23.9 C
Paphos
Friday, May 3, 2024

Σε δημοπρασία για $100 εκ. ο τελευταίος πίνακας του ντα Βίντσι- Ποιά η σχέση με την Κύπρο;

Σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 15 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie’s στις 15 Νοεμβρίου τίθεται ο τελευταίος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που παραμένει σε ιδιωτικά  χέρια και συγκεκριμένα στο Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ. Η αρχική τιμή πώλησης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 100 με 150 εκατ. δολάρια. Αρκετοί θα διερωτώνται ποια είναι η εμπλοκή της Κύπρου στην όλη δημοπρασία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας InBusinessNews, o πίνακας του Ντα Βίντσι φυλασσόταν από τον Ρώσο μεγιστάνα στην Λεμεσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo 2013, ο πίνακας πωλήθηκε στον Ιβ Μπουβιέρ από κοινοπραξία μέσω του οίκου Sotheby’s για $80 εκατ., ενώ στη συνέχεια ο Μπουβιέρ πώλησε τον πίνακα στον Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ έναντι του ποσού των $127.5 εκατ.

Το έργο τέχνης αγοράστηκε αρχικά από τον συλλέκτη Αλεξάντερ Πέρις τo 2005 στην τιμή των $10,000, ως προϊόν εργασίας ενός από τους μαθητές του Ντα Βίντσι. Οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s κατέληξαν στη συνέχεια στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας δεν άνηκε σε κάποιον από τους μαθητές αλλά στον ίδιο τον Ντα Βίντσι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν περιζήτητα την εποχή που ο δημιουργός τους ήταν ακόμη εν ζωή. Εκτός από τον «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα.

Ο  «Salvator Mundi» (Σωτήρας του Κόσμου), εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του μια ουράνια σφαίρα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ