21.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Προτάσεις και εισηγήσεις σε σχέση με το ιστορικό κέντρο

Πολύ πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με συμπολίτες μας καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της Πάφου και της Μακαρίου, σε σχέση με προβληματισμούς για το μέλλον και τις δυνατότητες που διανοίγονται από τις αναπτύξεις και τους εξωραϊσμούς στην εν λόγω περιοχή.


του Παναγιώτη Α. Βορκά*

Αναμφίβολα κοινή εκτίμηση όλων είναι πως η περιοχή αναβαθμίζεται, σε αισθητικό τουλάχιστο επίπεδο και δημιουργείται μια δυναμική για ολόκληρη την περιοχή. Ταυτόχρονα, κοινή εκτίμηση είναι πως η δυναμική αυτή επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να χαθεί. Τουναντίον, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για ανάδειξη της περιοχής και την αναβίωση τόσο των πλατειακών χώρων όσο και της εμπορικής ζωής του κέντρου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κατά τη διάρκεια της ομολογουμένως πολύ χρήσιμης και κατατοπιστικής κουβέντας μας, οι περισσότερες εισηγήσεις που ακούστηκαν αφορούσαν απλά, άμεσα και με περιορισμένο κόστος μέτρα που κυρίως στόχο θα πρέπει να έχουν την επικοινωνία και προβολή προς τον κόσμο, ξένους επισκέπτες και ντόπιους, των έργων, των βασικών σημείων αναφοράς και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και διαθέσιμων μέσων μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις από και προς το κέντρο της πόλης.

Από τη συζήτηση με τους ίδιους τους παθόντες και προφανώς άμεσα ενδιαφερόμενους διαφάνηκε πως χρειάζεται τάχιστα η λειτουργία και σήμανση της στάσης λεωφορείων αμέσως μετά τον υπό ανακαίνιση χώρο του Αττικού. Είναι επίσης αναγκαίο στην είσοδο του μεγάλου πλατειακού χώρου που πλέον διανοίγεται έναντι της παλαιάς αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου, να εγκατασταθεί κατασκευή που να αποτυπώνει γεωγραφικά και σε τοπογραφικό επίπεδο τις διάφορες αναπτύξεις και σημεία αναφοράς για τη σαφή πληροφόρηση των επισκεπτών. Παρόμοιες μη επανδρωμένες κατασκευές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία εντός του κέντρου έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή ο διαβάτης να μπορεί να πληροφορείται που βρίσκεται, τι βλέπει και που θα μπορούσε περαιτέρω να κινηθεί και να δει.

Επιπλέον είναι σημαντικό να δοθούν, σε αρχικό τουλάχιστο στάδιο και πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της διακριτικής ευχέρειας της δημοτικής αρχής, κίνητρα για προσέλκυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εντός του κέντρου όπως επίσης και για τους επισκέπτες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά έμμεσες φορολογικές ή άλλες ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στο κέντρο και μειωμένα τέλη στάθμευσης στην περιοχή ή και μηδενικό τέλος κατά τις βραδινές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος χρειάζεται να είναι κοινός. Καταστηματάρχες, δημοτική αρχή και λοιποί ενδιαφερόμενοι, προσηλωμένοι στην ανάδειξη του κέντρου και την όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση των έργων και υποδομών που έχουν δημιουργηθεί. Σε επίπεδο καταστηματαρχών προσωπικά εντόπισα ξεκάθαρο και αγνό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση και προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων και προφανώς των δημοτών της Πάφου.

*Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ