17.9 C
Paphos
Thursday, May 2, 2024

ΠΕΓΕΙΑ: Επιτέλους νερό στο Εξακάμαρο (pics/video) Η ιστορία του ιστορικού γεφυριού

Νερό από βροχές μετά από πολλά χρόνια είδε σήμερα το Εξακάμαρο γεφύρο, περίφημο ιστορικό γεφύρι στην Πέγεια το οποίο βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Πέγειας και Ακουρσού.

Του λόγου τ’ αληθές αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στο προσωπικό του προφίλ στο διαδίκτυο ο συμπολίτης μας Λεωνίδας Κριτιώτης που θέλησε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς τους φίλους και είναι ενδεικτικές του πόσο έβρεξε σήμερα στην Πάφο (ευτυχώς πάντα δίχως καταστροφές).

Ο Λεωνίδας λοιπόν, θέλοντας να δείξει το πόσο πολύ έβρεξε έγραψε τα εξής:

Η ταχύτητα σκοτώνει

“άμα κατέβηκε το εξακάμαρο…υπολογίστε πόσο έβρεξε!!!!😍🤗 κι απόψε ο χάμος! μέρος Β”

Φωτογραφίες και Βίντεο του Λεωνίδα Κρητιώτη ακολουθούν πιο κάτω όπως και η Ιστορία του γεφυριού από προηγούμενη έρευνα και ρεπορτάζ του PafosPress.com  

Posted by Leonidas Kritiotis on Tuesday, 4 December 2018

Η ιστορία του Εξακάμαρου γεφυριού

Η ιστορία που φέρει το συγκεκριμένο γεφύρι μεγάλη. Κάποτε έζησε μεγάλες στιγμές δόξας αφού οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων της δυτικής περιοχής της Πάφου, Ακάμας, Λαόνα το χρησιμοποιούσαν για να έρθουν στο Κτήμα.

Ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα που έχει τις ρίζες του στην αρχή της δεκαετίας του 20 αιώνα. Γεφύρι με έξι καμάρες που δέσποζε της περιοχής και που ήταν η καθημερινή “πύλη” για το Κτήμα όπου οι κάτοικοι θα πουλούσαν τις “πραμάθκιες” τους, θα πήγαιναν στον γιατρό, θα πήγαιναν στο τότε Κολλέγιο κλπ.

Το γεφύρι χρησιμοποιείτο μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 70 όταν σε μια θεομηνία με πολλές βροχές που διήρκησαν μέρες κατέβηκε ο ποταμός απο τον Κάθηκα και παρέσυρε τις τέσσερις απο τις έξι καμάρες.

Τότε κρίθηκε σκόπιμο από τα Δημόσια Έργα να τοποθετηθούν τεχνητά μέσα (τούντια) για να μπορέσει να φτιαχτεί το γεφύρι και να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο που έπαιζε για την περιοχή.

Σήμερα το Εξακάμαρο δεν θυμίζει σε τίποτα απο την παλιά του αίγλη. Μοναδική ένδειξη στην ιστορία του είναι η πινακίδα του δρόμου που σε παραπέμπει σε ένα γεφύρι με έξι καμάρες. “Οδός Εξακάμαρου”, αυτό.

Ένα σπουδαίο δημιούργημα που ο Δήμος Πέγειας ίσως μπορούσε να αξιοποιήσει, να αναδείξει ακόμη και να “εκμεταλλευτεί”.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ