20.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Σεπτέμβριος και επιστροφή στο σχολείο [της Λουίζας Πιερίδου]

Το καλοκαίρι και οι ανέμελες στιγμές διασκέδασης και ηρεμίας έχουν τελειώσει. Φθινόπωρο, επιστροφή στο σχολείο, στη ρουτίνα και σε άλλους ρυθμούς, γρήγορους και απαιτητικούς. Η προσαρμογή στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά που θα επιστρέψουν στο σχολείο. Μια αίσθηση μελαγχολίας και όμορφων αναμνήσεων του καλοκαιριού πλανάται ακόμη στην ατμόσφαιρα και δυσκολεύει την επιστροφή στη φθινοπωρινή πραγματικότητα. Μέχρι να επανέλθουμε 100% στη ρουτίνα του φθινοπώρου, του σχολείου και της εργασίας μεσολαβεί μια μεταβατική περίοδος. Στη μεταβατική αυτή περίοδο μπορούμε:

  • Να αναπολούμε τις όμορφες στιγμές του καλοκαιριού και να νιώθουμε χαρούμενοι και ευγνώμονες για το καλοκαίρι που ζήσαμε. Θετικοί και ξεκούραστοι αναμένουμε ένα όμορφο φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια του και νέες εμπειρίες.
  • Δεν κλεινόμαστε στο σπίτι παρέα με την τηλεόραση αλλά συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Βγαίνουμε για ένα ποτό κοντά στη θάλασσα με φίλους, κάνουμε κοντινές εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα, οργανώνουμε ήσυχες και χαλαρές δραστηριότητες που μας θυμίζουν το καλοκαίρι.
  • Ξεκουραζόμαστε αρκετά και χαρίζουμε στον εαυτό μας ώρες ύπνου και χαλάρωσης και ηρεμίας. Προσθέτουμε στο πρόγραμμά μας την άσκηση όπως περπάτημα στη θάλασσα ή γυμναστική. Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της σεροτίνης, της ορμόνης που βοηθά στην καλή μας διάθεση.

Η επιστροφή στη φθινοπωρινή ρουτίνα είναι δύσκολη και για τους μικρούς μας φίλους που σε λίγες μέρες θα καθίσουν και πάλι στα θρανία και θα ξεκινήσουν το διάβασμα.  Κάποιες κινήσεις προετοιμασίας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μεταβούν πιο ομαλά στους σχολικούς ρυθμούς που θ’ ακολουθήσουν:

  • Με ευχάριστο τρόπο αγοράζουμε μαζί με το παιδί μας τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί και το προδιαθέτουμε θετικά για το άνοιγμα του σχολείου και τη συνάντησή του με τους συμμαθητές του.
  • Τακτοποιούμε τα σχολικά είδη που αγοράσαμε, το χώρο του γραφείου και το ερμάρι με τα σχολικά ρούχα. Μια καλή σχολική διάθεση βοηθά πολύ όταν ξεκινάει πρώτα από το σπίτι και την οικογένεια.
  • Αρχίζουμε σταδιακά να επαναφέρουμε το ωράριο του παιδιού που ταιριάζει στο σχολείο. Προσπαθούμε να πηγαίνει για ύπνο πιο νωρίς και να ξυπνάει πιο νωρίς ώστε να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο σχολικό ωράριο.
  • Μειώνουμε τις ώρες τις τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των ηλεκτρονικών παιγνιδιών που συντρόφευαν τα παιδιά το καλοκαίρι.Οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται αποτοξίνωση από αυτά για πιο εύκολη προσαρμογή στις σχολικές δραστηριότητες.
  • Ξεκινάμε, παρέα με τα παιδιά μας, μια ενασχόληση με τα βιβλία και ένα χαλαρό διάβασμα. Τα παροτρύνουμε να ρίξουν μια ματιά στα βιβλία τους και ν’ ασχοληθούν λίγο με τα κύρια μαθήματά τους. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά στη γρήγορη σχολική προσαρμογή.

Λουίζα Πιερίδου

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εκπαιδευτικος με μεταπτυχιακο τιτλο στην εκπαιδευτικη ψυχολογια

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ