26.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης ΣΗΜΕΡΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την «παρεξηγημένη» δερματική ασθένεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Λεύκη, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, αλλά και λόγω του καλοκαιριού, η Δερματολογικές ή/και Αφροδισιολογικές Εταιρείες σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των ενημερωτικών τους εκστρατείων δίνουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την ασθένεια της λεύκης, καθώς το δέρμα, ειδικά για τους ασθενείς με λεύκη, είναι πιο ευάλωτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αντίληψη σχετικά με την ασθένεια είναι συγκεχυμένη.

Η λεύκη είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ενώ η σοβαρότητα και η ταχύτητα της εξέλιξής της είναι συχνά απρόβλεπτες.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, φυσιολογικά το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών καθορίζεται από τη χρωστική ουσία μελανίνη. Η λεύκη διαπιστώνεται όταν τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (μελανοκύτταρα ή μελανινοκύτταρα) σταματούν να λειτουργούν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η λεύκη προσβάλλει κάθε τύπο δέρματος, αν και στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες είναι περισσότερο εμφανής. Πρόκειται για μια πάθηση μη μεταδοτική που δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Αποτελεί περισσότερο αισθητικό πρόβλημα και πηγή στρες για τους πάσχοντες παρά κίνδυνο για την υγεία τους.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη λεύκη. Εφαρμόζονται μέθοδοι που μπορούν να αποκαταστήσουν το φυσικό χρώμα στα λευκά σημεία του σώματος, ωστόσο δεν αποτρέπουν τον μελλοντικό αποχρωματισμό του δέρματος.

Συμπτώματα & τύποι

Το σύμπτωμα-κλειδί της λεύκης είναι η απώλεια χρώματος τοπικά στο δέρμα. Συνήθως, ο αποχρωματισμός εμφανίζεται πρώτα σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο και τα χείλη.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά, στις βλεφαρίδες, στα φρύδια ή στα γένια/μούσια ή απώλεια του φυσικού χρώματος στους ιστούς (βλεννώδεις μεμβράνες) που επενδύουν εσωτερικά τη στοματική κοιλότητα και τη μύτη. Δεν αποκλείεται επίσης να παρατηρηθεί απώλεια ή αλλαγή χρώματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, την εσωτερική επίστρωση του ματιού.

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως η διάγνωση γίνεται πριν την ηλικία των 20 ετών.

Ανάλογα με τον τύπο της πάθησης, τα λευκά τμήματα δέρματος μπορεί να καλύπτουν πολλά σημεία του σώματος ταυτόχρονα και συμμετρικά (γενικευμένη λεύκη, ο πιο κοινός τύπος), μόνο τη μία πλευρά του σώματος (τμηματική λεύκη) ή μόνο μερικά συγκεκριμένα σημεία του σώματος (εντοπισμένη ή εστιακή λεύκη).

Αιτίες

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η λεύκη οφείλεται στην καταστροφή ή τη δυσλειτουργία των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του δέρματος να είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το υπόλοιπο σώμα ή και εντελώς λευκά. Παραμένει άγνωστο γιατί τα μελανοκύτταρα πεθαίνουν ή δυσλειτουργούν, όμως η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνδέεται με:

  • Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου αυτό επιτίθεται στα μελανοκύτταρα και τα καταστρέφει
  • Κληρονομική προδιάθεση (γονίδια)
  • Κάποιο εξωτερικό παράγοντα, όπως ένα ηλιακό έγκαυμα, το έντονο στρες ή την έκθεση σε βιομηχανικές χημικές ουσίες

Η διάγνωση της λεύκης προκύπτει πρωτίστως με βάση την κλινική εξέταση από τον γιατρό, συνδυαστικά με τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και τον αποκλεισμό άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η δερματίτιδα ή η ψωρίαση. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια βιοψίας ή αιματολογικής εξέτασης.

Η Winnie Harlow έκανε την λεύκη ατού της

Η 21χρονη Καναδέζα καλλονή, που έγινε γνωστή για τα σημάδια της από τη λεύκη, για μια ακόμη φορά απέδειξε πώς με τη διαφορετικότητά της μπορεί να… σβήσει τις συναδέλφους τους, τοπ μόντελ. Και πώς η διαφορετικότητά της αυτή μπορεί να γίνει το μεγάλο της πλεονέκτημα.

Η όμορφη νεαρή κέντρισε την περασμένη εβδομάδα τα βλέμματα όλων στο σόου της Swarovski στη Νέα Υόρκη και θύμισε σε όλους το πώς η… θρασύτατη νεαρή που αναδείχτηκε μέσα από το Next Top Model έστειλε το δικό της μήνυμα κατά του ρατσισμού και του bullying.

Η ιστορία της καλλονής με τη λεύκη

H Chantelle Brown-Young, ή πιο γνωστή ως Winnie Harlow, διαγνώστηκε με λεύκη όταν ήταν 4 ετών. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να κάνει καριέρα μοντέλου και να μετατρέψει την πάθησή της σε προσόν.

Η νεαρή κοπέλα από μικρή είχε να αντιμετωπίσει τα πειράγματα των συμμαθητών της, αλλά όλα αυτά την έμαθαν να είναι δυνατή και να εκτιμάει τη διαφορετικότητά της.

Η λεύκη είναι μια πάθηση του δέρματος που αποχρωματίζει την επιδερμίδα σε μεγάλες και μικρότερες εκτάσεις κάθε φορά, δίνοντας έτσι την εντύπωση της πολυχρωμίας.

Μικρή τη φώναζαν αγελάδα και ζέβρα και αυτό, όπως είχε δηλώσει, την πίκραινε πολύ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη λεύκη, ούτε υπάρχουν φάρμακα που να καθυστερούν ή να περιορίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Παρόλα αυτά, η ίδια δηλώνει ότι τα πράγματα λειτουργούν υπέρ της και αυτό γιατί έχει αποδεχθεί τη διαφορετικότητά της και την έχει χρησιμοποιήσει υπέρ της.

«Οταν αγάπησα τον εαυτό μου έτσι ακριβώς όπως είναι, οι ευκαιρίες άρχισαν να πέφτουν βροχή και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό. Προσπαθήστε να αγαπήσετε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η 21χρονη καλλονή.

Πληροφορίες: onmed.gr/ iefimerida.gr

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ