18.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ: “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω”

  • Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;

Απαντώ με φράση του Νίκου Καζαντζάκη από την Ασκητική. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»

H κομματοκρατία της Κύπρου και ιδιαιτέρα της Πάφου  απέδειξε ακόμα και στα δικαστήρια ότι είναι η αιτία πολλών κακών.  Πιστεύω ότι είναι καιρός αυτούς που το κατεστημένο θεώρησε για τόσα χρόνια περιθωριακούς να λάβουν θέση και φωνή. Γι αυτό και είμαι υποψήφιος.  Δεν με πίεσε κανείς, δεν το κάνω για να γίνω γνωστός, το κάνω γιατί δεν ανέχομαι άλλο τις μετριότητες.

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δημοτικού Συμβούλου κατά τη γνώμη σας;

Πάλι θα χρησιμοποιήσω λόγια του δασκάλου Καζαντζάκη αλλά αυτή τη φορά από τον Καπετάν Μιχάλη. «Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη.»  Η Πάφος θέλει τόλμη τώρα, αυτό είναι το χαρακτηριστικό που πρέπει να είναι διάχυτο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κουζουλάδα του Καπετάν Μιχάλη δεν ήταν τίποτε άλλο από την τόλμη που δείχνει κάθε άνθρωπος να  απαλλαγεί  από τον φόβο. Το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τουλάχιστο δειλό και ευθυνόφοβο και αυτό συμβαίνει γιατί στη σύνθεση του υπάρχουν δειλοί και ευθυνόφοβοι άνθρωποι που εξαρτώνται από την καρέκλα τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει
  • Ακούμε σήμερα τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείτε εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  δεν είναι ένα συμβατικό κόμμα, είναι ένα κίνημα που για να είναι στη βουλή και στα κέντρα αποφάσεων πρέπει δυστυχώς να βαπτιστεί ως κόμμα αφού νομικά δεν υπάρχει άλλη λύση. Τώρα με αυτή τη λογική εντάχθηκα για πρώτη φορά σε «κόμμα»,  το οποίο ΔΕΝ φέρει βαρίδια διαφθοράς, δεν ακολουθεί  την πολιτική  του:  «πάρθηκε απόφαση στη Λευκωσία», «γραμμή του κόμματος είναι και την ακολουθούμε». Στη Πάφο του 2017 πρέπει να μπει μια καθαρά οικολογική πολιτική, τα υπόλοιπα κόμματα απέδειξαν ότι το περιβάλλον δεν είναι καν στη ατζέντα τους, και το περιβάλλον δεν είναι μόνο οι χώροι πρασίνου, τα δέντρα και τα πάρκα. Περιβάλλον είναι πρωτίστως οι άνθρωποι. Ζητούμε την ψήφο του κόσμου κοιτάζοντας στα μάτια το κάθε ένα χωριστά και σφίγγουμε γερά το χέρι δίνοντας πραγματική υπόσχεση ευθύνης.

  • Ποια έργα υποδομής νομίζεις ότι χρειάζεται σήμερα η Πάφος; Ποιες είναι οι δικές σας νέες προτάσεις;

Η Πάφος είναι μια μικρή και ανθρώπινη πόλη και ως έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται, τα έργα που θέλω εγώ στη Πάφο  δεν είναι  μαρίνες που για να κτιστούν πρέπει να λατομεύσουμε όλη την Αντρολύκου και τα βουνά μας, δεν είναι τα δεν είναι τα τεραστία Μολλ που χτίζονται στα αστικά κέντρα πάνω σε κατασπαραγμένα αρχαιολογικά ευρήματα.

Εγώ θέλω χώρους σκίασης για τα άτομα προχωρημένης ηλικίας ,  χώρους για παιδιά όπου να παίζουν στο καθαρό αέρα, ποδηλατόδρομους να μην κινδυνεύουμε να μας σκοτώσουν οι οδηγοί στους δρόμους, θέλω να δω το ιστορικό κέντρο της πόλης να παίρνει πάνω του κι αυτό θέλει τολμηρές αποφάσεις που να χωρίζουν άνθρωπο και αυτοκίνητο, θέλω να δω όλα τα 16 έργα που είναι ξεκινημένα να παραδοθούν στους πολίτες.

Θέλω να δω το λιμάνι της Πάφου να γίνεται τουριστικό λιμάνι για κρουαζιερόπλοια, κι αυτό πρέπει να γίνει  σύντομα,  είναι αδιανόητο να μιλούμε για αγκυροβόλιο από τη δεκαετία του 80 και να φτάσουμε σήμερα να κοστίζει 20 φορές πιο πολύ από τότε που πρωτοσυζητήθηκε. Θυμάμαι τη συζήτηση ακόμα γύρω από το τζάκι του ξενοδοχείου Απόλλων (που άνηκε στη οικογένεια μου)  το χειμώνα του 89 (ήμουν νεοσύλλεκτος ακόμα στρατιώτης με έξοδο και σέρβιρα κρασί και λουκάνικα)  με παρόντες επιχειρηματίες και αγνούς ενεργούς πολίτες  της Πάφου όπως ο μακαρίτες  Ανδρέας ο Πολυνείκης, ο δικηγόρος Ανδρέας Ομήρου και  ο ξενοδόχος  Γιαννάκης Λούκα, επίσης  κύριος  Τάκης Τσιολής ακόμα και ο τότε Μητροπολίτης Πάφου και νυν Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Θέλω να δω τους αρχαιολογικούς μας χώρους να μην είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Πήγατε να δείτε πόσα ψηφιδωτά είναι εκτεθειμένα  στο αέρα και στο ήλιο;

Η Πάφος χρειάζεται άμεσα ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη που να γίνονται όλες οι δημοτικές διαδικασίες, πληρωμές κτλ.,  σε ένα προσβάσιμο χώρο για άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα .

Η Πάφος χρειάζεται να γίνουν όλα της τα πεζοδρόμια , πεζοδρόμια και όχι παρκινγκ, να είναι προσβάσιμα σε τροχοκαθίσματα και στους  τυφλούς.

Η Πάφος χρειάζεται ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ πάρκο, όπου να βρουν επαγγελματική στέγη οι τοπικοί τεχνολόγοι και ξένοι επενδυτές. Για μένα η καινοτομία είναι κανόνας ζωής, στη δουλειά μου δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει τα ίδια και τα ίδια, έτσι και στη πόλη μου. Ένα Τεχνολογικό Πάρκο θα δώσει στα νέα παιδιά λόγο να μείνουν και να προσφέρουν τις ιδέες και τα φώτα τους εδώ στη γενέτειρα τους και όχι στο βροχερό βορρά ή την μακρινή Αμερική. Δούλεψα σε Τεχνολογικό Πάρκο στη νότιο Ισπανία το 2000 στη Μάλαγα και ήταν εμπειρία ζωής. Είδα από κοντά τις τεχνολογικές εταιρίες στη Μάλτα και ζήλεψα πραγματικά.

Και τέλος η Πάφος  πρέπει  να γίνει η πόλη της Τουριστικής εκπαίδευσης,  με το ΑΞΙΚ και άλλες σχετικές σχολές , είτε κρατικές είτε ιδιωτικές στο τομέα του τουρισμού, των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επαγγελμάτων, αυτό δεν είναι τωρινή δική μου ιδέα, είναι διαχρονικός σκοπός πολλών ανθρώπων της Πάφου και πρέπει να στηριχτεί άμεσα. Γι αυτό το θέμα υπόσχομαι να δώσω πολλές ώρες εργασίας γιατί θέλω να γίνει πραγματικότητα και πιστεύω με τις γνωριμίες που ανά το κόσμο σε αυτό τον τομέα μπορώ να βοηθήσω.

  • Θα μπορέσουμε μέσω του ΠΑΦΟΣ 2017 να δημιουργήσουμε πολιτιστική κουλτούρα για τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας;

Η πολιτιστική κουλτούρα στη Πάφο δεν είναι ανύπαρκτη, αντίθετα,  είναι διάχυτη στο Παφίτικο κοινό αλλά  είναι περιθωριοποιημένη, ο Δήμος τον Πολιτισμό τον είχε κλοτσοσκούφι, το Δημοτικό Συμβούλιο μπέρδευε τον πολιτισμό με το θέαμα (με την Ρωμαϊκή έννοια) και δεν είναι το ίδιο. Το Πάφος 2017 είναι ευκαιρία πρώτα να ξεκαθαρίσουμε το τι είναι τι, και σίγουρα είναι ένα πολύ καλό θεμέλιο για να κτιστεί μια καλή πολιτιστική κουλτούρα που να μας αντιπροσωπεύει.

  • Την Τοπική Αυτοδιοίκηση που την θέλετε  να οδηγείται μέσα από την επικείμενη αναδιάρθρωσή της;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο σημαντική διοίκηση ενός τόπου γιατί είναι αυτή που ορίζει την ποιότητα ζωής σε μια πόλη. Την θέλω δυνατή, την θέλω διευρυμένη, την θέλω ελεγχόμενη και να λογοδοτεί. Επίσης είμαι υπέρ της συγχώνευσης Δήμων στη Κύπρο γιατί οικονομικά είναι συμφέρων για τον πολίτη και θα διευκολύνει μια πιο σφαιρική οικολογική πολιτική. Μόνο με μια εις βάθος αναδιάρθρωση θα μπορέσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δημοτών και να γίνουν πιο λειτουργικοί. Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε υπηρεσίες που να μην ξέρουμε ποιανού είναι αρμοδιότητα ή ακόμα χειρότερα μια αρμοδιότητα , μια άδεια να εξαρτάται από 3 ή κάποτε 4 υπηρεσίες του ιδίου κράτους και να γίνεται ένα μπάχαλο.

  • Πως ονειρεύεστε την Πάφο του αύριο;

Εγώ δεν ονειρεύομαι, εγώ πολεμώ, εγώ δεν ρωτώ αν θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε, εγώ προχωρώ και καλώ κυρίως τους νέους να με σπρώξουν, γιατί τους νέους ; γιατί η νιότη Μάριε και Σταυρούλα είναι φωτιά από μόνη της. Η Πάφος θέλει τη νεολαία εδώ κοντά της. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τα πάντα για να διώξουμε τα παιδιά μας και να φτωχύνουμε αφάνταστα.

Εγώ θέλω, όχι ονειρεύομαι, μια πόλη όπου να συμβιώνουν αρμονικά οι πολίτες της και οι επισκέπτες της, μια πόλη που για να πας στη αγορά να μην χρειάζεται να πάρεις το αυτοκίνητο σου, μια πόλη που να έχει όρεξη για καινοτομία, μια πόλη που έχει ένα Δήμο εξυπηρετικό και όχι Δήμο ταλαιπωρίας,  μια πόλη που ο κάθε πολίτης να έχει δικαιώματα ίσα με τον γείτονα του και όχι μια πόλη όπου ο «κρατών νικά», αυτό το ζήσαμε όλοι, χαλαρώσεις και χάρες στους έχοντες, «θάψιμο» και σπίλωμα στο κοσμάκη.  Θέλω μια Πάφο όπου ο Δήμος να προστατεύει τους πολίτες του και να είναι συνοδοιπόρος και όχι όπως τότε που μερικοί έβλεπαν τους πολίτες ως το μέσο να έχουν εξουσία και πλούτο. Την Πάφο του αύριο την θέλω να είναι παράδειγμα σε όλη την Κύπρο και όλη τη Ευρώπη ως η πιο οικολογικά ισορροπημένη πόλη. Θέλω να δω τον Δήμο να είναι λαβαροφόρος του περιβάλλοντος και της αειφορείας . Θέλω να δω τη Πάφο να προσελκύει τους σωστούς επενδυτές και όχι ευκαιριακούς κερδοσκόπους και καιροσκόπους. Θέλω τη Πάφο να βρει ένα μοντέλο ανάπτυξης μακριά από τα γνωστά μοντέλα που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα που τσιμεντώσαμε ακόμα και τη θάλασσα.

  • Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;

Εγώ ΔΕΝ ζητώ ψήφο για μένα από κανένα συμπολίτη μου, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης στο μικρό αλλά σοβαρό ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών . Στο ψηφοδέλτιο είμαστε τρία άτομα. Η γνωστή δημοσιογράφος Άντρη Κωνσταντινίδου, ο επαρχιακός γραμματέας του κινήματος  Ανδρέας Ευλαβής, γνωστός ακτιβιστής του περιβάλλοντος για δεκαετίες στη Πάφο, κι εγώ. Προτρέπω όλους τους ψηφοφόρους να μας δουν ως σώμα, φυσικά γνωρίζω ότι ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και υπάρχουν προσωπικές σχέσεις που οπωσδήποτε θα παράξουν μεμονωμένους σταυρούς προτίμησης . Θεμιτό!!

Μετά θέλω να πω στο κόσμο να  ξεχάσει την Πάφο του χτες. Παρευρέθηκα πολλές φορές σε συνεδρίες του απερχόμενου, ξεχαρβαλωμένου και άβουλου και άβολου σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, και είμαι βαθιά απογοητευμένος γιατί διαπίστωνα τότε ότι στραβά αρμενίζαμε, (και το έλεγα δημόσια στα άρθρα μου διαχρονικά από το 2008),   γιατί οι καπεταναίοι ήταν είτε απών είτε «μεθυσμένοι από τη καρέκλα» και πολλές φορές αλαζόνες. Για να γίνουν τα όσα με ρωτήσατε και σας απάντησα, πριν χρειαζόμαστε ανθρώπους με όραμα αλλά πρωτίστως τίμιους, εργατικούς και προετοιμασμένους τόσο ακαδημαϊκά αλλά κυρίως κοινωνικά και με εμπειρία που να απορρέει από την τριβή με την κοινωνία της Κύπρου και του εξωτερικού. Μάριε και Σταυρούλα, έφυγα από την Κύπρο το 1992 και μιλούσα Αγγλικά και Ελληνικά. Επέστρεψα το 2007 μόνιμα και μιλώ, γράφω και διαβάζω ακόμα 4 γλώσσες, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Καταλανικά (την γλωσσά 15 εκατομμυρίων ευρωπαίων μοιρασμένων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας). Αυτά δεν τα έμαθα στις αίθουσες των πανεπιστημίων αλλά στις φωτιές των κουζινών και στα σαλόνια των ξενοδοχείων που δούλεψα.

Όταν δείτε τις παρουσίες ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων στις ολομέλειες θα δείτε από μόνοι σας ότι σήμερα επαναδιεκδικούν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο άνθρωποι που τουλάχιστον δείχνουν με την απουσία τους την αδιαφορία τους για την Πάφο.

Συγκεκριμένα, στη τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που αποφασιστικέ να δοθούν οι παρουσίες στη δημοσιότητα ήμουν παρών,  και ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είπαν «ρε παιδιά έχουμε τζαι άλλες δουλειές, δεν είναι μόνο οι ολομέλειες», «δεν είμαστε στο μισθολόγιο του Δήμου» και άλλα παρόμοια φαιδρά που μόνο αμαυρώνουν τον θεσμό του Δημοτικού Συμβούλου. Κι αυτοί αγαπητέ μου Μάριε και Σταυρούλα θέλουν επανεκλογή.

Προτρέπω λοιπόν τους συνδημότες μου πριν αναλογιστούν το χρέος τους στο κόμμα, στο φίλο, στο συγγενή, στο κουμπάρο, να κοιτάξουν στα μάτια τον εαυτό τους και με το χέρι στη καρδιά να ψηφίσουν, και είμαι σίγουρος ότι το Κίνημα Οικολόγων θα είναι πρώτο στη λίστα της καθαρής τους συνείδησης.

petros-business-card-01

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ