23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Με μηνύματα για το Περιβάλλον το Φεστιβάλ Τουλίπας, που διοργανώνει το Πολέμι 

Μηνύματα διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος έστειλε το φεστιβάλ Τουλίπας που διοργανώθηκε στην Πλατεία Κέντρου Νεότητας Πολεμίου.

Το φεστιβάλ διοργάνωσαν όπως και κάθε χρόνο το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου και το σωματείο «Φίλοι της Τουλίπας».
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου, στηρίζει το Σωματείο «Φίλοι της Τουλίπας» που ιδρύθηκε πριν 15 χρόνια με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προστασία της άγριας Τουλίπας Agenensis. Το φεστιβάλ καθιερώθηκε να διεξάγεται με την άνθιση της τουλίπας και είναι μια πρωτοποριακή εκδήλωση που έχει καταστεί θεσμός .

Στα σημαντικά μηνύματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη διατήρηση και προστασία της τουλίπας και γενικά της βιοποικιλότητας που στέλνει το φεστιβάλ της Τουλίπας στο Πολέμι αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Η κ. Λάμπρου είπε πως ο ανθρώπινος παράγοντας και οι τρόποι ορισμένων γεωργικών και άλλων ασχολιών καθαρισμού με ψεκάσματα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον αριθμό βλάστησης των φυτών τουλίπας. Επεσήμανε ωστόσο πως με την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών, μέσω μέτρων ανάπτυξης της Βιολογικής Παραγωγής Γεωργικών Προϊόντων, όσο και μέτρων για την Ανάληψη Αγροπεριβαλλοντικών Υποχρεώσεων στα οινοποιήσιμα αμπέλια, που αποτελούν τρόπους με τους οποίους οι γεωργοί αντικαθιστούν τη χρήση ζιζανιοκτόνων με την καλλιέργεια του εδάφους και τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων, βοηθείται σε μεγάλο βαθμό η προστασία του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση της Τουλίπας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους ιδιώτες Μελετητές και Εργολάβους σε προχωρημένο στάδιο εργασιών αποκατάστασης του παρακείμενου Μετοχίου Πολεμίου, που είναι κηρυγμένο ως Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα και αφορά συγχρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκά κονδύλια έργο.

Πρόκειται συνέχισε, για ένα καινοτόμο έργο το οποίο θα αξιοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο από δώδεκα συνολικά κοινότητες της περιοχής, σημειώνοντας πως ο νέος αναβαθμισμένος χώρος του Μετοχίου θα χρησιμοποιηθεί για την προσέλκυση περιηγητών οι οποίοι θα απολαμβάνουν τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράλληλα θα ενημερώνονται για θέματα οικολογίας, βοτανολογίας και για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της τοπικής χλωρίδας.

Επίσης, ανέφερε, θα διοργανώνονται εργαστήρια οικολογικής ενημέρωσης, παρουσιάσεις δειγμάτων του οικοσυστήματος και εκμάθησης των μέσων για τη προστασία της τοπικής χλωρίδας. Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του έργου, που περιλαμβάνει δαπάνες κατασκευής, διαχείρισης, και δημοσιότητας, είπε ότι ανέρχεται περίπου σε 1,2 εκατομ. ευρώ.
Ανακοίνωσε ακόμη πως το έργο προχωρεί κανονικά, και αναμένεται συμπλήρωση του στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Είπε ακόμη πως σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο έχουν συμπεριλάβει στα επόμενα σχέδια τους , και τη δημιουργία βιόσφαιρας πλησίον του Μετοχίου. Η βιόσφαιρα θα αποτελεί τεχνητό οικοσύστημα για την Τουλίπα, όπου θα γίνεται επιτόπου εκπαίδευση στην καλλιέργεια των φυτών, καθώς και διάθεση τους, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωάννου ανέφερε στον χαιρετισμό τους πως συγκρίνοντας τις χρονιές που διοργανώνεται το Φεστιβάλ αυτό διαπιστώνουν ότι το ενδιαφέρον αλλά και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το λουλούδι αυτό όλο και μεγαλώνει.

Εκτίμησε πως μέρος του σκοπού τους έχει επιτευχθεί και αυτό που απομένει πλέον είναι η εξασφάλιση ενός δικού τους τεμαχίου για την αποκλειστική καλλιέργεια της Τουλίπας, στόχος ο οποίος έχει τροχιοδρομηθεί.

Στον δικό του χαιρετισμό προέβη και ο πρόεδρος του Σωματείου « Φίλοι της Τουλίπας» Δρ Αντώνης Νικάνδρου.

Να σημειωθεί ότι η κοινότητα έχει το προνόμιο να αποτελεί τη μοναδική παγκυπρίως περιοχή όπου φύεται η τουλίπα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πολεμίου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς , απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολεμίου και χορούς από το Κέντρο Νεότητας Πολεμίου και το Πολιτιστικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών – ΠΟΛΑΕΚ.

Επίσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στη φύση και να απολαύσουν τη μαγεία του πρασίνου και της άγριας τουλίπας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ