16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Η Πάφος τίμησε τη παράδοση και ‘έκοψε τη μούττη της σαρακοστής” σε καλές καιρικές συνθήκες

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην Πάφο αφού στο παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του Φάρου, στον Άγιο Γεώργη Πέγειας, στο Λατσί στην Πόλη Χρυσοχούς αλλά και στην παραλία του Ρίκου στην Γεροσκήπου γιορτάστηκε η Καθαρά Δευτέρα.


Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών οι παρέες έσμιξαν από νωρίς για την προετοιμασία του τραπεζιού της Σαρακοστής.

Με καταγωγή από τη Λετύμπου ο  Δημήτρης Αθανασιάδης  με την σύζυγό του του ανέφερε πως την περιοχή του Φάρου στην Πάφο την επισκέπτονται εδώ και πολλά χρόνια τέτοια μέρα για την ομορφιά της φύσης και την γαλήνη που διαθέτει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ήρθαμε συνέχισε,”για να κόψουμε τη μούττη της σαρακοστής με νηστίσιμα στο τραπέζι,όπως ελιές, χαλβά, κουνουπίδι και διάφορα άλλα “.

Η Ολυμπία Αθανασιάδη είπε πως οι προετοιμασίες της άρχισαν από νωρίς το πρωί με το βράσιμο της πατάτας των παντζαριών  και την ετοιμασία της μούγκρας.

Ερωτηθείσα για το κόστος του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας η κ. Αθανασιάδη είπε πως δεν το βρήκε καθόλου  ακριβό, σημειώνοντας πως οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά δεδομένα.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας αντάμωσαν και φέτος  στους αγρούς κάνοντας αρχή για τη νηστεία που θα διαρκέσει μέχρι και την Ανάσταση του Κυρίου.

Είναι η καθιερωμένη μούττη της σαρακοστής, ανέφερε ο Σωτήρης Σαβανής,  λέγοντας πως η οικογένεια του συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο. Εξέφρασε ακολούθως την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή του στην διασκέδαση,όπως και όλου του κόσμου, ξεφεύγοντας από τα προβλήματα που έχει και την καθημερινότητα.

Παίζοντας είπε ενδεικτικά στο ΚΥΠΕ  με τα εγγόνια του αισθάνεται και ο ίδιος μικρός. Όσο για την τέχνη του ψησίματος ο κ. Σαβανής  είπε πως το μυστικό είναι τα καλά κάρβουνα και να φυσάει λίγο ο αέρας.Ευχήθηκε τέλος σε όλους χρόνια πολλά .

Χαρά των παιδιών, το πέταγμα του χαρταετού. Ο ουρανός γέμισε με πολύχρωμα “χαμόγελα” κάποιοι από αυτούς φτιαγμένοι στο χέρι και κάποιοι έτοιμοι που εύκολα βρίσκει κανείς σήμερα στα καταστήματα και τα περίπτερα.

Η μικρή Χριστίνα Οδυσσέως μίλησε στο ΚΥΠΕ για την σημερινή μέρα της νηστείας λέγοντας πως είναι η μέρα των θαλασσινών και του πετάγματος του χαρταετού.

Εξάλλου ο μικρός Ανδρέας Λαζάρου ανέφερε πως η ημέρα κοντά στη φύση προσφέρει και βόλτα με το ποδήλατο αλλά και νηστίσιμα στην ύπαιθρο .

Το ποτό ,η ξεκούραση και η διασκέδαση βέβαια δεν έλειψαν από την σημερινή μέρα. Στο τραπέζι, τα χόρτα, οι χαλβάδες, και τα θαλασσινά,σύμφωνα με τον Ευάγγελο Ξενοφώντος .

Η Μαριλέννα  Πενταρά κάτοικος Πάφου είπε πως κάθε χρόνο όπως το έθιμο το απαιτεί έκοψαν τη μούττη της σαρακοστής και ευχήθηκε κάθε καλό σε όλο τον κόσμο.

Ο Χριστόδουλος Τσουπής 72 ετών από την Τσάδα  ανέφερε πως δεν το βάζει κάτω. Άμα είπε έρθει και συγκρότημα μπορεί να χορέψει κιόλας .

“Επειδή είναι το έθιμο της σαρακοστής ήρθαμε πανέτοιμοι από το πρωί, στήσαμε τα τραπέζια , βάλαμε τα φαγητά και ετοιμαστήκαμε να πετάξουμε το χαρταετό ψηλά και να κερδίσουμε το βραβείο”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Στυλιανού από την Τάλα.

Το τραπέζι στην εξοχή περιλαμβάνει σήμερα όλα τα νηστίσιμα είπε η Ευφυμία Γρηγορίου, όπως πατάτες, παντζάρια διάφορα λαχανικά φρούτα , ενώ οι φουκούδες έχουν και σήμερα την τιμητική τους αφού σ’ αυτές θα ψηθούν χταπόδια , καλαμάρια και σουπιές,συμπλήρωσε.

“Η ποικιλία των θαλασσινών και των χορταρικών είναι μεγάλη” δήλωσε ο Γρηγόρης Αντωνίου, ενώ ο  Παύλος Μαρίνος  ανέφερε πως παραδοσιακά στην Πάφο η περιοχή του Φάρου θεωρείται ως η πιο δημοφιλής για την Καθαρά Δευτέρα. Το τραπέζι εκτός από τα θαλασσινά και τα χορταρικά περιλαμβάνει λαγάνες και καλό κρασί,με σύμμαχο το καιρό, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο μικρός Σταύρος Μαρίνος ανέφερε πως η Καθαρά Δευτέρα είναι οικογενειακή γιορτή και αυτό το συναπάντημα είναι που τον ικανοποιεί πολύ.

Στην πανέμορφη παραλιακή ύπαιθρο της Επαρχίας Πάφου, μικροί και μεγάλοι πέταξαν τους πολύχρωμους  χαρταετούς , έπαιξαν μπάλα και γεύτηκαν τα διάφορα είδη της σαρακοστής όπως  ψάρι  και διάφορα λαχανικά. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ