21.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Πόσους ακριβώς δήμους θα έχει η κάθε επαρχία;

Αναλυτικά όλοι οι Δήμοι σύμφωνα με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Λευκωσία θα πλαισιώνουν τέσσερεις Δήμοι, την Επαρχία Λάρνακας τρείς Δήμοι, στην Επαρχία Αμμοχώστου δυο Δήμοι, στην Επαρχία Λεμεσού τρείς Δήμοι και στην Επαρχία Πάφου τρείς Δήμοι.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν κατά την κρίση του θεωρεί αναγκαίο ή επιβεβλημένο για να καταστεί δυνατή ή για την ομαλή λειτουργία οποιουδήποτε από τους δήμους που αναφέρονται δύναται, με διάταγμα που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, να διορίζει δημοτική επιτροπή.

Η εν λόγω δημοτική επιτροπή, θα αποτελείται από πέντε μέχρι δεκαπέντε δημότες που κατέχουν τα απαιτούμενα από το άρθρο 19 προσόντα εκλογιμότητας, για να ασκεί προσωρινά τις αρμοδιότητες του συμβουλίου του δήμου αυτού, για περίοδο όπως καθορίζεται στο διάταγμα αλλά που δεν ξεπερνά τους εξής μήνες ή μέχρις ότου εκλεγεί συμβούλιο για το δήμο αυτό, οποιαδήποτε από τις δυο ημερομηνίες είναι η προγενέστερη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι Δήμοι οι οποίοι βρίσκονται επί του υπό τουρκική κατοχή εδάφους της Δημοκρατίας και οι οποίοι έχουν συσταθεί με διατάξεις προγενέστερων νομοθεσιών του παρόντος Νόμου εξακολουθούν να υφίστανται ως έχουν και θα διέπονται από τις πρόνοιες του παρόντος Νόμου.

Ίδρυση νέων δήμων

Σε περίπτωση ανάγκης για ίδρυση νέων δήμων το Υπουργικό Συμβούλιο θα διατάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανακήρυξη της ενδιαφερόμενης περιοχής σε δήμο ή σε δημοτικό διαμέρισμα.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί να αλλάξει το όνομα οποιουδήποτε δήμου εάν η εν λόγω η αλλαγή του ονόματος δεν επηρεάζει τα δικαιώματα ή υποχρεώσεις του οικείου δήμου ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου ούτε καθιστά ελαττωματική οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία η οποία και μπορεί να συνεχιστεί ως να μην είχε γίνει αλλαγή του ονόματος.

Δημοτικά όρια κάθε Δήμου 

Όσον αφορά τα Δημοτικά όρια το Υπουργικό συμβούλιο μπορεί μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων αρχών τοπικής διοίκησης και αφού ακούσει τις απόψεις τους, με διάταγμα δημοσιευόμενο στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, να επανακαθορίζει, τροποποιεί, επεκτείνει ή περιορίζει τα δημοτικά όρια του δήμου που συστάθηκε με βάση τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

Εξυπηρέτηση Δημοτών 

Κάθε συμβούλιο μέσω των υπηρεσιών του ή/και με ειδική περί τούτου υπηρεσία προβαίνει στην εξυπηρέτηση των δημοτών με την παροχή στο κοινό πληροφοριών για το συμβούλιο και τις υπηρεσίες του, με την ενημέρωση και καθοδήγηση του κοινού για ζητήματα που το αφορούν, για τα έργα που εκτελούνται στην οικεία επαρχία, και για τις διαδικασίες και τη νομοθεσία που εφαρμόζονται, και με τη λήψη παραπόνων και αιτημάτων από το κοινό, την εξέταση τους από την αρμόδια υπηρεσία του συμβουλίου και τη γραπτή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για το αποτέλεσμα της εξέτασης τους.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ