21.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

ΠΑΦΟΣ: Εκθεση φιγούρων Καραγκιόζη του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου τον Οκτώβρη 

Εκθεση φιγούρων του θεάτρου σκιών του καραγκιοζοπαίχτη Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου εγκαινιάζεται στις 4 Οκτωβρίου, στο Χάνι του Ιμπραήμ, σε συνεργασία με το Πάφος 2017.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ενόψει της έκθεσης ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος, είπε ότι η έκθεση επιχειρεί «μια ξενάγηση στα όνειρα και τα μεράκια του τόπου μας, στα μάγια και στην ποίηση που μας χάρισε ένας ξυπόλυτος φίλος, τόσο παλιός και τόσο επίκαιρος όσο και τα μπαλώματα της κοινωνίας  μας».

Η έκθεση, σημείωσε, θα αποτελείται από έξι κατηγορίες. Το 1ο μέρος θα περιλαμβάνει φιγούρες από την Άπω Ανατολή (Ινδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα, Καμπότζη) και άλλες χώρες όπου το θέατρο Σκιών έχει παράδοση 2.500 χρόνων και είναι φτιαγμένες από δέρμα. Οι φιγούρες περιγράφονται ως υψίστης καλλιτεχνικής αξίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι κλασσικές φιγούρες περιλαμβάνονται στο 2ο μέρος, όπως ο Καραγκιόζης , γιατρός, μάγειρας , φούρναρης, αστροναύτης , γραμματικός κ.λπ., ο Σταύρακας, η Αγλαΐα, τα παιδιά του Καραγκιόζη, ο Χατζηαβάτης, ο Μπάρμπα Γιώργος, ο Διονύσιος, ο Πασάς, φιγούρες φτιαγμένες από χαρτόνι, πλαστικό και δέρμα.

Στο 3ο μέρος οι φιγούρες είναι παρμένες από την ελληνική επανάσταση του 1821.  Υπάρχουν, είπε ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος, αμαρτωλοί και κλέφτες, οπλαρχηγοί και στρατηγοί, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Κατσαντώνης ο Αθανάσιος Διάκος, ο Λάμπρος Τζαβέλας και άλλοι.

Το 4ο μέρος περιέχει φιγούρες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που έχουν φτιαχτεί για τα πατριωτικά έργα.

Στο 5ο μέρος, συνέχισε, περιλαμβάνεται μια μεγάλη συλλογή από αφίσες, ενώ τέλος στο 6ο μέρος θα παρουσιαστούν οι φιγούρες του αείμνηστου καραγκιοζοπαίχτη Πάφιου ( 1904- 1987).

Όπως εξήγησε ο  κ. Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος, αυτές οι φιγούρες είναι όλες φτιαγμένες από χαρτόνι.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα δοθούν παραστάσεις από τον ίδιο καθώς τον Θοδωρή Κωστιδάκη και τη μοναδική καραγκιοζοπαίχτρια Λένα Σπανού.

Επίσης, θα οργανωθεί εργαστήρι κατασκευής φιγούρας στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ