19.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Νομικός Σύμβουλος, Νησίδα στη Λεωφόρο Ελλάδος και Λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Φορέας Πολιτισμού, Εμπορικό Κέντρο και πόσα άλλα

Φίλιππος Θ. Φιλίππου Πολιτικός Μηχανικός Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου
Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Εδώ και 2 μήνες ο Δήμος Πάφου βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα. Ενώ εκκρεμούν καυτά θέματα και ενώ υπάρχει η διάθεση αλλά και οι διαμορφωμένες απόψεις, δυστυχώς δεν πραγματοποιούνται ολομέλειες του σώματος με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν, και τα άλυτα θέματα να αυξάνονται. Θεωρώντας ότι η μόνο Δημοκρατία έχει πάντα την ορθή λύση για όλα, παραθέτω τα πιο κάτω ζητήματα που πρέπει άμεσα να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και να προβληματίσουν ολόκληρο τον κόσμο της Πάφου:

Νομικός Σύμβουλος:

Ενάμιση χρόνο μετά από την πρώτη συνεδρία επί του συγκεκριμένου θέματος, μετά από επαναλαμβανόμενες συνεδρίες, συγκρούσεις, αναλύσεις και αναβολές, περιμένουμε ακόμα την τελική απόφαση του σώματος. Παράλληλα, ανεχόμαστε να λειτουργεί ο Δήμος Πάφου σε ένα πλαίσιο το οποίο νομικά δεν κατοχυρώνει τις αποφάσεις μας και κυριότερα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετούνται για θέματα και να ψηφίζουν, χωρίς νομική υποστήριξη. Ένα δικαίωμα το οποίο διπλοπληρώνουν οι πολίτες, αλλά στην ουσία στερείται το σώμα εδώ και 3 σχεδόν χρόνια. Οι επιστολές του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκάθαρες: Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας, ψηφίστε και λύστε το θέμα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Νησίδα στη Λεωφόρο Ελλάδος και Λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη:

Τονίζουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε εναντίον στο έργο και στη αναβάθμιση, ανάπλαση και ανάπτυξη της Λεωφόρου Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αντίθετα θεωρούμε επιβεβλημένη ανάγκη να γίνουν όλα αυτά το συντομότερο δυνατόν. Υποστηρίζουμε απόλυτα τη βελτίωση των συγκεκριμένων δρόμων, της κατασκευής άνετων πεζοδρομίων, ίσως και ενός ποδηλατοδρόμου, τη βελτίωση του οδικού φωτισμού και πρασίνου, της ποιότητας του οδοστρώματος και των σημάνσεων και σίγουρα την αύξηση στους χώρους στάθμευσης. Είμαστε εναντίον και διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις όμως στη δημιουργία των δύο κυκλικών κόμβων στο ύψος του πάρκου «Δασούδι» και στα φώτα Λεωφόρος Ελλάδος- Ευαγόρα Παλληκαρίδη, οδός Αθηνάς – Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς πιστεύουμε ότι θα είναι δυσλειτουργικά και καθόλου ασφαλή για την οδική κυκλοφορία. Επίσης, θεωρούμε αχρείαστα μερικά από τα φώτα τροχαίας που προκύπτουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν την κίνηση μετά την δημιουργία νησίδας. Διαφωνούμε κάθετα στη δημιουργία της νησίδας επί των Λεωφόρων Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, και για αυτό τον λόγο είχαμε έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι λόγοι είναι χιλιοειπωμένοι, αλλά θα παραθέσω ενδεικτικά τη διασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητα του δρόμου, την άποψη ότι με τη νησίδα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια και τη λειτουργικότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στις παρακείμενες περιοχές, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απορροφήσουν την κίνηση που θα διοχετευτεί στις μικρές γειτονιές με τα στενά δρομάκια και την παραγκώνιση της άποψης των κατοίκων και επηρεαζόμενων του συγκεκριμένου δρόμου. Θέση μας είναι πως οι δρόμοι της Πάφου δεν χρειάζονται νησίδες, αλλά χρειάζονται ρυθμιστικές λύσεις προς την σωστή αναβάθμιση. Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση του Δυτικού Παρακαμπτήριου, μαζί με την ταυτόχρονη δημιουργία κυκλικού κόμβου εκεί που βρίσκονται τώρα τα φώτα που ενώνουν με τη Λεωφόρου Μεσόγης. Και εδώ ξεκάθαρη η απαίτηση: Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας, ψηφίστε και δώστε μας τις απόψεις σας.

Φορέας Πολιτισμού στην πόλη της Πάφου:

9 μήνες μετά το πέρας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης, εμείς ακόμα ψάχνουμε να δούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με τον πολιτισμό και τις διάφορες υποδομές που έχουμε δημιουργήσει. Και εδώ λοιπόν αναμένουμε τις μεγάλες αποφάσεις… Ενώ υπήρχε η δυναμική προοπτική της πόλης μας, νομίζω ότι πια χάθηκε η ευκαιρία. Η ευθύνη και πάλι απαιτεί: Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας, ψηφίστε και υλοποιήστε οράματα.

Εμπορικό Κέντρο

Σαν Δημοτική Ομάδα ΕΔΕΚ καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις που σκοπό έχουν να προβληματίσουν θετικά, να απαλύνουν οικονομικά τους επηρεαζόμενους και να αυξήσουν τους επισκέπτες ντόπιους και τουρίστες προς το εμπορικό κέτρο της Πάφου. Προτάσεις όπως για παράδειγμα: Η απαλλαγή του τέλους αποκομιδής σκυβάλων και επαγγελματικού φόρου για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εντός του εμπορικού ιστορικού κέντρου.  Η διαφήμιση και ανάδειξη των έργων στο κέντρο, την πεζοδρομημένη Μακαρίου και τους παράδρομους, το Χάνι, τη Δημοτική Αγορά, το Αττικό, το Μαρκίδειο Θέατρο κτλ. Η λειτουργία και σήμανση της στάσης λεωφορείων στην αρχή και το τέλος του εμπορικού κέντρου. Η αδειοδότηση και δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών κτηρίων εντός του εμπορικού κέντρου. Επιπλέον προτάσεις όπως: Πρωτοβουλία από ΠΑΣΥΞΕ για ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημεία ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο της πόλης με υλικό στους χώρους διαμονής. Επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πολεοδομικών αιτήσεων που αφορούν καταστήματα και επιθυμητές αναπτύξεις στο κέντρο της πόλης. Προώθηση και ενημέρωση μέσω διαφημιστικών banner και άλλου υλικού για τα έργα και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο καθώς επίσης και τις επιλογές που έχουν ντόπιοι και τουρίστες και αφορούν αξιοθέατα, ψώνια και νυχτερινή ζωή. Εκσυγχρονισμός των τουριστικών χαρτών που εκδίδει ο ΚΟΤ για την ορθή και ενημερωμένη αποτύπωση των έργων εντός του ιστορικού κέντρου. Προώθηση και ενημέρωση των τουριστών με υλικό μέσω του ΟΣΥΠΑ και των σημείων επιβίβασης/αποβίβασης επιβατών. Ισχυροποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς την επιθυμητή κατεύθυνση, με την ελπίδα πως οι δικές τους προσπάθειες θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Διεξαγωγή εκδηλώσεων στο εμπορικό κέντρο για προσέλκυση του κόσμου. Παροχή διάφορων εκπτωτικών κουπονιών σε όσους ψωνίζουν από το εμπορικό κέντρο, και άλλα. Σε αυτές τις προτάσεις προσθέτω επίσης την αύξηση των χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιμετρικά αυτού. Τελευταία πρόταση η επανεξέταση των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα, χρέωση η οποία αποδεδειγμένα έχει στραγγαλίσει κάθε επαγγελματία του χώρου και οδηγεί όλο και περισσότερα μαγαζιά προς κλείσιμο. Αυτές, αλλά και άλλες πολλές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί θα πρέπει να τύχουν άμεσης συζήτησης, εμπλουτισμού, έγκρισης και βέβαια άμεσης εφαρμογής. Ο κόσμος αγωνιωδώς να εκλιπαρεί: Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας, ψηφίστε και σώστε τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες μας.

Και πόσα άλλα θέματα τα οποία έχουμε κατά καιρούς αναδείξει, σωρό από προβλήματα που έχουμε υποδείξει, καινοτόμες προτάσεις που έχουμε καταθέσει, έξυπνες λύσεις που έχουμε προτείνει και όλα δυστυχώς μένουν ερμητικά κλειδωμένα σε συρτάρια και δεν παρουσιάζονται ενώπιον Συμβουλίου και επιτροπών. Οι ευθύνες πράγματι βαραίνουν όλους μας και δικαιολογίες πλέον δεν χωρούν. Βαραίνουν όμως περισσότερο αυτούς που δεν θεωρούν σημαντικά όλα τα πιο πάνω θέματα και δεν τα φέρνουν ενώπιον του σώματος. Όλοι εμείς οι εκλελεγμένοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εκπροσωπήσουμε σωστά τους συμπολίτες μας, αλλά και το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση οι δημότες της Πάφου θα πρέπει να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά. Βλέπουμε ότι ενώ πολλά συμβαίνουν στην πόλη μας με την μεγαλύτερη ευκολία, και όχι κατ’ανάγκη προς τη σωστή κατεύθυνση, κάποια άλλα σημαντικότερα και προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς δεν προωθούνται. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εργάζεται με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Να βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της και να εργάζεται ακούραστα και δημοκρατικά προς την θετική κατεύθυνση. Στόχος όλων μας είναι μόνο να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο προς αυτή την πορεία. Ο Δήμος Πάφου οφείλει να βρει ξανά τον προσανατολισμό του και να μπει μπροστά στην κοινή προσπάθεια για πραγματική αλλαγή, πρόοδο και προκοπή. Οφείλει να ακούσει τις φωνές μας.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ