22.9 C
Paphos
Friday, May 17, 2024

ΚΟΚΟΣ ΤΣΑΠΠΗΣ: Ένας παρπέρης/ψυχολόγος στο ίδιο μέρος 40 χρόνια

Αλήθεια πόσοι δεν ξέρουν τον Κόκο Τσαππή; Τον κουρέα ή καλύτερα τον παρπέρη που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο απο το 1977. Πίσω απο την Επαρχιακή Διοίκηση, εκεί που ήταν κάποτε, πριν είκοσι χρόνια, η περβόλα των λεωφορείων. Εκεί στη συμβολή των οδών Γαλατείας και Πυγμαλίωνος που γράφτηκαν μερικές απο τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες της ιστορίας της Πάφου.


Ο Κόκος Τσαππής κατάγεται απο τη Γεροσκήπου, εργάζεται ως κουρέας απο το 1977 και βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο. Δίπλα του, απέναντί του, δεξία και αριστερά του ακόμη και πάνω απο το κουρείο ήρθαν και έφυγαν πολλοί.

Εδώ σε αυτές τις γειτονιές του κτήματος που κάποτε τα χαμόγελα απο τις Αρτυμαθκιές έφταναν μέχρι την Περβόλα των λεωφορείων, που οι ζαριές απο το καφενείο του Αντζελή ακούγονταν μέχρι τον Τσαππή και πίσω στη Συκαμινιά. Εδω ο Κόκος Τσαππής κούρεψε και ανάγιωσε ολόκληρες γενιές Παφίων. Γιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι, οδηγοί και εργάτες, πλούσιοι και φτωχοί κάποια στιγμή εμπιστεύτηκαν την κόμμωση τους στα μαγικά του χέρια που όταν πιάσουν ψαλίδι είναι λες και ζωγραφίζουν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το μεγαλύτερό του προτέρημα όμως είναι η Ψυχολογία. Άνθρωπος ευθυής και με διορατικότητα ο Κόκος πάντα ξέρει ποιά είναι η σύνθεση της ομήγυρης.

Πάντα “διαβάζει” τα ενδιαφέροντα και πάντα ξέρει που να οδηγήσει τη συζήτηση. Αν είναι προεκλογική εκστρατεία το παρπερκόν μετατρέπεται σε πολιτικό καφενείο. Όλοι ξεδιπλώνουν τα επιχειρήματά τους καθήμενοι στις μπλέ άνετες καρέκλες απο δερματίνη και με την εφημερίδα στο χέρι ή το περιοδικό μπροστά στο ξύλινο τραπεζάκι προσπαθούν να εξηγήσουν την ορθότητά της σκέψης τους.

Απέναντι, ανάμεσα στους δυο καθρέφτες η αρμαρόλα με τις κάρτες των υποψηφίων πολιτικών θυμίζει καλές εποχές προεκλογικής εκστρατείας όπου η καμπάνια “πόρτα της πόρτας και σπίτι του σπιτιού” έπιανε τόπο. Τότε που αν ο ψηφοφόρος κοίταζε τον υποψήφιο στα μάτια, του έσφιγγε το χέρι και υποσχόταν 99% θα ψήφιζε κιόλας.

Η πολιτική βέβαια δεν είναι το μόνο αντικείμενο συζήτησης στο κουρείο του Τσαππή. Το κυνήγι, το ποδόσφαιρο, η Γεωργία και το Εμπόριο, οι γυναίκες πολλές φορές κυρίως το Καλοκαίρι, πάντα βρίσκουν τρόπο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των θαμώνων ανάλογα πάντα με τη σύνθεση.

Ο καπετάνιος όμως πάντα έτοιμος, ευδιάθετος, διορατικός και Ψυχολογος αφού με μαεστρία καθοδηγεί τη συζήτηση εκεί που κρίνει ο ίδιος καλύτερα για να υπάρχει πάντα ζωντάνια και κουβέντα και να περνάει φυσικά η ώρα όπως αναφέρει στο PafosPress.com.

Είμαι εδώ απο το 1977, έχουν ακούσει τα αυτιά μου και έχουν δει τα μάτια μου πολλά. Εκείνο που πρέπει να κάνεις, εκτός απο το καλό κούρεμα είναι να είσαι πάντα ευγενικός. Να μπορείς να αφήνεις τα προβλήματα στο σπίτι ή την οικογένεια στο αυτοκίνητο και όταν κατεβαίνεις για δουλειά να είσαι ο άνθρωπος που θα προσφέρει στον πελάτη τις καλύτερες υπηρεσίες κουρέματος αλλά και να τον ακούσεις. Έχει κόσμο που έρχεται εδώ απλά και μόνο για να πει τον πόνο του, και κουρεύεται φυσικά.

Όλα αυτά τα χρόνια κατάφερα μέσα απο αυτή τη σχέση με τους πελάτες μου να γίνω φίλος και να κερδίσω την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους σε αυτό που τους προσφέρω.

Σήμερα περνάμε πιο δύσκολα απο παλιά. Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολύ κόσμο να μεταναστεύσει, ή ακόμη και ομογενείς να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους με αποτέλεσμα η δουλειά να είναι πεσμένη.

Παρόλα αυτά αν με ρωτούσε ένας νέος πιο είναι το μυστικό για να αντέξεις στον χρόνο θα απαντούσα με σιγουριά ότι είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να σέβεσαι τον πελάτη και να τιμάς το ψωμί που σου δίνει και τρως εσύ και η οικογένειά σου. Κάποιος που θα κάνει τα πιο πάνω δεν υπάρχει περίπτωση να μην καθιερωθεί σε ότι και αν κάνει.

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΣ: Κούρεμα €5, Ξύρισμα €2, Κούρεμα/ξύρισμα €7

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ