22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Π. Χρυσοχούς: Οσμή σκανδάλου; Άλλαξαν τους όρους της προσφοράς, κατέληξε όμως στον ίδιο

Πολλά ερωτηματικά αφήνει η σημερινή απόφασση του Δημοτικού Συμβούλίου Πόλεως Χρυσοχούς σε σχέση με τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για την κατακύρωση των προσφορών που αφορούν τη διαχείρηση δημοτικής παραλίας. 


Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του αποφάσισε με πλειοψηφία να κατακυρώσει την προσφορά στον χαμηλότερο προσφοροδότη στις €21.000 ετησίως τη στιγμή που το ίδιο είχε καθορίσει ως κατώτατο όριο αποδοχής το ποσό των €30.000 μέσα απο τη διαδικασία προκήρυξης. Τα ερωτηματικά όμως δεν σταματάνε εδώ.

Η τελική προσφορά, σύμφωνα με καταγγελία της δημοτικής σύμβουλου του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνας Παφίτη, την οποία κατάθεσε με γραπτή επιστολή της στο Δ.Σ. κατακυρώθηκε στον ίδιο προσφοροδότη ο οποίος είχε και την προηγούμενη προσφορά διαχείρισης με το ποσό όμως των  €42.000 και ουσιαστικά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να το “υπηρετήσει” με αποτέλεσμα η τριετής συμφωνία 2016-2018 του με το Δήμο να διακοπεί και να προχωρήσει η διαδικασία για προκήρυξη νέας προσφοράς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως προκύπτει απο την επιστολή που ακολουθεί και την οποία εξασφάλισε το PafosPress.com ενδιαφέρον με πολύ χαμηλή προσφορά (16, 18 και 21 χιλιάδες) επέδειξαν τρία άτομα τα οποία είναι συγγενείς μεταξύ τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σαφή ερωτηματικά για τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή όπως μπορείτε να διαβάσετε στα σημεία που υπογραμμίσαμε και ακολουθούν γίνεται λόγος για ανοχή και ατιμωρησία αυτών που δεν τιμησαν τα συμβόλαιά τους ενώ την ίδια στιγμή η “κλειστή” χρονικά διαδικασία, 1+1 χρόνος, αποτρέπει στην ουσία κάποιον να επιδιώξει να επενδύσει σε μια τέτοια συμφωνία αφού το χρονικό πλαίσιο δεν του δημιουργεί συνθήκες επενδυτικής ασφάλειας ως προς την απόσβεση και ενδεχόμενο κέρδος της επιχειρηματικής αυτής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι τη θέση της κας Παφίτη στήριξαν στη ψηφοφορία ακόμη δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Κυριάκος Κυριάκου επίσης του ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Ξενοφώντος του ΔΗΣΥ ενώ απουσίαζαν και δύο άτομα απο τη συνεδρίαση με αποτέλεσμα αυτή να περάσει με 4-3.

Ακολουθεί η επιστολή της κυρίας Παφίτη στην οποία γίνονται οι καταγγελίες:

Κατακύρωση προσφοράς Αρ. 7/2017 για την άδεια παροχής υπηρεσιών (τοποθέτηση κρεβατιών θάλασσας και ομπρελών για ενοικίαση ή παραχώρηση σε λουόμενους) στο σημείο 3 της παραλίας (Δημοτική Πλαζ)

Καταρχήν θέλω να εκφράσω την λύπη μου για τον τρόπο με τον οποίο οδηγηθήκαμε στην εν λόγο προφορά που κάθε άλλο υποδηλώνει παρά διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες προς το συμφέρον του δήμου.  Η a la carte εφαρμογή των αποφάσεων του δήμου μόνο δίκαιη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.  Τα ποιο κάτω σημεία αμαύρωσαν την εικόνα του δήμου.

  • Η ομόφωνη απόφαση να ζητήσουμε από τους χρήστες των παραλιών να τιμήσουν τα συμβόλαια τους και να πληρώσουν τις άδειες χρήσης του 2017 μέχρι 31 Ιανουαρίου και σε αντίθετη περίπτωση θα βγαίναμε έγκαιρα σε νέες προσφορές δεν εφαρμόστηκε για εκείνους που δεν πλήρωσαν και παρέβησαν τις ρητές οδηγίες του δήμου.
  • Οι προσφορές έγιναν κομμένες ραμμένες για τους υφιστάμενους χρήστες με σκοπό την μείωση της άδειας χρήσης. Αυτό φαίνεται από:
    • Την επιμονή του Δήμου να μη δώσει παράταση στην πληρωμή της άδειας χρήσης μέχρι την αρχή της τουριστικής περιόδου τον Μάιο, η οποία βρήκε τους ανθρώπους που τίμησαν τα συμβόλαια τους εγκλωβισμένους οικονομικά, χωρίς ρευστότητα με αποτέλεσμα να αδυνατούν να κάνουν προσφορά.
    • Δεν τιμωρήθηκαν και δεν είχαν κόστος όσοι δεν τίμησαν τα συμβόλαια τους και έχουν την ευκαιρία να πάρουν την παραλία σε χαμηλότερη τιμή και να ζημιώσει ο δήμος δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σε όποιο άλλο κλάδο του δημοσίου αυτό δεν θα γινόταν αποδεκτό, και θα ήταν παράνομο.
    • Το ένα συν ένα έτος στερεί σε ανθρώπους που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα την δυνατότητα αποπληρωμής της επένδυσης, διότι είναι αδύνατο σε δύο χρόνια να αποσβεστεί η επένδυση της αγοράς του εξοπλισμού αφήνοντας μόνους ενδιαφερόμενους τους υφιστάμενους χρήστες.

Το ότι οι προσφορές έγιναν από άτομα που σχετίζονται επαγγελματικά και οικογενειακά μεταξύ τους αφήνει υπόνοιες ότι οι προσφορές είναι προσυμφωνημένες  και για τον λόγο αυτό είναι και οι τρείς σε πολύ χαμηλότερες τιμές από το μίνιμουμ που έθεσε ο δήμος.   Αν ο δήμος καθόριζε μικρότερο ποσό στους όρους ίσως να είχαμε περισσότερους ενδιαφερόμενους.  Θέση μου είναι να καλεστούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι που έδωσαν προσφορά και να συμφωνήσει ο δήμος με εκείνον που θα προσφέρει το μίνιμουμ που έθεσε ο δήμος.  Αν είναι περισσότεροι από ένας ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε επαναπροκήρυξη της προσφοράς με συνοπτικές διαδικασίες ή να προτείνουμε στον δεύτερο επιτυχόντα της περσινής διαδικασίας που ανερχόταν στις 32,000 ευρώ περίπου.

Θεωρώ ότι η χρονοτριβή που είχαμε δεν μπορεί να μας φέρει το τεχνητό δίλημμά του δεν έχουμε χρόνο.  Αν κατακυρωθεί η προσφορά ως έχει θεωρώ ότι είναι παράβαση όχι μόνο του νόμου αλλά και των συμφερόντων του δήμου και θα πρέπει να ζητηθεί η συμβολή του γενικού εκλεκτή της Δημοκρατίας.

Τέλος, όπως το PafosPress.com είναι σε θέση να γνωρίζει η πιο πάνω επιστολή θα σταλεί τόσο στην Έπαρχο Πάφου και στον υπουργό Εσωτερικών όσο και στο Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή και θα ζητηθεί άμεση παρέμβαση στη διαδικασία με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος μέσα απο τη όλη διαδικασία θα απολέσει έσοδα χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ως μια έμμεση διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ