29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Μαμά, μπαμπά είμαι ομοφυλόφιλος!

Οι γονείς επιτελούν έναν έργο ανιδιοτελής αγάπης προς τα παιδιά τους, αντιμετωπίζοντας όλα τα δύσκολα που θα έρθουν στον δρόμο τους. Τι γίνεται όμως, αν τα δύσκολα έρθουν στους ίδιους τους γονείς; Πώς αντιδρούν σε κάτι το οποίο είναι πολλές φορές μη κοινωνικά αποδεχτό;

της Άντρης Νικολάου*

Ο κάθε γονιός έχει όνειρα για τα παιδιά του και ξαφνικά όλα σε μια μέρα μπορεί να ανατραπούν. Στο άκουσμα ότι το παιδί τους είναι ομοφυλόφιλο, πολλοί αρχικά αισθάνονται σοκ, απογοήτευση και άρνηση. Υπάρχει πλήρης ανατροπή των πάντων. Είναι σε πανικό και υπάρχει έντονος θυμός.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αν και μερικοί γονείς σέβονται την ομοφυλία, οι πλείστοι αρνούνται την κατάσταση όπως έχει, πιστεύοντας ότι απέτυχαν σαν γονείς ή είναι αγκιστρωμένοι στα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής μας. Οι γονείς απελπίζονται λόγω της κατακραυγής που πιθανώς θα δεχτούν και των κοινωνικών ταμπού. Άλλοι δεν είναι σε θέση να ακούσουν τίποτε άλλο περά από τη δική τους λογική.

Η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας ενός παιδιού μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Πολλοί λόγω φόβου και ντροπής δεν αποδέχονται την σεξουαλική τους ταυτότητα και βιώνον καταπίεση σε όλη τους τη ζωή.

Υπάρχει βαθιά μελαγχολία, άγχος, φόβος και ανασφάλεια. Νιώθουν ότι πέφτουν σε λάκκο απομόνωσης. Τους κυριαρχεί η μυστικοπάθεια λόγω της αντίδρασης των δικών τους ανθρώπων όταν αποκαλύπτουν την σεξουαλικότητά τους. Ορισμένοι νιώθουν χαμένοι, διότι θεωρούν ότι διαφέρουν από την πλειοψηφία και αρκετές φορές είναι θυμωμένοι με τον εαυτό τους, διότι δεν μπορούν να χειριστούν αυτά που αισθάνονται.

Οι γονείς καλούνται να αναθεωρήσουν τα πιστεύω τους προς τους ομοφυλόφιλους. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται θάρρος, τόλμη και δύναμη. Χρειάζεται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, κυρίως αυτά της ντροπής και του φόβου, για να μπορέσουν να σταθούν δίπλα στο παιδί τους. Παράλληλα οφείλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σαν γονείς, ώστε να στηρίξουν το παιδί τους, που ίσως να διακατέχεται από συναισθήματα λύπης, απόσυρσης, θυμού και πανικού.

Το παιδί μετά την αυτοαποκάλυψη έχει ανάγκη την υποστήριξη των δικών του ανθρώπων. Ο γονιός μέσα από αποδοχή, στήριξη και αγάπη θα βοηθήσει το παιδί του να αποδεχτεί τον εαυτό του και να συνεχίζει τη διαδρομή του.

Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Προτιμήστε το παιδί σας να ζήσει ελεύθερο μακριά απο τα στερότυπα της κοινωνίας μας, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος του γονέα: να προσπαθεί με πρωταρχικό του μέλημα την ευτυχία του ατόμου που έφερε στη ζωή. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος για την ψυχοκοινωνική του ισορροπία και ψυχική υγεία.

*Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 


Ποια είναι η Άντρη Νικολάου;

Η Άντρη Νικολάου είναι  Συμβουλευτική Ψυχολόγος.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ψυχολογία, συνέχισε τη μετεκπαίδευσή της παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών «Εγκληματολογική Ψυχολογία». Ακολούθως, πραγματοποίησε  μεταπτυχιακές  σπουδές στην Συμβουλευτική  Ψυχολογία του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας και παράλληλα έγινε κάτοχος του διπλώματος «GCDF» όπου απέκτησε τον τίτλο Σύμβουλος Καριέρας. Η έρευνα που έτρεξε για την διατριβή της ήταν σχετικά με τις επίπτωσεις του γονικού διαζυγίου σε ενήλικες που βιώσαν το διαζύγιο των γονιών τους κατά την παιδική τους ηλικία.

Στα πλαίσια της κλινικής της εκπαίδευσης ως εποπτευόμενη Συμβουλευτική Ψυχολόγος εργάστηκε σε διάφορα συμβουλευτικά Κέντρα σε Λευκωσία και Πάφο.  Επίσης, ασχολήθηκε με άτομα που έχουν οπτική αναπηρία στην σχολή τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στην Λευκωσία. Η εμπειρία της περιλαμβάνει θεραπεία παιδιών και εφήβων με συμπεριφορικές δυσκολίες στο σπίτι και στο σχολείο.

Σήμερα, είναι εθελόντρια στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό« Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φιλών» (ΠΑΣΥΚΑΦ), με σκοπό να  βοηθήσει , να στηρίξει και να καθοδηγήσει τόσο ασθενείς με καρκίνο όσο και το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επαγγελματικά προσφέρει ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες στο ιδιωτικό της γραφείο σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες . Όπου κρίνεται αναγκαίο προβαίνει σε οικογενειακή παρέμβαση με σκοπό τη βελτίωση του επικοινωνιακού τους συστήματος και την αποκατάσταση των σχέσεών τους. Δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως κρίσεις πανικού, διαταραχές άγχους και διάθεσης, φοβίες, διαζύγιο/ χωρισμός, πένθος, παθήσεις, επικοινωνία-σχέσεις και ζητήματα ταυτότητας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ