16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Μας “έπνιξε” η σκόνη από Συρία/Ιράκ – Ενισχύονται σήμερα οι άνεμοι και αυξάνονται πιθανότητες βροχής – Αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν

Ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα ευνοεί την πυκνή μεταφορά σκόνης προς την περιοχή μας.

Αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα μεταξύ Κύπρου-Συρίας, σε συνδυασμό με βαρομετρικό χαμηλό στη Μέση Ανατολή και υψηλότερες πιέσεις βορειότερα, ευνοούν ενισχυμένο ανατολικό ρεύμα αέρα από τη Μέση Ανατολή προς την περιοχή μας. Το ανατολικό ρεύμα αέρα θα είναι ενισχυμένο τόσο στην επιφάνεια όσο και στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας, ευνοώντας τη μεταφορά πυκνής σκόνης από Συρία και Ιράκ σε παχύ στρώμα της χαμηλότερης τροπόσφαιρας προς την περιοχή μας. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή αισθητή πτώση ενώ οι πιθανότητες για βροχές αυξάνονται σήμερα Κυριακή.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να δώσει εκτεταμένες βροχές με πολύ μεγάλες ποσότητες, που θα ξεπερνούν κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της πιθανότητας για σοβαρά επεισόδια σκόνης από τις εκεί περιοχές στο άμεσο μέλλον.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σήμερα  Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, με πυκνή σκόνη. Κυρίως το απόγευμα, ενδέχεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Αργά το απόγευμα, καταιγίδες που θα βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού, ενδέχεται να επεκτείνονται προς το νησί και να επηρεάσουν κάποια νότια και ανατολικά τμήματα του νησιού. Τα επίπεδα σκόνης αναμένεται να κυμαίνονται από υψηλά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέχρι πολύ ισχυροί 6 μποφόρ, με ριπές μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως στους 23-24 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 20 έως 22 στα ανατολικά παράλια, 24-26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 11 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ, καταιγίδες που θα βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά του νησιού, αναμένεται να επεκτείνονται προς το νησί επηρεάζοντας τοπικά κυρίως το νοτιοανατολικό μισό του νησιού. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας στα ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια, θα είναι ισχυρή και παρατεταμένη. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται πυκνή σκόνη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, παροδικά αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να δίνουν τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιθανόν κάποιες μέρες πιο τοπικά και σε άλλες περιοχές, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες. Η σκόνη παραμένει στην περιοχή μας μέχρι την Τρίτη. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με την Κυριακή, αλλά θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ