24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΦΟΥ: Νέο νομικό κώλυμα- Πότε αναμένεται να παρθεί οριστική η απόφαση;

Νέα εμπόδια παρουσιάστηκαν στη διαδικασία λήψης της οριστικής απόφασης απο την Επιτροπή Μαρίνων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα καθυστέρηση στην κατασκευή της Μαρίνας Πάφου στα περιοχή Πότιμα της Κισσόνεργας.

Αυτή τη φορά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε έχει να κάνει με τη τότε σύσταση της Επιτροπής Μαρίνων Κύπρου απο το Υπουργικό Συμβούλιο η οποία κρίθηκε “τυπικά αντικανονική” και παράτυπη. Ο λόγος είναι γιατί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης παρευρίσκονταν σε αυτή ο Υφυπουργός Παρα Τω Προέδρω και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Το πιο πάνω “κώλυμα” αλλά και το γεγονός ότι στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μαρίνων όταν απουσίαζε κάποιο απο τα μέλη της δεν καταγραφόταν ο λόγος που απουσίαζε ήταν αρκετά για να μπλοκάρουν εκ νέου τη διαδικασία σε επίπεδο Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με πληροφορίες του PafosPress.com, η απόφαση του Ανωτάτου δεν αναφέρει πουθενά τους λόγους αποκλεισμού της κοινοπραξίας Poseidon Grand Marina of Paphos που ήταν στην ουσία και ο λόγος της προσφυγής. Αυτό, η μη αναφορά δηλαδή, δημιουργεί νομικά δεδομένα στην υπόθεση αφού ουσιαστικά δεν καταπιάνεται με την ουσία της προσφυγής που είχε να κάνει και με το χρονοδιάγραμμα που κατατέθηκαν τα οικονομικά στοιχεία χρηματοδότησης αλλά με παρεμφερή ζητήματα που δεν ανατρέπουν τα σημερινά δεδομένα αλλά δημιουργούν επιπρόσθετη καθυστέρηση.

Στο πρακτικό σκέλος των εξελίξεων αναμένεται πλέον απο την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα απο το Υπουργείο Εμπορίου να διορίσει νέα επιτροπή Μαρίνων για να εξετάσει τα υφιστάμενα έγγραφα. Βάσει των πιο πάνω ενώπιον της νέας επιτροπής θα τεθούν τα υφιστάμενα έγγραφα που κατέθεσε η Pafilia χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στην Poseidon Grand Marina of Paphos να καταθέσει τα νέα έγγραφα που να μπορούν ή όχι να αποδείξουν αν βρήκε ή όχι εμπρόσθεσμα επενδυτές για τη χρηματοδότηση του έργου.

Τα πιο πάνω δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη και τον παράγοντα Προεδρικές Εκλογές, δημιουργούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις εξελίξεις γύρω απο το θέμα που τοποθετούνται σε ένα χρονικό πλαίσιο 2-4 μηνών το αργότερο.

Πλέον αναμένεται ότι η νέα κυβέρνηση σε μια απο τις πρώτες της συνεδριάσεις θα διορίσει νέα επιτροπή Μαρίνων, μη αποκλειομένου να παραμείνει και η ίδια (νοουμένου ότι θα τηρηθούν οι όροι σύστασης της) και η επιτροπή σε διάστημα 1-2 μηνών θα πρέπει να πάρει οριστική απόφαση αν η Pafilia έχει καταθέσει επαρκή οικονομική πρόταση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της Μαρίνας Πάφου συζητείται για να γίνει εδώ και είκοσι χρόνια και για διάφορους λόγους δεν προχώρησε ακόμη.

Η Μαρίνα Πάφου, η οποία θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία “Πότιμα” της Κισσόνεργας, επί του παραλιακού δρόμου Κόλπου των Κοραλλίων, θα είναι δυναμικότητας 1.000 σκαφών περίπου και θα περιλαμβάνει πέραν των 42.000 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ