21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Κυκλώνας Ζορμπάς – Δείτε την πορεία του και πως θα επηρεάσει την Κύπρο

Ο Μεσογειακός κυκλώνας (Medicane) εν ονόματι Ζορμπάς, που θα επηρεάσει την Ελλάδα το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή, άρχισε να δημιουργείται.

Όπως  αναφέρει η ιστοσελίδα kitasweather.com, αυτή τη στιγμή (21:00), ο Ζορμπάς βρίσκεται στα αρχικά στάδια εξέλιξής του στα βορειοανατολικά παράλια της Λιβύης και κινείτε ανατολικά-βορειοανατολικά προς τον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, όπου εδώ και κάποιες ώρες είναι σε εξέλιξη καταιγίδες στην γύρω περιοχή.

Ο Ζορμπάς θα συνεχίσει την βόρεια-βορειοανατολική του πορεία προς τα νότια τμήματα του Ιονίου Πελάγους καθώς ενισχύεται και αναμένεται να αρχίσει να παρουσιάζει χαρακτηριστικά Τροπικού Κυκλώνα, τόσο σε εμφάνιση όσο και στη δομή του μέχρι αύριο Παρασκευή. Όπως βλέπετε στους πιο κάτω χάρτες, αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να αποκτά θερμό πυρήνα από αύριο και θα τον διατηρήσει για 36-48 ώρες περίπου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από απόψε αναμένεται σταδιακά να αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοανατολικά παράλια της Ιταλίας και νότια-νοτιοδυτικά τμήματα της Ελλάδας (Πελοπόννησο-Κρήτη), πριν αρχίσει να κινείται ανατολικά/βορειοανατολικά μεταξύ Κρήτη-Πελοποννήσου το Σάββατο και από εκεί στα δυτικά παράλια Τουρκίας την Κυριακή.

Στο πέρασμα του Κυκλώνα αναμένεται να επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με τα πιο έντονα και ακραία φαινόμενα να αναμένονται στη Πελοπόννησο, Κρήτη, Αττική και νησιά του Αιγαίου.

Οι άνεμοι του Κυκλώνα φαίνεται ότι θα φτάνουν τα 120 km την ώρα, με ριπές μέχρι 160 km την ώρα, πριν ο ίδιος χτυπήσει στη ξηρά (Δυτική-Νοτιοδυτική Ελλάδα), δηλαδή κυκλώνας κατηγορίας 1, σύμφωνα με την κλίμακα του Saffir, αλλά αυτό που θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ποσότητες βροχής που θα αφήσει λόγω της αργής του κίνησης και ορογραφικής ενίσχυσης.

Τοπικά, μέσα σε διάστημα 24 ωρών αναμένονται 100-250 χιλιοστά βροχής, ενώ σε διάστημα 48 ωρών έως και 300-400 χιλιοστά και αναμένεται να προκληθούν σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς αναμένεται να επηρεάσει και τη δική μας περιοχή, αφού φαίνεται να ευνοεί τη μεταφορά πιο θερμών αέριων μαζών από αύριο Παρασκευή και τη μεταφορά σκόνης από τη βόρειο Αφρική το Σάββατο.

Από θέμα βροχών δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο, εκτός από μια μικρή πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα βροχές ή και σταγόνες λάσπης το Σαββατοκύριακο.

Για όσους θα βρίσκονται στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και να ενημερώνονται συχνά από τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 22 στα παράλια και 12 στη Χιονίστρα.

Αύριο Παρασκευή, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά/ημιορεινά, όπου αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις, κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 30 έως 31 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 31 έως 32 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 22 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 20 έως 22 στα παράλια και 13 στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, κυρίως από χαμηλές νεφώσεις, αλλά σταδιακά ο καιρός θα καταστεί παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά/ημιορεινά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα. Στην ατμόσφαιρα θα αρχίσει να παρατηρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα φτάνουν τα χαμηλά έως μέτρια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 36 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 30 έως 31 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 31 έως 32 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 22 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή, αρχικά αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος καιρός, κυρίως από μέσες και υψηλές νεφώσεις και δεν αποκλείεται τοπικά να παρατηρούνται σταγόνες λάσπης. Από το μεσημέρι και μετά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα φτάνουν τα μέτρια έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με το Σάββατο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ