29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Η διαδρομή του Δήμου Γεροσκήπου τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τα Οικονομικά

Επειδή κατά διαστήματα γίνεται λόγος για τα οικονομικά του Δήμου, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες θέσεις και απόψεις βασιζόμενος στους πραγματικούς αριθμούς οι οποίοι εξάγονται από τα επίσημα στοιχεία που τηρούνται από τον Δήμο. Η αλήθεια αυτή όμως και τα συμπεράσματα έχουν πραγματική αξία όταν γίνεται συνολική αξιολόγηση των αριθμών που αφορούν κάθε ενότητα.


 

του Νεόφυτου Μακρίδη*

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εκτός από την πιο πάνω αλήθεια υπάρχουν και τα γεγονότα για την υπό αναφορά χρονική περίοδο στα οποία θα γίνει αναφορά πιο κάτω.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των λογαριασμών του Δήμου Γεροσκήπου το συνολικό χρέος των 8,3 εκ. Ευρώ κατά το 2007 εκτοξεύτηκε στα 13,7 εκ. Ευρώ το 2011.

Οι προϋπολογισμοί παρουσίαζαν σταθερό έλλειμμα της τάξης του 1,4 εκ. Ευρώ κάθε χρόνο με αυξητική τάση.

Η μείωση της κρατικής χορηγίας, τα συσσωρευμένα χρέη προς την Α.Η.Κ, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τους διάφορους προμηθευτές και η υποχρέωση καταβολής των δόσεων έναντι των δανείων οδηγούσαν τον Δήμο με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, δηλαδή πτώχευση.

Θα υπενθυμίσω ότι η καταβολή μισθών γινόταν με καθυστέρηση και κατόπιν περικοπών από άλλες αναγκαίες δαπάνες. Η Α.Η.Κ απειλούσε με αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα υποστατικά του Δήμου, οι προμηθευτές αδυνατούσαν να προμηθεύσουν τον Δήμο με τα αναγκαία υλικά συντήρησης και καθαριότητας.

Στα πιο πάνω πρέπει να συνυπολογιστεί και το αρνητικότατο οικονομικό κλίμα της τότε εποχής και η επιδείνωση που επήλθε με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, των οποίων τα επακόλουθα εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομική ζωή του τόπου μέχρι σήμερα, παρά την αισθητή βελτίωση.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο που παρέλαβαν βάση των πιο πάνω μια  καταθλιπτική κατάσταση και κατάφεραν μέσα από ομαδική δουλειά και λήψη δραστικών μέτρων να αναστρέψουν την εικόνα κατάρρευσης του Δήμου και να δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής εξυγίανσης και σε καταρτισμό πλεονασματικών προϋπολογισμών.

Τα πιο πάνω συνθέτουν μια νέα εικόνα για τον Δήμο της Γεροσκήπου η οποία επιβεβαιώνεται από τα σημερινά γεγονότα.

Ο Δήμος Γεροσκήπου είναι πλέον ένας αξιόχρεος Δήμος με πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, με τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις του έναντι των συνεργατών και των προμηθευτών του. Αυτό του επιτρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα ανάπτυξης και υποδομής με ανταποδοτικά οφέλη για του Δημότες, έργα και δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και που ελκύουν ξένους επισκέπτες και επενδυτές με μεγάλη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.

 

Με εκτίμηση,

*Νεόφυτος Μακρίδης, Γεροσκήπου

Εκ μέρους της ομάδας στήριξης του Μιχάλη Παυλίδη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ