19.9 C
Paphos
Saturday, May 4, 2024

“Κόκκινο” στα ψηλά κτίρια ανάβει η Κίνηση Σωτηρίας της Πάφου

Ανακοίνωση σε σχέση με την πολιτική ανέγερσης ψηλών κτιρίων στην Πάφο εξέδωσε σήμερα η Κίνηση Σωτηρίας της Πάφου.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Τα ψηλά κτήρια είναι το θέμα που απασχολεί τόσο την Πάφο όσο και την Κύπρο τουλάχιστο τους τελευταίους 12μήνες. Αν ο αρχικός ενθουσιασμός ή και ανοχή που επιδείχτηκε από τους πολίτες έχει μεταφραστεί τελευταία σε έντονη δυσφορία για το μέγεθος και την αλλοτρίωση που δημιουργείται από την υλοποίηση στο έδαφος των ψηλών κτηρίων, είναι πιστεύουμε ένας λόγος παραπάνω να γίνουν δεύτερες σκέψεις από τους καθ’ύλην αρμόδιους που δεν είναι άλλοι από το υπουργείο εσωτερικών και το τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως. Η Λεμεσός υπήρξε πεδίον δοκιμής αυτού του νέου φρούτου. Οι αντιδράσεις στην πόλη του Ονήσιλου είναι τεράστιες αφού παρατηρείται μια πρωτοφανής κινητοποίηση από πολλούς Λεμεσιανούς για τα διαφαινόμενα, πλέον σε πρακτική εφαρμογή, τερατουργήματα που διασπείρονται σε μεγάλο αριθμό σε όλο το μήκος της πόλης, ειδικά κοντά στη θάλασσα. Και αν η Λεμεσός αντιδρά με το συγκεκριμένο τρόπο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πάφος θα πρέπει να το ξανασκεφτεί ενόσω υπάρχει ακόμη χρόνος σε σχέση με ότι αφορά την αδειοδότηση ψηλών κτηρίων.

Η ταχύτητα σκοτώνει
  1. Η Πάφος είναι επικλινής, οπόταν όσο πάει κάποιος προς τα πίσω ψηλώνει και έτσι όλοι, δυνητικά, βλέπουν την θάλασσα και την θέα του ορίζοντα. Γι’αυτό η τυχόν κατασκευή «ψηλών κτιρίων» θα στερήσει για πάντα την θέα και τον ανοικτό ορίζοντα για όσους θα βρίσκονται πίσω από τα κτίρια αυτά. Αυτό, πέρα από τα πρακτικά αποτελέσματα της δημιουργίας αδιαπέραστου τείχους, παραβιάζει το άρθρο «28» του συντάγματος:

αφού, δεν θα έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα, και κυρίως διότι όλοι έκτισαν όταν δεν υπήρχε αυτή η απαράδεκτη δυνατότητα των «μπροστινών».

 

  1. Όλοι όσοι θα βρίσκονται πίσω από τα «ψηλά κτίρια» θα στερηθούν, λόγω σκίασης το άμεσο ηλιακό φως, θα ζουν για πάντα στη σκιά με όλα όσα σημαίνει αυτό. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ουσιαστικά θα αχρηστευθούν και θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για πάντα φουσκωμένους λογαριασμούς για το ζεστό νερό χρήσεως.

  2. Πολύ χειρότερα ισχύουν για τον αναγκαίο αερισμό αφού κάποιοι θα είναι για πάντα σε στέρηση της φυσικής αύρας ενώ κάποιοι άλλοι θα ζουν μέσα στην δίνη που δημιουργεί η ανορθόδοξη παρουσία ενός τεράστιου όγκου στη ροή του αέρα.

  3. Η τυχόν κατασκευή «ψηλών κτιρίων» θα καταστρέψει τον χαρακτήρα του αστικού τοπίου αφού θα ορθώνονται άτακτα σαν τεράστια «παλλούκια» στη γραφική εικόνα του τοπίου της πόλης μας. Φανταστείτε αυτό να συμβαίνει στην καταξιωμένη περιοχή του Ιστορικού μας κέντρου ή στην γραφική Κάτω Πάφο. Η οπτική αυτή ρύπανση θα καταστρέψει την ευφορία που αισθάνεται κάποιος επισκεπτόμενος την πόλη μας και θα διώξει τον τουρισμό τώρα που γίνεται προσπάθεια επαναφοράς στους παλιούς αριθμούς και ολοχρονίς.

  4. Δεν υπάρχει καμιά οικιστική έκτακτη ανάγκη, σήμερα στην Πάφο, για δημιουργία πρόσθετου αστικού χώρου, αφού μάλιστα η ελπίδα αυτών που σκέπτονται την ανέγερση τέτοιων κτιρίων είναι να αγοραστούν από λεφτάδες του εξωτερικού με αντάλλαγμα την παροχή Κυπριακής Υπηκοότητας. Οπόταν η σκοπιμότητα είναι καθαρά η εξασφάλιση κάποιων λεφτών «βρώμικων» κατά κανόνα για μερικούς επιχειρηματίες. Διότι θα πουλούν ακριβά το «sea-view», που όμως, όπως αναφέραμε, δεν τους ανήκει – το κλέβουν από όσους θα βρίσκονται πίσω τους.

  5. Πολλοί Κύπριοι/Κύπριες έχουν παντρευτεί αλλοδαπούς και έχουν κάνει παιδιά, και παρόλο αυτό για πολλές δεκαετίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους δίνει Κυπριακή Υπηκοότητα. (Παράδειγμα η περίπτωση συντοπίτη μας ιατρού που δεν δίνουν για σαράντα χρόνια ιθαγένεια στην Σκωτσέζα σύζυγο του)

  6. Δεν έχουν γίνει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την ανέγερση τέτοιων κτιρίων. Πώς λοιπόν επιχειρείται τέτοια αδειοδότηση στα τυφλά;

  7. Δεν έχουν γίνει Πολεοδομικές Μελέτες για την ενσωμάτωση στην πόλη τέτοιων «καρκινικών όγκων» και παρόλα αυτά παρουσιάζεται ιδιαίτερη σπουδή στην αδειοδότηση τους με συνοπτικές διαδικασίες.

  8. Πως είναι δυνατόν μια τέτοια απόφαση που ενδεχομένως να στραβώσει την πόλη μας για πάντα να παίρνεται από πεντέξι διορισμένα άτομα, με υπουργικές οδηγίες, εν αγνοία της Βουλής, χωρίς να είναι Νόμος του Κράτους. Δεν είναι άμεσα στην σκέψη μας ότι αυτές οι «διακριτικές ευχέρειες» θα φέρουν δυνητικά «μίζες» στις τσέπες μερικών ατόμων;

  9. Η Πολεοδόμος Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Σήλια Νικολαίδου, σε πρόσφατη συνέντευξη της σχετικά με την Πάφο, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ανέγερση «ψηλών κτιρίων» θα είναι καταστροφική για την Πόλη μας. Θεωρεί ότι θα καταστρέψουν τον χαρακτήρα της πόλης αλλά και προκύψουν σημαντικά προβλήματα «ενσωμάτωσης» των νέων άγνωστων κατοίκων

  10. Το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόλο που τις άδειες αυτές ΔΕΝ θα τις δίνει η τοπική αρχή, είναι σε μεγάλη πλειοψηφία εξαρτώμενο από τους τοπικούς Ντηβέλοπερς οπόταν η άποψη τους είναι διαβλητή. Γι’αυτό ο χειρισμός ενός τέτοιου θέματος θα ήταν αναγκαίο να περάσει από την Βουλή και όχι να στηρίζεται στις «διακριτικές ευχέρειες».

  11. Το κυκλοφοριακό δίκτυο της Πόλης είναι ήδη υπερφορτωμένο. Φανταστείτε λοιπόν να γίνεται ξαφνική υπερσυγκέντρωση σε απρόβλεπτα σημεία, τι στρεβλώσεις θα προκαλέσει στην κυκλοφορία της πόλης.

  12. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη δηλώσει ότι αδυνατεί να κατασβήσει φωτιά για ύψος πάνω από έξι ορόφους. Φανταστείτε λοιπόν να προκληθεί φωτιά σε ένα από τα ψηλότερα διαμερίσματα. Θα συμβεί ακριβώς αυτό που έγινε στην Νέα Υόρκη με τους δίδυμους πύργους, Ολοκληρωτική κατάρρευση. Αν θυμάστε δεν έπεσαν από την σύγκρουση του αεροπλάνου αλλά 20 λεπτά αργότερα από την φωτιά.

  13. Στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης ΔΕΝ επιτρέπονται τα «ψηλά κτίρια». Και μιλάμε για πόλεις εκατομμυρίων και όχι σαράντα χιλιάδων. Δηλαδή ΔΕΝ είναι μια φυσική διεργασία στην εξέλιξη μιας πόλης η ανέγερση τέτοιων κτιρίων. Αντίθετα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι «παρά φύσει»

Έχουν παρατεθεί 14 λόγοι οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο αποτελούν την κοινή συνισταμένη όσων αμφισβητούν την αναγκαιότητα της Πάφου σε ψηλά κτήρια. Ενισχύουν ταυτόχρονα όσες φωνές ακούονται για την ιδιαιτερότητα της ιστορικής πόλης της Πάφου η οποία μπορεί και πρέπει να ζήσει χωρίς πύργους!

 Η Κίνηση Σωτηρίας της Πάφου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να προβούν σε δεύτερες σκέψεις και να αναμένουν τα πορίσματα γενικής Περιβαλλοντικής, Οικονομικής και Κοινωνιολογικής Μελέτης προτού «Αδειοδοτήσουν» με μια διαβλητή και ανεπαρκή διαδικασία, κτίρια που μπορούν να καταστρέψουν την πόλη μας. Καλούμε ταυτόχρονα τους δημότες σε κινητοποίηση για αποτροπή της επερχόμενης καταστροφής της μέχρι σήμερα μικρής αλλά γραφικής πόλης μας.

Μιχάλης Χατζημιτσής, Προεδρος Κίνησης Σωτηρίας της Πάφου & Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ