22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Ρομποτική: Τι είναι και τι κερδίζει το παιδί από αυτή (Μαθήματα και στην Πάφο)

της Σαλώμης Ευρυπίδου

(Εκπαιδευτικό Κέντρο Σαλώμη Ευρυπίδου)


Ρομποτική είναι ο κλάδος της τεχνολογίας που αφορά την σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη μελέτη ρομπότ (συνδυάζει στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανολογίας και μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς). Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να κερδίζει μεγάλο έδαφος στην εκπαίδευση και να εντάσσεται σε αρκετά εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

rompotikiiΗ εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην νέα εκπαιδευτική προσέγγιση S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Συνδυάζει δηλαδή τους νόμους της Φυσικής, τις αρχές και τις μεθόδους κατασκευής της Μηχανικής και της Τεχνολογίας, χρησιμοποιεί την άλγεβρα και τις μεθόδους υπολογισμών από τα Μαθηματικά και περιλαμβάνει την αλγοριθμική λογική και τον προγραμματισμό της Πληροφορικής.

Στην πράξη ο μαθητής καλείται να ανακαλύψει και να κατακτήσει την γνώση μέσα από παιγνιώδη Project  βασισμένα στον πραγματικό κόσμο, απομυθοποιώντας έτσι τις θετικές επιστήμες καθώς βλέπει τη θεωρία να μετατρέπεται σε πράξη.

Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; Τι κερδίζει το παιδί;

14712470_1365421790149610_8253239870821627708_oΤο μεγαλύτερο επίτευγμα της εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι ότι μπορεί να μετατρέψει την εκπαίδευση από μια επίπονη για τον μαθητή διαδικασία σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα, αφού συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. Η γνώση έτσι αφομοιώνεται εύκολα, ευχάριστα και ουσιαστικότερα.

Οι δεξιότητες και οι ικανότητες όμως που αναπτύσσουν οι μαθητές δεν περιορίζονται μόνο στον γνωστικό τομέα αλλά επεκτείνονται τόσο στον συναισθηματικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Συγκεκριμένα μαθαίνουν να:

  • συνεργάζονται, επικοινωνούν και κοινωνικοποιούνται αφού δουλεύουν σε ομάδες
  • επιλύουν σύνθετα, αυθεντικά προβλήματα καθώς οργανώνουν την επίλυση προβλημάτων σε μικρότερα στάδια όπως η ανάλυση, η σχεδίαση, η υλοποίηση, ο πειραματισμός και η αξιολόγηση της λύσης.
  • προγραμματίζουν αφού διαχειρίζονται μεγάλα έργα και καλούνται να οργανώσουν το χρόνο και τους πόρους τους
  • έχουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους με την λήψη αποφάσεων
  • διευρύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα  τους, εκφράζονται ελεύθερα, δημιουργούν και καινοτομούν
  • αποκτούν πολύτιμες νοητικές δεξιότητες όπως η κριτική και αναλυτική σκέψη

Μπορούμε ήδη να συναντήσουμε τα ρομπότ στην καθημερινή μας ζωή σε τομείς όπως η  βιομηχανία, η ιατρική, η διασκέδαση και η αεροδιαστημική. Ωστόσο αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς όλες οι έρευνες προβλέπουν μια τεχνολογική επανάσταση -όχι πολύ μακριά από σήμερα- όπου τα ρομπότ θα κατακλύσουν τη ζωή μας αλλάζοντας σημαντικούς τομείς όπως η αγορά εργασίας.

Μάλιστα η Βρετανική Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας σε πρόσφατη έρευνα της αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη προετοιμασίας των παιδιών μέσα από την εκπαίδευση για τις κοινωνικές αλλαγές που πρόκειται να έρθουν. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της επιτροπής Δρ. Τάνια Ματίας τόνισε πως προκειμένου οι γνώσεις και οι δεξιότητες που δίνονται στα παιδιά σήμερα να μην είναι σύντομα παρωχημένες θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εκπαίδευση.

Είναι εμφανής λοιπόν η επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στην εκπαίδευση S.T.E.M και την ρομποτική έτσι ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και εφόδια  που θα τους προετοιμάσουν για ένα μέλλον στο οποίο θα είναι ενεργοί πολίτες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρομποτική επισκεφθείτε τη σελίδα της Σαλώμης Ευρυπίδου στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

13494819_10153862059897991_6326696366045802413_n

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ