22.9 C
Paphos
Friday, May 3, 2024

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: Δήμος Πάφου, Επιτροπή Τουρισμού & Ανάπτυξης με Πολεοδομικές Αρμοδιότητες.

Ο Δήμος Πάφου όπως έχω αναφέρει σε άρθρο μου πρόσφατα, απαριθμεί κατά την ταπεινή μου άποψη μεγάλο αριθμό Δημοτικών Επιτροπών περισσότερες ακόμη και από άλλους μεγαλύτερους Δήμους σε άλλες Επαρχίες της Κύπρου.


 

του Μαρίνου Στυλιανού*

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι περισσότερες δεν εξυπηρετούν πλέον το σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν ενώ πολλές ενδεχομένως να μην μπορούν να συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα καθιστώντας τις μη παραγωγικές και λειτουργικές. Με βάση τον περί Δήμων Νόμο το συμβούλιο δύναται από καιρού εις καιρόν να διορίζει ή και να συστήνει άλλες Επιτροπές είτε Ειδικές είτε Γενικές. Πιστεύω ακράδαντα πως είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνουν αλλαγές στις Δημοτικές Επιτροπές που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Ο μεγάλος αριθμός Δημοτικών Επιτροπών σίγουρα δυσχαιρένει το έργο τους τόσο από θέμα συνεδριάσεων όσο και από τη σκοπιά παραγωγικής πολιτικής.

Πολλές επιτροπές θα μπορούν είτε να συγχωνευθούν είτε να μετονομαστούν ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Η Επιτροπή Τουρισμού σε μια κατ’ εξοχήν Τουριστική πόλη που ο Δήμος αποκομίζει τεράστια οικονομικά οφέλη αλλά και η πόλη του Αγαπήνορα γενικότερα είναι μια Επιτροπή που χρήζει εκσυγχρονισμού, μετονομασίας και περισσότερες αρμοδιότητες, πιο συγκεκριμένα Πολεοδομικές. Πολύ εύστοχα θα μπορούσε να μετονομαστεί σε Επιτροπή Τουρισμού και Ανάπτυξης όπου θα επιλαμβανόταν ακόμη και Πολεοδομικών θεμάτων και εγκρίσεων σε καθαρά αναπτύξεις που άπτονται τουριστικής ανάπτυξης. Τα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια αφενός θα αποσυμφόριζε την Πολεοδομική Επιτροπή από την έκδοση Πολεοδομικών αδειών όλων των τύπων αναπτύξεων και αφετέρου θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται σήμερα με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Η γραφειοκοκρατία θα μειωνόταν σε μεγάλο βαθμό ενώ καθορισμένη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική για τουριστικές αναπτύξεις θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να προωθηθεί στην εν λόγω επιτροπή. Η Πολεοδομική επιτροπή φυσικά θα συνέχιζε τη λειτουργία της επικεντρώνοντας την προσοχή της σε θέματα αστικής, εμπορικής και άλλων ειδών αναπτύξεις. Με το μέτρο αυτό φυσικά θα επωφελείτο και ο Δήμος Πάφου αφού η ταχύτερη έκδοση Πολεοδομικών αδειών θα εμπλούτιζε σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά έσοδα του Δήμου Πάφου από την καταβολή τελών καθώς στις τουριστικές αναπτύξεις συγκαταλέγονται όχι μόνο τουριστικά καταλύματα αλλά και σωρεία άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων [εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια κτλ].

Η πρόταση γύρω από το όλο θέμα στοχεύει στο να καταστήσει το Δήμο Πάφου πιο ευέλικτο πιο αποτελεσματικό και πιο παραγωγικό σε θέματα που προβληματίζουν καθημερινά το δημότη της Πάφου αλλά την ίδια στιγμή θα επιλύσει ένα χρονίζων πρόβλημα, της καθυστέρησης έκδοσης Πολεοδομικών αδειών σε αναπτύξεις που στοιβάζονται στο αρχείο. Ας αλλάξουμε αυτά που μας ενοχλούν με στοχευμένες προτάσεις που θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

*Πρόεδρος Νεολαίας ΔΗΚΟ Πάφου

(LLM, MEd, MA, BA

Αν είσαι υποψήφιος και θέλεις να προωθήσεις την υποψηφιότητά σου μέσω του PafosPress.com επικοινώνησε μαζί μας στο 99989878 ή στο [email protected]

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ