20.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

ΠΑΦΟΣ: Μαθήματα ανθρωπιάς έδειξε χθες η Π. Χρυσοχούς στους 28 επιβαίνοντες ακυβέρνητου σκάφους

Ένα τηλεφώνημα από άτομο που επέβαινε του πλοιαρίου που μετέφερε 28 άτομα, σε συγγενικό του πρόσωπο που διαμένει στην Κύπρο ήταν η αιτία της κινητοποίησης χθες όλων των αρμόδιων υπηρεσιών στην θαλάσσια περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, ανοιχτά του Ακάμα.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που δέχθηκε η Αστυνομία λόγω έλλειψης καυσίμων πλοιάριο έπλεε ακυβέρνητο 14 ναυτικά μίλια βόρεια του Ακάμα.

Ο διακινητής και καπετάνιος του πλοιαρίου ωστόσο κάλεσε σε βοήθεια άλλο αλιευτικό σκάφος στο οποίο και επιβιβάστηκε με στόχο όπως είχε αναφέρει στους επιβαίνοντες, να φέρει καύσιμα. Ωστόσο δεν τήρησε την υπόσχεση του και αντί αυτού τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα, στο κρύο και στο σκοτάδι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας έλαβε επείγουσα τηλεφωνική κλήση, που αφορούσε το μικρό αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα και βρισκόταν σε κίνδυνο.

Η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος άρχισε γύρω στις 19:30 χθες το βράδυ.

Μετά από διερεύνηση και αφού διαπιστώθηκε ότι το σκάφος ήταν ακυβέρνητο και επέβαιναν σε αυτό 18 άντρες , 6 γυναίκες, η μία έγκυος, με 4 παιδιά,όλοι τους από την Συρία η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως Έρευνας Διάσωσης.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε από το ΚΣΕΔ το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Προς το σκοπό αυτό αποστάληκαν δύο σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας τα οποία έσπευσαν στην περιοχή που καθόρισε το ΚΣΕΔ και ανέλαβαν την επιχείρηση Διάσωσης.

Παράλληλα ενημερώθηκαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και η Πολιτική Άμυνα για παροχή φροντίδας στο αλιευτικό καταφύγιο Λατσιού.

Στο μέρος έσπευσε από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως , ο επικεφαλής της επιχείρησης Λάμπρος Θεμιστοκλέους Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας , ο Υπαστυνόμος Μιχάλης Ιωάννου Βοηθός υπεύθυνος ΤΑΕ Πάφου αλλά ο υπεύθυνος της Πολιτικής άμυνας στην Πάφο Γιώργος Γεροσίμου, δύο ιατροί, οι Μανώλης Γεωργίου και Μαρία Βασιλειάδου καθώς και ομάδα νοσηλευτών που κλήθηκε εκτάκτως στην υπηρεσία για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Στις 22:40 η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε. Το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας παρέλαβε όλους τους επιβαίνοντες από το μικρό πλοιάριο και αφού το ρυμούλκησε προσέγγισαν το Λιμανάκι του Λατσιού.

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους. Κάποιοι εξ αυτών μιλούν ελληνικά. Βρισκόντουσαν όπως ανέφεραν στην Αστυνομία και παλαιότερα στην Κύπρο. Προορισμός τους ήταν η Κύπρος επειδή είχαν συγγενείς.

Οι επιβαίνοντες ανέφεραν πως το πλοιάριο έφυγε πριν δύο περίπου μέρες από το λιμάνι “Αλάνια” στα Μικρασιατικά παράλια με προορισμό την Κύπρο. Πρόσθεσαν επίσης πως πλήρωσαν τον διακινητή τους 2000 ευρώ ο καθένας για ένα καλύτερο μέλλον.

Κάποιοι εξ αυτών από την Λατάκια , το Αλέπο αλλά και από άλλες περιοχές.

Δύο κοπέλες και ένας μικρός μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πόλης όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και απολύθηκαν.

Ακολούθως οδηγήθηκαν μπροστά από τα Γραφεία της Λιμενικής Αστυνομίας.

Γύρω στη 01:00 επιβιβάστηκαν στα τρία λεωφορεία που είχαν καταφθάσει στο Λιμανάκι του Λατσιού . Από εκεί έγιναν διευθετήσεις και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς Άγγελο Γεωργίου Οδυσσέως η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς “δέχεται πρώτη φορά πρόσφυγες”.

Ανέφερε πως “από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε η Λιμενική αστυνομία στο λιμανάκι του Λατσιού μεταφέροντας τους επιβαίνοντες στο γραφικό λιμάνι του Λατσιού”.

Ακολούθως συνέχισε, έγινε η καταγραφή τους ενώ η τοπική αρχή άμεσα τους έδωσε τροφή και νερό.

Η Πάφος όπως άλλωστε και όλος ο κυπριακός ελληνισμός, είπε, έδωσαν χθες μαθήματα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας μέσα από την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξαν στα 28 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ