14.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Παρατηρητή της Γειτονιάς: 20 ενημερωτικές παρουσιάσεις στην επαρχία Πάφου για το θεσμό

Είκοσι ενημερωτικές παρουσιάσεις έγιναν στην επαρχία Πάφου για το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς μέχρι και τις 3 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Πέτρο Παττούρα, Υπεύθυνο του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος Αρχηγείου.


Ο κ. Παττούρας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο θεσμός έχει εφαρμοστεί σε 273 Δήμους και κοινότητες παγκύπρια, μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2017, και πιο συγκεκριμένα σε 29 Δήμους και 244 κοινότητες.

Στην Πάφο έκαναν παρουσιάσεις, τόσο ο κ. Παττούρας, όσο και ο Αρχισυντονιστής του θεσμού στο Δήμο Ιδαλίου εθελοντής Σταύρος Νεοφύτου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

‘Οπως ανέφερε ο κ. Παττούρας από τον Απρίλιο μέχρι και την 3η Αυγούστου στην επαρχία Πάφου έγιναν 20 παρουσιάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν κάτοικοι όλων των Δήμων και κοινοτήτων.

Η εφαρμογή του θεσμού, είπε, ξεκίνησε σε όλη την επαρχία Πάφου και σ’ ένα μήνα θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Απαιτείται, σημείωσε, “ένα μικρό διάστημα για την τοποθέτηση πινακίδων και του συστήματος”. Επιπρόσθετα ανέφερε πως οι Παρατηρητές της Γειτονιάς ανέρχονται παγκύπρια στους 85.500.

Ερωτηθείς, ο κ. Παττούρας είπε πως ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς ξεκίνησε από τον Δήμο Ιδαλίου το 2011 και στη συνέχεια εφαρμόστηκε και από άλλες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με μεγάλη επιτυχία, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του εγκλήματος και της παραβατικότητας.

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος Αρχηγείου χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική την ανταπόκριση του κοινού, προσθέτοντας πως οι ενδοιασμοί και οι ανησυχίες που παρουσιάζονταν στις αρχές της εφαρμογής του θεσμού, δηλαδή τα πρώτα δύο με τρία χρόνια, περιορίστηκαν στο ελάχιστο.

Ο κόσμος, συνέχισε, εμπιστεύεται περισσότερο και την Αστυνομία, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό γί’ αυτό ο αριθμός των Παρατηρητών αυξήθηκε από το 2013 και μετά.

Συγκεκριμένα είπε πως το 2013 εγγράφηκαν 14 χιλιάδες Παρατηρητές και σήμερα ο αριθμός τους έφθασε τους 85.500 .

Στην εγγραφή των μελών εμπειρικά είπε ο κ. Παττούρας ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, αλλά στόχος της Αστυνομίας είναι η εγγραφή περισσότερων νέων ηλικίας από 12 μέχρι 25 ετών.

Ο κ. Παττούρας έστειλε το μήνυμα ότι η πολύ καλή συνεργασία, η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αστυνομίας, τοπικών αρχών και πολιτών, πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο για να συνεχιστούν και τα καλά αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί στη μείωση των εγκλημάτων, αλλά και στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σημειώνεται πως η τελευταία ενημερωτική διάλεξη για την εφαρμογή του προγράμματος του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς έγινε στην Αμαργέτη της επαρχίας Πάφου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ