22.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Η Πάφος τίμησε το «ΟΧΙ» των Ελλήνων

Στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων της Πάφου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμος Πάφου οργάνωσε  και φέτος πανδημοτική εορταστική εκδήλωση στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με κύριο ομιλητή τον Άντη Ροδίτη, συγγραφέα – λογοτέχνη με θέμα της ομιλίας του : «Η 28η Οκτωβρίου 1940 και Εμείς Εδώ, Σήμερα».

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος  ανέφερε πως με την αποψινή εκδήλωση ο Δήμος Πάφου συνεχίζει μια πολύχρονη παράδοση, μέσα από την οποία η Τοπική Αρχή, ως ο θεματοφύλακας της συλλογικής μνήμης και συνείδησης της πόλης, συντηρεί και προάγει το πνεύμα με το οποίο πρέπει οι σύγχρονοι Έλληνες να προσεγγίζουμε τον εορτασμό των εθνικών επετείων, προσθέτονας πως “πρέπει να μάθουμε το παρελθόν μας, πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε αλλά προπάντων πρέπει να διδασκόμαστε”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως για άλλη μια χρονιά, η επέτειος της Εποποιίας του Σαράντα, βρίσκει τον Κυπριακό Ελληνισμό σε μια κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας του.

Λαός και ηγεσία- όπως είπε-  εξακολουθούν να δίνουν τον αγώνα για απαλλαγή από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού μας και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπου όλοι ανεξαίρετα οι νόμιμοι κάτοικοί του, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, θα ζουν αρμονικά και ειρηνικά στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης.

Πρόσθεσε ωστόσο πως και η  πόλη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της.

Με σκληρή δουλειά και μεγάλη επιμονή,  κατορθώσαμε ανέφερε, “ να ξεφορτωθούμε τα βαρίδια του παρελθόντος, να απαλλαγούμε από τη σήψη και τη διαφθορά, να αντισταθούμε στους καιροσκοπισμούς και τους κερδοσκοπικούς, να παραμερίσουμε  προσωπικά συμφέροντα και εγωκεντρικές επιδιώξεις, να επιβάλλουμε τη χρηστή διοίκηση και να προτάξουμε το δημόσιο όφελος, ανοίγοντας νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για την πόλη και την κοινωνία μας. Η Πάφος αλλάζει και αναγεννιέται καθημερινά”.

Τα έργα που ολοκληρώνονται αλλά και αυτά που σύντομα αρχίζουν είπε ο κ. Φαίδωνος,  στέλνουν στην κοινωνία μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, προόδου και δημιουργικότητας.

Πρόσθεσε δε, πως το κορυφαίο μήνυμα του Σαράντα είναι ότι ενωμένος ο Ελληνισμός μπορεί να αντιστέκεται στην αλαζονική βία και να νικά.

Το μεγάλο δίδαγμα της εποποιίας είναι ότι  με σύμπνοια και συναίνεση, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με αγώνες και θυσίες, οι Έλληνες μπορούν  να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες,  να ξεπερνούν τα προβλήματα, να υπερβαίνουν τα εμπόδια και να κάνουν τις μεγάλες ανατροπές,όπως είπε.

Ο κ. Φαίδωνος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους τους  συντελεστές της εκδήλωσης οι οποίοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Επιπρόσθετα ευχαρίστησε και τον ομιλητή της  εκδήλωσης  συγγραφέα και λογοτέχνη Αντη Ροδίτη σημειώνοντας πως η  παρουσία του στο χώρο αυτό, δεν προσδίδει μόνο τιμή στην εκδήλωση αλλά και ένα έμπρακτο δείγμα της προσωπικής του  εκτίμησης προς την Πάφο και τους πολίτες της.

Η εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που διοργάνωσε ο Δ. Πάφου περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα  τραγούδια από την Ορχήστρα Ξύλινα – Χάλκινα Πνευστά, τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Πάφου και Χορούς από τον Λαογραφικό Όμιλο «Αφροδίτη» Γεροσκήπου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ