21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης χθες!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΡΚΑΣ
Παναγιώτης Α. Βορκάς – Γενετιστής

Η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση και η άμεση εφαρμογή της αποτελεί γενική παραδοχή. Όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν την ανάγκη, συμφωνούν με την εφαρμογή αλλά δεν φαίνεται να καταλήγουν.


 

Η πολυαναφερόμενη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, σε τοπικό επίπεδο όπως τα σκύβαλα, τεχνικές υπηρεσίες και καθαριότητα αλλά και σε επαρχιακό επίπεδο όπως ΧΥΤΑ, υδατοπρομήθεια, πολεοδομικές άδειες κτλ, μόνο όφελος μπορεί να έχει για τον πολίτη. Η εν δυνάμει οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν από την αθροιστική σύμπτυξη αυτών των υπηρεσιών θα μετακυλήσουν προς όφελος των πολιτών οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών σε χαμηλότερο κόστος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το πόσο κρίσιμη είναι η άμεση εφαρμογή ενός βιώσιμου μοντέλου πραγματικής μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση διαφαίνεται και από τα συσσωρευμένα προβλήματα στους δήμους και τις κοινότητες ολόκληρης της Κύπρου, και δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά. Πέρα από την οικονομική δυσπραγία και τα αυξανόμενα χρέη, υπάρχει σαφώς πρόβλημα και στο επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη με καθυστερήσεις, έλλειψη αποτελεσματικότητας, γραφειοκρατικές διαδικασίες και φτωχή οργανωτική δομή. Αυτό δεν οφείλεται κατ’ ανάγκην στο απασχολούμενο προσωπικό αλλά κυρίως στη διατήρηση ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες το οποίο υφίσταται από τον καιρό της Ανεξαρτησίας και προφανώς χρίζει αναθεώρησης και αναδόμησης.

Και για το θέμα της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και για τόσα άλλα, έχουν γίνει μελέτες από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού που εμείς καλέσαμε και εμείς πληρώσαμε. Και πάλι εμείς επιλέγουμε να μην εφαρμόζουμε τις μελέτες, έστω και με δικές μας μικρές παραλλαγές και προσθήκες. Αντί αυτού τις σκαρτάρουμε και ξεκινούμε να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό.

Αυτοί είμαστε εμείς

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ