21.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Ονοματοδοσία αίθουσας  “Ευαγόρας Παλληκαρίδης” στο Α’ Δημοτικό Πάφου που φοίτησε ο Ευαγόρας 

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες 3 Απριλίου, στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου-Νεοφύτειο, δόθηκε τ’ όνομα «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στην τάξη που ο ήρωας φοίτησε ως μαθητής της Στ΄ τάξης.  

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, τ΄ αποκαλυπτήρια της πλακέτας έκανε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πάφου Τυχικός, παρουσία εκπροσώπου της Σχολικής Εφορείας Πάφου, του αντιπροέδρου και της γραμματέως του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Πάφου, καθώς και μελών του Συνδέσμου Γονέων και του διευθυντικού κι εκπαιδευτικού προσωπικού και μαθητών του σχολείου.

Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσε η βαφτιστικιά του ήρωα, η οποία στην ομιλία της, εκ μέρους της αδερφής του ήρωα Γεωργίας Παλληκαρίδη, βαθιά συγκινημένη απήγγειλε για πρώτη φορά στίχους, τους οποίους ο Παλληκαρίδης έγραψε στην τάξη, στην οποία δόθηκε τ’ όνομά του προς τιμή του. Ο ήρωας φοίτησε στη Νεοφύτειο Αστική Σχολή το 1949-50 στην ηλικία των 11 χρονών. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Την εκδήλωση διάνθισαν με το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, οι οποίοι τραγούδησαν τραγούδια που έγραψε ο ίδιος ο Παλληκαρίδης, ενώ σκιαγράφησαν σημαντικές πτυχές της ζωής του ως ένας ρομαντικός ποιητής κι ένας φλογερός αγωνιστής μέσα από τα θεατρικά τους δρώμενα. 

Η διαμαρτυρία του κατά τη διάρκεια της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ, η απόφασή του να βγει αντάρτης στα βουνά της Πάφου, η σύλληψή του και η μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και οι τελευταίες του δραματικές ώρες στο κελί πριν τον απεχθή απαγχονισμό του, προστίθεται στην ανακοίνωση,  υπενθύμισαν σε μικρούς και μεγάλους ότι η ζωή του και η θυσία του αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτέλειας, αγωνιστικότητας και συνεχούς αγώνα για ελευθερία.

Η αναπαράσταση των ταφέντων ηρώων στα Φυλακισμένα Μνήματα αποτέλεσε και τη λήξη της τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ