23.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Πως θα σας φαινόταν αν στην Πάφο είχαμε «Αιωρούμενες Χρωματιστές Ομπρέλες»;

«Αιωρούμενες Ομπρέλες» στην Αρχ. Μακαρίου, εισήγηση από το Δημοτικό Σύμβουλο του ΔΗΚΟ στο Δήμο Πάφου Μαρίνο Στυλιανού.

Η Πάφος και ιδιαίτερα το ιστορικό κέντρο σύντομα αλλάζει όψη αφού τα έργα πρόκειται να παραδοθούν στους δημότες και γενικά σε όλο τον κόσμο, ξένους και ντόπιους επισκέπτες. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα μαγαζιά πρόκειται να αλλάξουν χρήση αφού πλέον η Λεωφόρος Αρχ. Μακαρίου αλλά και άλλοι κάθετοι παράδρομοι, μετατρέπονται σε πεζόδρομο, συνέχεια της Κεντρικής πλατείας μας. Προβληματισμένος και σκεπτόμενος πως να δημιουργηθεί μια ήπιας μορφής σκέπαστρο, προσδίδοντας χρώμα, σκίαση, φωτισμό, διαμπέρεια αλλά και εύφορο περιβάλλον, ώστε μια διαφορετική γιορτινή ατμόσφαιρα να πρυτανεύσει κατά μήκος του πεζόδρομου, ήρθα αντιμετώπος μέσα από έρευνα με τις «αιωρούμενες χρωματιστές ομπρέλλες».

Σημειώστε παρακαλώ πως αυτού του είδους η εφαρμογή συναντάται στην Πορτογαλλία, στο Δήμο Águeda, στην Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα όπου οι επισκέπτες και τα σχόλια είναι καθόλα θετικά. Αφενός προκαλεί στον επισκέπτη την αίσθηση να περιπατήσει και να περιηγηθεί μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας, γεμάτο χρώματα αφετέρου προσδίδει ταυτόχρονα και σκίαση κατά τους θερινούς μήνες τη διάρκεια της ημέρας.

Η ταχύτητα σκοτώνει
(πεζόδρομος στην Καρδίτσα, Ελλάδα)
(πεζόδρομος στην Καρδίτσα, Ελλάδα)

 

Το βράδυ οι «αιωρούμενες ομπρέλλες» χρησιμοποιούνται ως φωτιστικά που με μικρούς λαμπτήρες, δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους. Λαμβάνοντας υπόψη πλέον τη νέα χρήση της λεωφόρου, τα νέα μαγαζάκια που έχουν ήδη λειτουργήσει και αρκετά άλλα που πρόκειται να δημιουργηθούν, τους επισκέπτες που θα κατακλύζουν το ιστορικό κέντρο της Πάφου θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή εισήγηση για προβληματισμό και γιατί όχι και για εφαρμογή.

Το φωτογραφικό υλικό καταδεικνύει πως οι πόλεις που το έχουν εφαρμόσει έχουν αποσπάσει θετικά σχόλια, αποτελεί πόλο έλξης από τους επσκέπτες ενώ η χρήση τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ο Δήμος Πάφου σε διαβούλευση με τους καταστηματάρχες θα μπορούσε να προκυρήξει σχετικό διαγωνισμό για την εν λόγω εφαρμογή και όπως προχωρήσει τις διαδικασίες άμεσα ώστε με την νέα χρονιά ντόπιοι και ξένοι να απολαμβάνουν τα οφέλη από μια τέτοια υλοποιήση.

 

Μαρίνος Στυλιανού

Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ στο Δήμο Πάφου

(LLM, MA, Med, BA)

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ