18.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Κυτταρίτιδα και διατροφή [της Εύης Γιαλλούρη]

της Εύης Γιαλλούρη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου BSc, MSc
της Εύης Γιαλλούρη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου BSc, MSc
Ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (CyDNA)
Τηλ. 96323155

Η κυτταρίτιδα είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες .. και ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιρού.  Η διατροφή είναι ευτυχώς ή δυστυχώς το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της. Ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή να «προλάβουμε» την εκδήλωση της.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της;

  1. Καθιστική ζωή.
  2. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
  3. Κακή κυκλοφορία αίματος.
  4. Κάποιες ορμονικές διαταραχές πχ. με τον θυρεοειδή, με τα οιστρογόνα.
  5. Ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής.
  6. Κάπνισμα.
  7. Συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.
  8. Ένας παράγοντες που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η κληρονομικότητα, τα γονίδια μας.

Που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ΟΛΑ τα σημεία του σώματος, αλλά, τα πιο συνηθισμένα είναι: οι μηροί, γλουτοί, εσωτερικό των μπράτσων, κοιλία, στομάχι και γάμπες.

Διατροφικές συστάσεις:

  • Μείωση της πρόσληψης ζωικού η κορεσμένου λίπους στο 10% και πιο κάτω. Είναι το λίπος που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, κρέατα, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.  Τα κορεσμένα λίπη, πρέπει να έχουν ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας και άλλων όπως είναι τα Καρδιαγγειακά και ο Σακχαρώδης Διαβήτης 2.
  • Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος). Η πρόσληψη του νερού, πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης θερμίδες (1 ml νερού ανά 1 θερμίδα).  Η αναλογία αυτή, δεν ισχύει όταν έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες ή έντονη εφίδρωση πχ λόγω έντονης άσκησης.
  • Μείωση στην πρόσληψη απλών σακχάρων. Περιορισμός ζάχαρης, άσπρου ψωμιού, μακαρόνια, γλυκά και αύξηση των σύνθετων υδατανθράκων από προϊόντα ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες.  Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε η γλυκόζη (ενέργεια) αποθηκεύεται.  Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη ιστό.  Έτσι, έχουμε διόγκωση των λιπώδη κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
  • Μείωση στην κατανάλωση αλατιού. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών.  Περιορισμός αλμυρών τροφίμων και περιορισμός στην προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα και στο τραπέζι.  Κρυφές πηγές νατρίου είναι τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια και όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα (εκτός αν αναγράφεται στην διατροφική ετικέτα ότι είναι χαμηλά σε νάτριο), αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Δυσκοιλιότητα. Συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας.  Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων μαζί με επαρκή πρόσληψη νερού θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της.
  • Πειθαρχία. Η λέξη αυτή, αποτελεί τη βάση της επιτυχίας.  Για να καταφέρουμε να κόψουμε το περιττό λίπος με διάρκεια, είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να πειθαρχήσουμε το μυαλό και το σώμα μας μαθαίνοντας να κάνουμε το σωστό ακόμα και αν κάτι τέτοιο θεωρείτε εξαιρετικά δύσκολο.
  • Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση το ιστορικό της γυναίκας είναι η ιδανική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

 

Οι κρέμες και τα τοπικά τζελ έχουν αποτέλεσμα;

Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μπορεί να έχουν αποτέλεσμα.  Ιδιαίτερα, αν περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως κατεχίνες από το πράσινο τσάι, καφεΐνη η οποία έχει διεγερτική δράση και θεωρείται πως τονώνει τοπικά την λεμφική κυκλοφορία.  Και άλλα συστατικά που εμποδίζουν την διάσπαση του κολλαγόνου το οποίο φαίνεται πως εμποδίζει την δημιουργία της κυτταρίτιδας.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ