17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΠΑΦΟΣ: Αναμένεται και τρίτη σύλληψη για την υπόθεση παράνομης κατοχής αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας – 2ήμερη κράτηση σε πατέρα και γιο

Διατάγματα κράτησης δύο ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εναντίον του κοινοτάρχη της Γαλαταρειάς Ανδρέα  Αριστείδου 72 ετών και του υιού του Μιχάλη Αριστείδου 48 ετών προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση ανασκαφής χωρίς άδεια για εντοπισμό αρχαιοτήτων, και παράνομης  κατοχής  αρχαιοτήτων χωρίς άδεια του Διευθυντή του Τμήματος αρχαιοτήτων.

Η  Αστυνομία  για την υπόθεση αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και εναντίον  συγκεκριμένου προσώπου , στενού συνεργάτη του 48χρονου που φέρεται να συμμετείχαν μαζί στις ανασκαφές και στην ανεύρεση αρχαιοτήτων.

Η δικαστής έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας αναφέροντας πως οι δύο ύποπτοι υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενέχονται στα αδικήματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως τυχόν απόλυση των υπόπτων δυνατόν να επηρεάσει το ανακριτικό έργο. Μέχρι στιγμής –όπως είπε – έχουν ληφθεί 4 καταθέσεις και έχουν γίνει τέσσερις έρευνες ενώ για ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν ακόμη περίπου 16 καταθέσεις  , από ότι προκύπτει από τις μέχρι τώρα εξετάσεις.

Οι καταθέσεις θα ληφθούν από το οικογενειακό  και φιλικό περιβάλλον των  υπόπτων. Καταθέσεις θα ληφθούν και από τις γειτονικές κατοικίες των δύο υπόπτων. Εξετάσεις θα γίνουν επίσης στο αρχαίο νεκροταφείο στην Πενταλιά αλλά και από κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης Λοχία 1886 Ανδρέα Ιωακείμ η πληροφορία λήφθηκε στη γραμμή του πολίτη που διατηρεί η Αστυνομία σύμφωνα με την οποία ο 48χρονος κατέχει αρχαιότητες χωρίς άδεια τις οποίες φυλάσσει στην οικία του στην Πέγεια, σε οικία που διατηρεί στην Γαλαταρειά και στην οικεία του πατέρα του που επίσης βρίσκεται στην Γαλαταρειά.

Ο 48 χρονος όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο είναι ιδιοκτήτης εκσκαφέων και φορτηγών και διατηρεί υποστατικά στην είσοδο του χωριού Γαλαταρειά. Να σημειωθεί ότι στο  ότι στο γειτονικό χωριό Πενταλιά υπάρχει γνωστή περιοχή στο Τμήμα Αρχαιοτήτων η οποία αποτελούσε αρχαίο νεκροταφείο και στην οποία έχουν εντοπιστεί παράνομες ανασκαφές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο εξεταστής ανέφερε στο δικαστήριο ότι σε έρευνα που έγινε χθες μεταξύ των ωρών 14. 05 και 14.30 στην οικία του 72χρονου στην Γαλαταρειά στην παρουσία της συζύγου του Ευγενίας Πατρόκου εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν τρία πήλινα αγγεία.

Ανακρινόμενη  ισχυρίστηκε ότι τα εν λόγω αγγεία τα βρήκε ο εν διαστάση σύζυγος της πριν πολλά χρόνια στα χωράφια όπου διενεργούσε χωματουργικές εργασίες  που διατηρούσε και τα μετέφερε σπίτι τους .  Στο μέρος κλήθηκε και ο72χρονος ο οποίος αφού πληροφορήθηκε σχετικά για την ανεύρεση  των αγγείων και του επιστήθηκε η προσοχή του στο νόμο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο κ. Ιωακείμ είπε πως χθες διενεργήθηκε έρευνα και στην οικία του 48χρονου στην Γαλαταρειά στην παρουσία του από μέλη της ΑΔΕ Πάφου και λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων ,κατά την οποία εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια 15 αρχαία αγγεία διαφόρων μεγεθών και 2 κίονες , όπου ανακρινόμενος προφορικά ο48χρονος ανέφερε ότι ανήκαν στον παππού του.

Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στην οικία του 48χρονου στην Πέγεια κατά την οποία ανευρέθηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια πέντε αρχαία πήλινα αγγεία, όπου ανακρινόμενος  προφορικά ο 72 χρονος  ανέφερε  ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε, ενώ ο γιός του είπε  αφού πληροφορήθηκε για την ανεύρεση τους, και του επιστήθηκε η προσοχή στο νόμο απάντησε ότι του τα έδωσε και αυτά ο παππούς του, ο οποίος να σημειωθεί   έχει αποβιώσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Εξάλλου ανακρινόμενος ο 72χρονος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα τρία αγγεία που ανευρέθηκαν στην κατοικία του στην Γαλαταρειά,  βρίσκονταν στην οικία από το 1961 και τα οποία του παρέδωσε η γιαγιά του η οποία αυτή έχει αποβιώσεις εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για αρχαιότητες.

Να σημειωθεί ότι όλα ανευρεθέντα αγγεία  23 στον αριθμό, και οι δύο κίονες , αφού εξετάστηκαν από  λειτουργούς του Τμήματος  Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αρχαιότητες ,και η κατοχή τους απαγορεύεται χωρίς άδεια του Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ