18.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

ΠΑΦΟΣ: Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα λέχθηκαν σήμερα στο Δικαστήριο για την παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών

Διατάγματα κράτησης επτά ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εναντίον των έξι προσώπων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών. Για την υπόθεση αναζητείται ακόμη ένα πρόσωπο από τη Σρί Λάνκα.

Πρόκειται για δύο ιατρούς ηλικίας 68 και 51 ετών, τον ιδιοκτήτη του Γραφείου Εξευρέσεως Αλλοδαπών ηλικίας 58 ετών, δύο γυναίκες υπαλλήλους του γραφείου ηλικίας 36 και 28 ετών, και έναν 80χρονο φιλικό πρόσωπο του 78χρονου παραπονούμενου που κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία.

Στο δικαστήριο προσήχθησαν πρώτα τα τέσσερα πρόσωπα που είχαν συλληφθεί αρχικά αφού ο δικαστής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου είχε επιφυλάξει για σήμερα την ανακοίνωση της απόφασής του , για το αν δηλαδή οι τέσσερις , ο ιδιοκτήτης του Γραφείου ,οι δύο γυναίκες υπάλληλοι και ο 80χρονος φίλος του παραπονούμενου  θα παραμείνουν υπό κράτηση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακολούθως προσήχθησαν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δύο ιατροί ηλικίας  68 και 51  ετών, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, φέρεται να εξέδιδαν πιστοποιητικά στο όνομα του παραπονούμενου με το αιτιολογικό ότι είναι υπέρβαρος και με κινητικά προβλήματα και ως εκ τούτου δικαιολογείτο να αιτηθεί οικιακό βοηθό.

Η δικαστής Ειρήνη Δημητρίου έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας για την κράτηση των δύο ιατρών  λέγοντας πως τυχόν απόλυση τους δύναται να επηρεάσει το ανακριτικό έργο .

Επίσης ο δικαστής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου είπε πως υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι και τα υπόλοιπα  τέσσερα πρόσωπα  ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα και πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση διαταγμάτων κράτησης των υπόπτων .

Τους δύο ιατρούς κατονόμασε ο  80χρονος  φίλος του παραπονούμενου και συνεργάτης του Γραφείου Εργοδότησης Αλλοδαπών  ο οποίος είχε συλληφθεί αρχικά.

Όπως ανέφερε ο  80χρονος ανακρινόμενος ο ίδιος είναι συνεργάτης τόσο με το συγκεκριμένο γραφείο , όσο και με άλλα δύο γραφεία που ασχολούνται με αλλοδαπούς. Είπε ότι του ανατίθενται από το εν λόγω Γραφείο Εξευρέσεως Αλλοδαπών διάφορες εξωτερικές δουλειές, όπως η μεταφορά διαφόρων εγγράφων στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και η μεταφορά αιτητών στον ιατρό.

Ο 80χρονος όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης στο δικαστήριο,  μετέβηκε, σύμφωνα με την κατάθεση του,  στο ιατρείο του 51χρονου ιατρού τον οποίο γνωρίζει και του εξέδωσε το ένα εκ των δύο ιατρικών πιστοποιητικών που βρίσκονται εντός των φακέλων που διερευνά η Αστυνομία .

Όπως ανέφερε μάλιστα ζήτησε από τον ιατρό όπως του εκδώσει ιατρικό πιστοποιητικό στο όνομα του παραπονούμενου στο οποίο να αναφέρει ότι είναι υπέρβαρος με κινητικά προβλήματα για να μπορέσει να εργοδοτήσει άνδρα οικιακό βοηθό.

Για την έκδοση μάλιστα του ιατρικού πιστοποιητικού πλήρωσε τον 51χρονο ιατρό το ποσό των 80 ευρώ .

Να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί η πρόσληψη αλλοδαπού άνδρα ως οικιακού βοηθού απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αιτητής να είναι άτομο υπέρβαρο με κινητικά προβλήματα.

Ο εξεταστής της υπόθεσης είπε ότι ανακρινόμενος ο δεύτερος γιατρός, ο 68χρονος, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν .

Επίσης ανακρινόμενος ο 51χρονος ιατρός ανέφερε ότι γνωρίζει τον 80χρονο ύποπτο καθότι είναι ασθενής του εδώ και χρόνια και ορισμένες φορές μετέφερε στο ιατρείο του αλλοδαπές για εξέταση.

Επίσης ανάφερε ότι σε μια περίπτωση ο 80χρονος του μετέφερε στο ιατρείο  του ένα πρόσωπο του οποίου δεν θυμάται τα στοιχεία του, το οποίο ήταν υπέρβαρο και αφού το εξέτασε του εξέδωσε ιατρικό πιστοποιητικό.

Ο 51χρονος ιατρός αρνήθηκε ότι εξέδωσε οποιοδήποτε ιατρικό πιστοποιητικό χωρίς να είναι παρών ο ασθενής και αρνήθηκε ότι έλαβε το ποσό των 80 ευρώ από τον 80χρονο για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού, αναφέροντας ότι δεν χρεώνει για την έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών. Ο εξεταστής είπε πως του υποδείχθηκε το επίμαχο πιστοποιητικό όπου αναγνώρισε τα γραφόμενα και την υπογραφή ως δικά του.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης υπάρχουν εύλογες υποψίες βασιζόμενες σε μαρτυρία ότι τα 6 πρόσωπα φέρεται να ενέχονται σε επτά  υπό διερεύνηση αδικήματα, ανάμεσα στα οποία αυτά της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επίσης για την ολοκλήρωση των εξετάσεων  αναμένεται η λήψη 34 καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 10 καταθέσεις και έχουν γίνει 7 έρευνες. Επιπρόσθετα θα ληφθούν δείγματα γραφής και υπογραφής από όλους τους εμπλεκόμενους και θα διενεργηθούν επιστημονικές εξετάσεις στα τεκμήρια που εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες που έγιναν καθώς επίσης και στα έγγραφα τα οποία είναι κατατεθειμένα εντός των φακέλων.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο παραπονούμενος συνταξιούχος από την Γεροσκήπου ηλικίας 78 ετών, έλαβε τέσσερις επιστολές  από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεως  Πάφου ότι είχε καθυστερημένες οφειλές για αλλοδαπό υπάλληλο που εργοδοτούσε . Αφού τους ανέφερε ότι δεν είχε οποιοδήποτε υπάλληλο  υπό την εργοδότηση του, τον συμβούλεψαν να μεταβεί στην Υπηρεσία Αλλοδαπών Πάφου, αφού στο όνομα του υπάρχει εγγεγραμμένος αλλοδαπός άνδρας από την Σρι Λάνκα ο οποίος και καταζητείται, ως οικιακός βοηθός.

Μάλιστα από έρευνες που έγιναν από μέλος της ΥΑΜ Πάφου ,διαπιστώθηκε ότι σε τρεις περιπτώσεις κατά το έτος 2013 ο παραπονούμενος είχε υποβάλει τρεις αιτήσεις για εργοδότηση αλλοδαπού, εκ των οποίων οι δύο απορρίφτηκαν και η τρίτη εγκρίθηκε χωρίς να το γνωρίζει.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του Γραφείου διατηρεί υποκατάστημα στη  Χλώρακα όπου εργοδοτούνται οι δύο ύποπτες. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στη Λεμεσό.

Σημειώνεται ότι ο παραπονούμενος είπε ότι το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει από τους εμπλεκόμενους είναι ο 80χρονος με τον οποίο στο παρελθόν συζήτησαν το ενδεχόμενο να του εξασφαλίσει οικιακή βοηθό για τη σύζυγο του, και για αυτό του έδωσε την πρωτότυπη ταυτότητα του η οποία να σημειωθεί ότι υπάρχει σε φωτοαντίγραφο στους εν λόγω φακέλους, καθώς επίσης υπέγραψε διάφορα έντυπα που του έδωσε ο 80χρονος ύποπτος χωρίς να τα αναγνώσει . Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη ή αποτέλεσμα στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει οικιακή βοηθό για την σύζυγό του.

Ο 80χρονος, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, σε έντυπο δήλωσης εμφανίζεται ως σύγαμπρος του παραπονούμενου και ότι λαμβάνει τα έξοδα μισθοδοσίας του οικιακού βοηθού, πράγμα που δεν ισχύει σύμφωνα με τον παραπονούμενο.

Εντός των φακέλων που έχει στα χέρια της η Αστυνομία εντοπίστηκαν δύο ιατρικά πιστοποιητικά τα οποία φέρεται να εκδόθηκαν από τους δύο ιατρούς. Ο 68χρονος ιατρός σε μια περίπτωση εξέδωσε πιστοποιητικό όπου ο παραπονούμενος περιγραφόταν βάρους 120 κιλών και 1.64 ύψους, ενώ στο δεύτερο πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τον 51χρονο ιατρό ο παραπονούμενος περιγράφεται ύψους 1.67 και βάρους 130 κιλών.

Να σημειωθεί ότι ο παραπονούμενος είναι ύψους 1.65 και ζυγίζει 70 κιλά και όπως ανέφερε ουδέποτε ήταν υπέρβαρος και ουδέποτε εξετάστηκε από τους δύο ιατρούς.

Την κατηγορούσα αρχή εκπροσωπεί στην υπόθεση η Ειρήνη Σάββα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, δικηγόροι Κυριάκος Μασουρής από το Δικηγορικό γραφείο του Ηλία Στεφάνου και δικηγόροι Στέλιος και Ανδρέας Σιβιτανίδης για τον 51χρονο ιατρό καθώς και η συνήγορος υπεράσπισης του 68χρονου ιατρού ,δικηγόρος Μαρία Παπαδημήτρη δεν έφεραν ένσταση στην προσωποκράτηση των πελατών τους.

Οι συνήγοροι ωστόσο των άλλων τεσσάρων υπόπτων έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους  .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ