21.9 C
Paphos
Friday, May 3, 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα – Ιδιαίτερα σε Πάφο-Λεμεσό – Τι πρέπει να προσέξετε

Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά σκόνης είναι ψηλά σε Πάφο, Λεμεσό και ορεινά/ημιορεινά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές μέτρια.

Το ενισχυμένο ανατολικό ρεύμα αέρα που μας επηρέασε σήμερα, έχει εξασθενίσει. Το ανατολικό ρεύμα αέρα μετέφερε σκόνη από τη Βόρειο Αφρική προς την περιοχή μας και σε συνδυασμό με την τοπική σκόνη που σήκωνε κυρίως από περιοχές της Μεσαορίας, είχαμε ψηλά ποσοστά σε χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Η σκόνη συσσωρευόταν κυρίως σε νότια και δυτικά τμήματα του νησιού.

Επίσης σήμερα καταγράφηκαν ακραίες ψηλές θερμοκρασίες σε όλο το νησί, εκτός από τα ανατολικά παράλια όπου ήταν κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 4 έως 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η πιο ψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στην Πόλη Χρυσοχούς όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 30.2 βαθμούς Κελσίου, περίπου 8 βαθμούς πιο πάνω από την κανονική.

Λόγω χαμηλών βαρομετρικών στην Κεντρική Μεσόγειο, η περιοχή μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από θερμοκρασίες πιο πάνω από τις κανονικές αλλά και σκόνη μέχρι και το Σάββατο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη η οποία κατά διαστήματα θα είναι πυκνή. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 14 έως 17 στα παράλια και 5 στη Χιονίστρα.

Αύριο ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη η οποία κατά διαστήματα θα είναι πυκνή. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, αρχικά 2-3 αλλά σύντομα θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα δυτικά, νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, 24 έως 25 στα νότια, ανατολικά και βόρεια παράλια, 23 έως 24 στα δυτικά και βόρεια παράλια και 11 στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή άνοδο.

 

Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά σκόνης είναι ψηλά σε Πάφο, Λεμεσό και ορεινά/ημιορεινά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές μέτρια. [Πληροφορίες από kitasweather.com]

Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για προστασία από σκόνη στην ατμόσφαιρα 


Λόγω της έντονης παρουσίας υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων των υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοανεπάρκειες, παιδιά, και άτομα άνω των 65 ετών.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, και να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, όπως βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη, ρινίτιδα, ερεθισμός στα μάτια, συνίσταται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

Επίσης, άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους.

Επιπλέον, άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, το Υπουργείο Υγείας συστήνει αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης, και περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ