21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

ΠΑΦΟΣ: Στην Κισσόνεργα απολίθωμα μοναδικού ποντικού ηλικίας 10000 χρόνων

Με μια παιδική γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο Κισσόνεργας ολοκληρώθηκε το διετές εκπαιδευτικό ταξίδι μαθητών και εκπαιδευτικών, το οποίο περιελάμβανε μουσική, θέατρο, διαγωνισμούς, χορούς και τραγούδια, στο πλαίσιο των Σχολείων Εν Δράσει του Πάφος 2017, για τα αρχαιότερα πηγάδια νερού στον κόσμο και το απολίθωμα του κυπριακού ποντικού, Mus cypriacus, που βρέθηκε σε ένα απο αυτά. 


Ως γνωστόν τα πρώιμα πηγάδια της Κισσόνεργας είναι ηλικίας 9000 και 10500 χρόνων σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου.

Σε ένα απο τα πηγάδια, βρέθηκε απο τον ερευνητή Τόμας Κούτσι το απολίθωμα ενός σπάνιου είδους ποντικού που υπήρξε μόνο στην Κύπρο. Ο ποντικός έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το μεγαλύτερο κεφάλι, τα μεγαλύτερα μάτια, αυτιά και δόντια πήρε το επιστημονικό όνομα Mus cypriacus.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μιλώντας στο PafosPress.com η εκπαιδευτικός και συντονίστρια της εκδήλωσης, Παναγιώτα Ματθαίου αναφέρθηκε στην συνεργασία του σχολείου της Κισσόνεργας με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου τους αναφέρθηκε ότι είχε ανευρεθεί ένα απολίθωμα ποντικού το οποίο πλέον δεν υπάρχει πλέον στον πλανήτη αφού έχει εξαφανισθεί και ότι αυτό αυτό το μοναδικό εύρημα αποτέλεσε μια καταπληκτική ιδέα  να χρησιμοποιηθεί σε εργασίες των παιδιών του σχολείο ως μασκότ.

Τα παιδιά ανέφερε η κ. Ματθαίου αγάπησαν πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα την όλη διαδικασία αφού όπως είπε πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα όχι μόνο για την Κισσόνεργα στην οποία ανευρέθηκε αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο και την ιστορία της.

Η Κισσόνεργα πέραν απο τα πηγάδια, διαθέτει μια πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά με κυριότερη αναφορά τον χαλκολιθικό οικισμό στην περιοχή Μοσφύλια.

Μιλώντας επίσης στο PafosPress.com ο Γραμματέας του Κ.Σ. Κισσόνεργας, Γιάννης Κωμοδρόμος, εξέφρασε την ικανοποίηση της κοινότητας για την σπουδαία πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά που υπάρχει στην κοινότητα. Θα διαφυλάξουμε την ύπαρξή τους και θα εργαστούμε μεθοδικά για να τα αναδείξουμε και να τα διαφημίσουμε σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο, συμπλήρωσε.

Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας όπως ανέφεραν τόσο η κ. Ματθαίου όσο και η διευθύντρια του Δημοτικού Κισσόνεργας, Χρύσω Στυλιανίδου ήταν να περάσει το μήνυμα ότι ο Πολιτισμός, η Τέχνη και η Ιστορία μας είναι πλούσια και υπάρχουν παντού, ακόμη και έξω απο το σπίτι μας κάτι το οποίο επιτεύχθηκε με τεράστια επιτυχία.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ