19.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Πρώτη στην ανακύκλωση με 14 κ. ανά κάτοικο η Κισσόνεργα

Πρώτη στην ανακύκλωση και για το τρίτο τρίμηνο του 2017, με σημαντική διαφορά από τους άλλους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζει να είναι η Κισσόνεργα, με την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών ανά κάτοικο να φθάνει τα 14 κιλά, με την Τάλα να ακολουθεί με 9 κιλά ανά κάτοικο.

Περηφάνεια για την πρωτιά, εκφράζει ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού, ο οποίος σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι η επίδοση αυτή σημαίνει πως το μήνυμα για την ανακύκλωση, μέσα από την εκστρατεία διαφώτισης που το ΚΣ είχε αναλάβει, έχει περάσει επιτυχώς.
Η Κισσόνεργα είναι πρώτη στην ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων της Επαρχίας Πάφου, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που έχουν σταλεί από την εταιρεία διαχείρισης της ανακύκλωσης Green-Dot, εξήγησε ο κ. Στυλιανού.

Αυτό που διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία, πρόσθεσε, είναι ότι έχει περάσει επιτυχώς το μήνυμα μέσα από τη διαφωτιστική εκστρατεία που κάνει το Κ.Σ. Κισσόνεργας και έτσι η ανακύκλωση έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής του κάθε κατοίκου της κοινότητας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών (PMD) ανά κάτοικο στην Κισσόνεργα αυξήθηκε γύρω στα 14 κιλά, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεύτερο το Κ.Σ. Τάλας όπου η αποκομιδή φθάνει στα περίπου 9 κιλά ανά κάτοικο, και το Κ.Σ. Κουκλιών με αποκομιδή γύρω στα 8 κιλά ανά κάτοικο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πότε άρχισε το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην κοινότητα και τι περιλαμβάνει, ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως η Κισσόνεργα ήταν από τις πρώτες κοινότητες που αγκάλιασε τον θεσμό της ανακύκλωσης, με τη δημιουργία σημείων ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία στην κοινότητα.

«Θέλοντας να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τον θεσμό και επειδή παρατηρήσαμε ότι τα σημεία ανακύκλωσης στην πραγματικότητα μετατρέπονταν σε μικρούς σκυβαλότοπους, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο και να εφαρμόσουμε το σχέδιο ανακύκλωσης `από πόρτα σε πόρτα`, το οποίο άρχισε το 2013 και περιλαμβάνει την αποκομιδή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών τύπου PMD και χαρτιού», σημείωσε.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των κατοίκων στο πρόγραμμα αλλά και για το πόσο σημαντική ήταν η προσπάθεια της κοινοτικής αρχής για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ο κ. Στυλιανού είπε πως για να πετύχει το πρόγραμμα ανακύκλωσης, το κοινοτικό συμβούλιο έχει προβεί σε διαφωτιστική εκστρατεία με την αποστολή διαφωτιστικού και ενημερωτικού υλικού σε όλους τους κατοίκους, με την οποία ενημέρωναν για την ημέρα αποκομιδής, τον τρόπο διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών και τα σακούλια που έπρεπε να χρησιμοποιούνται κ.λπ.

Δεδομένων των αποτελεσμάτων, θεωρούμεότι η διαφωτιστική εκστρατεία είχε αποτέλεσμα και έχει πετύχει τον στόχο της, συμπλήρωσε ο κοινοτάρχης της Κισσόνεργας.

Ανέφερε περαιτέρω πως εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία είναι και τα πλέον σημαντικά, το κοινοτικό συμβούλιο έχει και οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση, αφού πλέον έχει μειωθεί το βάρος των οργανικών αποβλήτων και έτσι η κοινότητα χρεώνεται πιο λίγα για την απόρριψη τους.

«Υπολογίζουμε ότι το βάρος των ανακυκλώσιμων υλικών ξεπερνά το 50% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων», σημείωσε.

Ακολούθως, ο κ. Στυλιανού εξέφρασε την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι το κοινοτικό συμβούλιο Κισσόνεργας είναι από τις πρώτες κοινότητες παγκύπρια που έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα, έχει πιστέψει σε αυτό και έχει περάσει σωστά το μήνυμα στους κατοίκους της κοινότητας, οι οποίοι πρέπει να είναι περήφανοι γιατί η Κισσόνεργα είναι πρώτη στην αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών.

Σε σχέση με τα υλικά που ανακυκλώνονται, ο κ. Στυλιανού είπε πως η διαδικασία αποκομιδής είναι απλή και εφαρμόζεται με πλήρη επιτυχία. Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι κυρίως υλικά συσκευασίας, όπως πλαστικό, τενεκεδάκια, κονσέρβες, μπουκάλια και χαρτί.

Οι κάτοικοι, σημείωσε, «τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε σακούλια ανάλογα με την κατηγορία των υλικών π.χ. υλικά συσκευασίας σε διάφανο σακούλι και χαρτικά είδη σε καφέ σακούλι, και τα τοποθετούν έξω από το σπίτι τους, μία φορά την εβδομάδα  από όπου τα παραλαμβάνει ειδικό σκυβαλοφόρο, το οποίο τα μεταφέρει στον χώρο επεξεργασίας”.

Η επιτυχία της Κισσόνεργας στον τομέα της ανακύκλωσης οφείλεται, όπως αναφέρει ο κ. Στυλιανού, στο ότι η κοινότητα έχει στηρίξει έμπρακτα τον θεσμό και είναι ο πρώτος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πάφο που εφαρμόζει την ανακύκλωση «από πόρτα σε πόρτα» εδώ και τρία χρόνια.

** H συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ