23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Παχυσαρκία: Ένα πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία! [της Χριστίνας Κουππή]

Αποτελεί ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.

Συνήθως προκαλείται από υπερβολική πρόσληψη τροφής υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, έλλειψη σωματικής άσκησης, από γενετική προδιάθεση, κακή ποιότητα ύπνου, ενδοκρινικές διαταραχές, από φαρμακευτική αγωγή ή ψυχική ασθένεια.

Χριστίνα Κουππή - Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Χριστίνα Κουππή – Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Προκαλεί μια σειρά από χρόνιες νοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία), ορισμένους τύπους καρκίνων, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως επίσης πεπτικές και ενδοκρινικές παθήσεις, προβλήματα στη γονιμοποίηση και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η διαιτητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Έπειτα ο συνδυασμός της με τη σωματική άσκηση επιφέρει πιο σύντομα και πιο εμφανή αποτελέσματα.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ή της λανθασμένης διατροφικής συμπεριφοράς, από μικρή ηλικία, αποτρέπει την μελλοντική εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Επομένως η διαιτολογική παρέμβαση στα παιδιά και η επιμόρφωση τους από το σχολείο και το οικογενειακό περιβάλλον είναι πολύ χρήσιμη.

Σκοπός είναι να δοθεί έμφαση στην απώλεια του περίσσιου βάρους και λίπους, και μετέπειτα στη διατήρηση υγιούς φυσιολογικού βάρους. Μια απώλεια της τάξης του 10% του βάρους μειώνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση, το ζάχαρο και  επιφέρει συνολική μείωση του καρδιακού κινδύνου. Η αργή και σταθερή απώλεια βάρους (0,5-1 kg/βδομάδα) είναι πιο ασφαλής γιατί είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί μακροχρόνια, προκαλεί απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας και υγρών.

Διατροφικά tips:

  • Δεν αποφεύγουμε γεύματα “για να χάσουμε κιλά”,
  • Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα η οποία βοηθά στην απώλεια λίπους και παράλληλη αύξηση του μυϊκού ιστού,
  • Προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τα περισσότερα περιέχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα και είναι γεμάτα με “κενές” θερμίδες χωρίς θρεπτικό κέρδος,
  • Επαρκής πρόσληψη των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπους),
  • Επαρκής κάλυψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων,
  • Ικανοποιητική ποσότητα προσλαμβανόμενων υγρών και ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ,
  • Αποφεύγουμε τις αυστηρές δίαιτες που ταλαιπωρούν τον οργανισμό μας,
  • Αποφεύγουμε τις καταστάσεις που προκαλούν στρες και άγχος που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τη διατροφική μας συμπεριφορά,

Η διατροφή πρέπει να είναι ευέλικτη και να βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες,  γευστικές προτιμήσεις και στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση του ατόμου.

Το άτομο με την αρχή της απώλειας κιλών θα αρχίσει να νοιώθει ξανά όμορφα με το σώμα του, θα μπορεί να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν χωρίς να κουράζεται εύκολα λόγω του περιττού βάρους. Η οικογένεια αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για υποστήριξη και κίνητρο, και η ψυχική ευχαρίστηση που επέρχεται αλλάζει θετικά τη ζωή μας!

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ