβουν άμεσα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να ξεπερασθούν τα διάφορα κωλύματα και να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής και ανάπτυξης της Επαρχίας.

Η Πάφος δεν αντέχει άλλες αναβολές σ’ αυτό το θέμα, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ