20.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

ΠΑΦΟΣ: Ξέφραγο αμπέλι το μαυσωλείο του Πτολεμαίου για καπάρι και αγρέλια

Ως ξέφραγο αμπέλι χαρακτηρίζεται η περιοχή των Τάφων των Βασιλέων, εκεί όπου εντοπίστηκε ο μοναδικής σημασίας τάφος της Πτολεμαϊκής εποχής.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώτο βασιλικό τάφο Πτολεμαίου Βασιλιά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΙΓΜΑ στην Πάφο και αρχισυντάκτη του PafosPress.com Μάριο Ιγνατίου αν και το προσωπικό εργάζεται με συνέπεια και ζήλο, ο χώρος, λόγω της μεγάλης έκτασής του, δεν έχει επαρκή φύλαξη, ούτε και ικανοποιητικό προσωπικό.

Η τρυπημένη περίφραξη, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες που προσφέρει ο χώρος, είναι μερικά από τα προβλήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αιτία της τρυπημένης περίφραξης είναι το μάζεμα αγρελιών και καπαριού, που ευδοκιμούν ως φαίνεται στην περιοχή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Παρέμβαση στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι έκανε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου, η οποία απέρριψε αρχικά τις αναφορές για ξέφραγο αμπέλι. Στη συνέχεια, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν, δυστυχώς, όπως σημείωσε, κρούσματα παρανομιών, όπως για παράδειγμα το ότι η είσοδος δεν γίνεται από τον προβλεπόμενο χώρο εισόδου, αλλά από την πίσω πλευρά.

Η κα Ιερωνυμίδου σημείωσε ότι οι Τάφοι των Βασιλέων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος και επεσήμανε ότι η έκταση είναι μεγάλη, αφού καλύπτει και τον χώρο των ψηφιδωτών, και είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει επάρκεια στο προσωπικό, λόγω της υποστελέχωσης.

Η Δ/ντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε παρέμβασή της στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ανέφερε ότι ενημερώθηκε σήμερα για τις ανακαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, λόγω του ότι έλειπε στο εξωτερικό. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα ευρήματα που παρουσιάζονται από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρο Μαυρογιάννη, είναι εναντίον κάθε επιστημονικής ιδεολογίας.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο έγινε δυο φορές αυτοψία από τον αρχιτέκτονα στο Τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλη Λεφατζή.

Η κα Ιερωνυμίδου είπε πως λυπάται, λόγω του ότι δεν δόθηκε καμιά άδεια για τη μελέτη που έγινε. Η μελέτη, είπε χαρακτηριστικά, έγινε αυθαίρετα. Αυτή η ανασκαφή στον συγκεκριμένο τάφο, είναι μια ανασκαφή του πρώην Δ/ντη Σοφοκλή Χατζησάββα, ο οποίος μάλιστα προχωρεί σε μελέτη, η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα.

Ο πρώτος βασιλικός τάφος Πτολεμαίου Βασιλιά

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, εξάλλου, βρέθηκε ο καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά την εξαίρετης σημασίας ανακάλυψη που έγινε στους Τάφους των Βασιλέων. Πρόκειται, είπε, για τον τάφο αριθμό 8 στον αρχαιολογικό οδηγό των Τάφων των Βασιλέων. Είναι ο μοναδικός τάφος που δεν είναι λαξευτός.

Η αυτοψία του αρχιτέκτονα της Αμφίπολης, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, η οποία διεξήχθη σε δυο φάσεις, κατέδειξε ότι υπήρχε εις βάθος τοποθέτηση στυλοβάτη. Από τις αυτοψίες, εξάλλου, αναγνωρίστηκε το ένα τέταρτο του μνημείου.

Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι πρόκειται για ένα μαυσωλείο, τον τάφο, δηλαδή, ενός ανθρώπου. Ο Καθηγητής είπε πως από ιστορικής άποψης, είναι βέβαιο ότι ο 12ετής Πτολεμαίος Ευπάτωρ, ο γιος του Πτολεμαίου 6ου Φιλομήτορος, πέθανε στην Κύπρο το 150 π.χ. και ήταν συμβασιλεύς του πατρός του, προσθέτοντας πως αυτό αποδεικνύεται από τους δύο αετούς οι οποίοι βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής.

Επεσήμανε, επίσης, πως δύο αετοί απεικονίζονται στον οπισθότυπο των πτολεμαϊκών νομισμάτων, όταν έχουμε συμβασιλεία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι από το 152 – 150 π.χ. ο Πτολεμαίος Ευπάτωρ ήταν συμβασιλεύς του πατρός του, με δικαιοδοσία επί της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι για πρώτη φορά έχουμε κάτι να δείξουμε και να το περιγράψουμε ιστορικά.Χαρακτηριστικό των πιο πάνω είναι το ότι δεν διαθέτει τουλάχιστον πόσιμο νερό στους κοινόχρηστους χώρους, αν και υπάρχει η υποδομή και οι βρύσες ή δεν έχει έστω εξωτερικές αυτόματες μηχανές εφοδιασμού με κάτι δροσιστικό για τους επισκέπτες.

Ο χώρος δεν διαθέτει επίσης τουαλέτες αναπήρων ενώ δεν έχει κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι οποιαδήποτε υποδομή (κιόσκι ή μικρό δωμάτειο) όπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι το Καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες ή το Χειμώνα με τις βροχές να προστατεύονται και να βρίσκονται την ίδια στιγμή στο χώρο και να εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ