14.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

ΕΦΕ- 2ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων

Το Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων, το οποίο διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, έχει γίνει πλέον θεσμός και θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στην Πάφο, στο πλαίσιο του Πάφος 2017, σε μια ακτίνα που καλύπτει το κέντρο της παλιάς πόλης.

Η εικαστική εγκατάσταση είναι ένα καλλιτεχνικό είδος, που συχνά δημιουργείται ειδικά για τον χώρο, όπου θα παρουσιαστεί, μετασχηματίζοντας τη θέαση, την όψη ακόμα και την ταυτότητά του. Στο 2ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων, οι καλλιτέχνες καλούνται να διερευνήσουν τον δημόσιο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτότητα και τον ρόλο του.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Εικαστική Εγκατάσταση σε αυτή την περίπτωση γίνεται το μέσο, με το οποίο ο καλλιτέχνης θα επιχειρήσει να αναπτύξει έναν διάλογο για το κατά πόσο κάποιες φορές οι εικαστικές εγκαταστάσεις, που παρουσιάζονται σε δημόσιο χώρο, μπορούν να ονομαστούν και Δημόσια Τέχνη (Public Art), ενώ γιατί κάποιες άλλες φορές τα όρια μεταξύ των όρων Installation Art και Public Art συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Με αυτόν τον τρόπο το όλο σκεπτικό επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του χώρου, προτείνοντας παράλληλα μια εναλλακτική λύση μέσα από την εικαστική αντίληψη.

Το Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων (ΕΦΕ) επιδιώκει, όχι μόνο να δημιουργήσει μία αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και έργου τέχνης, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό, να γνωρίσει καλύτερα την Εικαστική Εγκατάσταση χώρου ως εικαστικό μέσο. Έτσι, οι γνώριμοι χώροι επαναπροσδιορίζονται και η εμπειρία του θεατή εμπλουτίζεται μέσω των εικαστικών προτάσεων. Το κάλεσμα καλλιτεχνών έγινε τον περασμένο μήνα και αφορά μέλη του Ε.ΚΑ.ΤΕ. και κατόχους της κάρτας ΙΑΑ.

Οι καλύτερες προτάσεις έχουν επιλεγεί με αποτέλεσμα τα έργα να εκτεθούν στην προκαθορισμένη ακτίνα της πόλης. Το όλο σκηνικό, σίγουρα θα τραβήξει τη ματιά, θα προβληματίσει και θα αλλάξει την καθημερινή εικόνα στη ρουτίνα και μη των περαστικών. Την επιμέλεια του Φεστιβάλ έχουν οι o Λούκαs Ιωάννου και η Χριστίνα Μιχαηλίδη.

Πεμ 2-Κ 5 Νοε, Περιοχή Μακαρίου, Πάφος. Πληροφορίες: 22466426. Δ, Τετ, Παρ 10.00-14.00 & Τρ, Πεμ 13.00-17.00.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ