27.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο με πλημμύρες στην Κύπρο ανά πόλη – Πού βρίσκονται στην Πάφο;

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη – cyprustimes.com

Με θλίψη και συγκλονισμό παρακολουθεί η κοινή γνώμη στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα τις τραγικές συνέπειες από τη βιβλική καταστροφή μετά τη θεομηνία στη Δυτική Αττική στην Ελλάδα, με τους 16 νεκρούς – Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο έτοιμες είναι οι Αρμόδιες Αρχές της χώρας μας να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα και ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες – Από την πλευρά τους οι πολίτες ποια μέτρα πρέπει να λάβουν

Πανέτοιμες δηλώνουν οι Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι Επαρχιακές Διοικήσεις ενόψει του χειμώνα έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, σε συντονισμό με δήμους και κοινότητες, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και το Τμήμα Υδάτων.

Τα δημόσια έργα προβαίνουν σε καθαρισμούς των δρόμων και συνεργεία των τοπικών αρχών στον καθαρισμό φρεατίων, οχετών, καναλιών και γεφυριών από φύλλα και άγρια βλάστηση, ποταμών και αργακιών.  Έμφαση δόθηκαν στις περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν τεράστια προβλήματα λόγω πλημμυρών.

Όλοι θυμούνται τις μεγάλες δοκιμασίες που βίωσε ο κυπριακός λαός από τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες τις δεκαετίες του ’80 στα Λειβάδια και την Αραδίππου, του 2009 στην Αλάμπρα, του 2014 και 2016 στις Καμάρες Λάρνακας και στην Πάφο το 2015, όταν δρόμοι έγιναν χείμαρροι, σπίτια πλημμύρησαν, περιουσίες καταστράφηκαν και άνθρωποι κινδύνεψαν.

Λευκωσία 2009

.

Φαινόμενα πλημμυρών μικρότερης έκτασης παρουσιάζονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες στην Κύπρο ανά πόλη και οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση είναι:

Λεμεσός

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Έπαρχο Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου οι περιοχές όπου έχουν πρόβλημα με πλημμύρες στη Λεμεσό, λόγω της μορφολογίας του εδάφους -στο παρελθόν επρόκειτο για κοιλάδα- είναι οι περιοχές γύρω από το Τσίρειο Στάδιο, οι οδοί Κορώνης και Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αγία Φύλα από βορρά προς νότο και περιοχή πριν το Τραχώνι.

Λευκωσία

Σύμφωνα με τον Έπαρχο Λευκωσίας, Μάριο Παναγίδη, από πλημμύρες κινδυνεύουν οι περιοχές γύρω από ποταμούς, φρεάτια και κανάλια. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδατών, όπως είπε, ετοίμασε μελέτη όπου έγινε χαρτογράφηση των περιοχών υψηλού κινδύνου.

Πάφος

Στην Πάφο σύμφωνα με την Έπαρχο, Μαίρη Λάμπρου επίφοβες είναι οι περιοχές γύρω από το Παφιακό Στάδιο, όπου διέρχονται οι ποταμοί «Λιμνάρκα» και «Βασιλικός», ενώ στη Μεσόγη είναι η περιοχή «Κοσιηνά», και στην Πέγεια κάποιοι δρόμοι.

Πάφος 2015

.

.

Λάρνακα

Γνωστά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή Καμάρες, γύρω από την Μητρόπολη και σε κάποιους δρόμους της Αραδίππου. Δρόμοι γύρω από τη Μητρόπολη πλημμυρίζουν σχεδόν όποτε βρέξει. Συχνά προβλήματα και στην οδό Τερψιχόρης.

Ο Έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έχουν γίνει στη πόλη μετά τις καταστροφές του 2014 και του 2016, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργα απάμβλυνσης και δεν μπορεί να δεσμευτεί την  αποφυγή των προβλημάτων εντελώς, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Καμάρες 2016

Διαβάστε περισσότερα πατώντας ΕΔΩ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ