22.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ Δ. ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ: Μετωπική σύγκρουση με το Υπουργείο Εσωτερικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ

 Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών για τη Διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου, σε συνεδρία της ημερ. 1η Ιουλίου 2019, αποφάσισε να καταγγέλλει την προκλητική στάση και την απαξιωτική συμπεριφορά πολιτειακών και κρατικών φορέων έναντι του Δήμου Γεροσκήπου.

Συγκεκριμένα:

Η ταχύτητα σκοτώνει
  • Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μη ανταπόκρισή του σε τέσσερις (4) επιστολές του Δήμου Γεροσκήπου, από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εν λόγω επιστολές έμειναν αναπάντητες, ενώ κανένας από το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε καν ο μελετητής του δεν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει με τον Δήμο Γεροσκήπου για συζήτηση των θέσεων και προτάσεών του. Αναρωτιόμαστε για ποια μεταρρύθμιση της Τ.Α. μιλάμε όταν δε γίνεται κανένας διάλογος με τους ίδιους τους επηρεαζόμενους (τους δήμους). Ας μη μας πει το ΥΠ.ΕΣ. ότι είναι σε διάλογο με την Ένωση Δήμων, αφού μ’ αυτήν συζητά για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τις εξουσίες των υπό εκκόλαψη «αυτοκρατοριών» και όχι για το κεφάλαιο των συνενώσεων.
  • Καταγγέλλουμε τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για τη μη έγκριση του αιτήματος πλήρωσης μόνιμων θέσεων του Δήμου Γεροσκήπου, γεγονός που καταδεικνύει τις πραγματικές τους προθέσεις για το μέλλον της τοπικής μας αρχής. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι για τον γειτονικό Δήμο της Πάφου εγκρίθηκε η πλήρωση 18 τέτοιων θέσεων για το έτος 2019, ενώ για τον Δήμο της Γεροσκήπου καμία! Και το φυσιολογικό ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: αφού όλοι οι υφιστάμενοι δήμοι, στο πλαίσιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, μετονομάζονται σε «διαμερίσματα», γιατί εγκρίνονται θέσεις εργασίας μόνο για το «διαμέρισμα» του Δ. Πάφου και όχι και γι’ αυτό του Δ. Γεροσκήπου; – η ίδια τακτική, σε σχέση με προσλήψεις, εφαρμόστηκε και σε άλλες περιπτώσεις, όπου μεγάλοι δήμοι απορροφούν μικρότερους. Δυστυχώς, τα συναρμόδια υπουργεία δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα και οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους. Είναι προφανές ότι, με τη στάση τους, οδηγούν σκοπίμως αρκετούς δήμους σε αδυναμία επιτέλεσης της αποστολής τους για να είναι πιο εύκολη και αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες η κατάργησή τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εγκύψουν με σοβαρότητα πάνω στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Η ουσία αυτής δεν είναι η μείωση των δήμων, για την οποία επιδεικνύει πολλή σπουδή το ΥΠ.ΕΣ., αλλά ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού της πλαισίου προς όφελος των πολιτών. Ρυθμίσεις που θα επιβληθούν αντιδημοκρατικά και χωρίς τη συμμετοχή και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

κ της Ομάδας Πρωτοβουλίας)

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ