22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Πάνω από 10 εκατ. επιβάτες θα ταξιδέψουν μέσω Λάρνακας και Πάφου το 2017

Του Παναγιώτη Γρηγορίου 

Πάνω από 10 εκατ. επιβάτες θα ταξιδέψουν μέσω Λάρνακας και Πάφου το 2017

Άνω του ενός εκατομμυρίου εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση στην επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμιά μας για το 2017. Συγκεκριμένα, με βάση τον ρυθμό των αφίξεων και αναχωρήσεων ο συνολικός αριθμός θα κυμανθεί πάνω από 10 εκατομμύρια, καταρρίπτοντας, έτσι, το περσινό ρεκόρ των 8,97 εκατομμυρίων επιβατών. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόρροια της ξέφρενης πορείας που ακολουθεί φέτος ο τουρισμός μας

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην τρίτη θέση συναντούμε την πρώτη αμιγώς κυπριακή αεροπορική εταιρεία, την Cobalt Air, της οποίας ο αριθμός των ταξιδιωτών αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να κυμανθεί στους 506.331

Ενώ έχουμε μπει για τα καλά στα “βαθιά” της τουριστικής περιόδου, από τα δύο μας αεροδρόμια διακινήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο 5,5 εκατομμύρια επιβάτες με βάση τα στοιχεία, όμως αυτός ο αριθμός αναμένεται να εκτοξευθεί κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και, συνεπώς, θα σημειωθεί νέο ρεκόρ. Την ίδια ώρα γίνονται συντονισμένες προσπάθειες τόσο από τουριστικούς φορείς, όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, Hermes Airports, για προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών και σύνδεση της Κύπρου με νέα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 ο αριθμός των επιβατών στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ανήλθε στα 5,5 εκ., σημειώνοντας αύξηση 16,3% σε σχέση με το επτάμηνο του 2016. Ειδικότερα, ο αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας τους πρώτους έξι μήνες του έτους ανέρχεται στα 3,1 εκ., σημειώνοντας άνοδο 22,7%, ενώ στην Πάφο στο 1 εκ., με αύξηση 5,1%.

Μεγάλη αύξηση για Γερμανία

Επισημαίνεται ότι μόνο για τη Βρετανία εκτελούνται πάνω από 200 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ για τη Ρωσία ο αριθμός ανέρχεται στις 130. Για τη Βρετανία εκτελούνται πτήσεις σε 18 αεροδρόμια της χώρας από 12 εταιρείες, ενώ για τη Ρωσία γίνονται πτήσεις σε 11 αεροδρόμια της χώρας από 9 εταιρείες. Την περισσότερη αύξηση καταγράφουν οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, όπως άλλωστε αναμενόταν από την αρχή της σεζόν, ελέω των ενεργειών των τουριστικών φορέων για τη συγκεκριμένη αγορά. Σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο καταγράφηκε από τη Γερμανία αύξηση κατά 128% των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και κατά 85% στο αεροδρόμιο της Πάφου. Παράλληλα, 71% άνοδο κατέγραψαν οι πτήσεις από το Ισραήλ στη Λάρνακα, ενώ στην Πάφο κατά 215%. Τονίζεται ότι από τα δύο αεροδρόμια εξυπηρετούνται συνολικά 40 χώρες με 120 τακτικά δρομολόγια.

Πρώτη η Aegean, δεύτερη η Rossiya

Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες που διακινούν τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η “Σ”, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Aegean Airlines, η οποία κατέχει το 10% της αγοράς. Η ελληνική εταιρεία, η οποία έχει βάση και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, μετά και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, αποτελεί την αγαπημένη εταιρεία τόσο του κυπριακού κοινού, όσο και άλλων που θέλουν να επισκεφτούν ή να ταξιδέψουν από την Κύπρο. Στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 8,5% βρίσκεται η Rossiya, με την εταιρεία, η οποία αποτελεί θυγατρική της κρατικής ρωσικής εταιρείας Αeroflot, να μεταφέρει στην Κύπρο, βάσει των στοιχειών, τον μεγαλύτερο όγκο των Ρώσων τουριστών ετησίως, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας.

Οι υπόλοιπες

Στην τρίτη θέση με 7,7% βρίσκεται η Thomson Airways, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διεξαγωγής ναυλωμένων πτήσεων και ένας από τους μεγαλύτερους οργανωτές ταξιδίων. Εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία και μεταφέρει τους περισσότερους από τους προερχόμενους τουρίστες από την εν λόγω χώρα, η οποία παραδοσιακά είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο. Στην τέταρτη θέση με μερίδιο αγοράς 7,4% βρίσκεται η Easyjet, η οποία και αυτή μεταφέρει Βρετανούς τουρίστες στη χώρα μας, αλλά, επίσης, αποτελεί και μιαν από τις αγαπημένες των Κύπριων επιβατών που θέλουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό. Στην πέμπτη θέση του πίνακα των μεριδίων αγοράς τοποθετείται η Ryanair με 5,9%, ενώ στην έκτη βρίσκεται η κυπριακή και σταθερά εξελισσόμενη Cobalt Air με μερίδιο 5%. Ακολουθούν η Blue Air με μερίδιο αγοράς 4,4%, η Wizzair με 3,8%, η Jet2 με 3,7% και στη δέκατη θέση βρίσκεται η Thomas Cook με 3,4%.

Διαβάστε περισσότερα στην Εφημερίδα “Σημερινή” την Κυριακή 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ