22.4 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Εσείς χρησιμοποιείτε αντηλιακό;

H δικαιολογία “θέλω να μαυρίσω γι’ αυτό δε χρησιμοποιώ αντηλιακό” δεν ευσταθεί. Το αντηλιακό δεν έχει την ιδιότητα να απενεργοποίει την παραγωγή μελανίνης. Ναι μεν μας προστατεύει από το έγκαυμα όχι όμως από το μαύρισμα.

Ραφαέλα Θρασυβουλίδου  Φαρμακοποιός  Πτυχιούχος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
της Ραφαέλας Θρασυβουλίδου * 

Επιλέξτε ένα αντηλιακό που να παρέχει προστασία από την UVA και UVB ακτινοβολία οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του δέρματος και το ηλιακό έγκαυμα αντίστοιχα. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στο δείκτη προστασίας SPF . Πρόκειται για το δείκτη που μας δείχνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε , από ότι αν δεν βάλουμε αντηλιακό. Για παράδειγμα αν κάποιος κοκκινίζει μετά από δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο , με ένα αντηλιακό με SPF15 θα μπορεί να είναι στον ήλιο για 150 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα του.

Να θυμάστε να βάζετε αντηλιακό καθημερινά ,όχι μόνο στην παραλία. Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να κάνει ο ήλιος το κακό του. Στην παραλία ακόμη κι αν είστε κάτω από τη σκιά μιας ομπρέλας , η UVA ακτινοβολία αντανακλά στην άμμο και στα βότσαλα γι’ αυτό μη ξεγελιέστε , ο ήλιος είναι ύπουλος! Ανανεώστε συχνά το προϊόν μετά από κολύμπι και εφίδρωση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Κύπρος θεωρείται ευλογημένη για πολλούς μιας και έχει ήλιο σχεδόν ολόχρονα. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται να προστατευόμαστε από αυτόν χειμώνα-καλοκαίρι κι όχι μόνο τους θερινούς μήνες. Σημειώστε ότι τα αντηλιακά προϊόντα όταν ανοιχτούν έχουν συνήθως ένα χρόνο ζωής. Μην τα χρησιμοποιείτε περισσότερο.

Η χρήση αντηλιακού πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Οι επιπτώσεις της μη χρήσης είναι πολλές. Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες που είναι η ξηρότητα του δέρματος , οι δυσχρωμίες, η αλλεργία σε μορφή ‘’σπυριών’ και το ηλιακό έγκαυμα  ,υπάρχουν και μακροπρόθεσμες όπως η γήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Μην αμελείτε λοιπόν  να βάζετε αντηλιακό διότι όπως το οργανισμός μας χρειάζεται τροφή για επιβιώσει έτσι και το δέρμα μας θέλει προστασία για να αντέξει στο χρόνο.

Εσείς τελικά τι διαλέγετε ? Μια αλόγιστη έκθεση στον ήλιο με ανυπολόγιστες συνέπειες ή μια υγιή και υπεύθυνη στάση απέναντι στον ήλιο? Τα σωστά αντηλιακά προϊόντα υπόσχονται προστασία ,αναδόμηση και αντιγήρανση . Η επιλογή είναι δική σας.

* Φαρμακοποιός Πτυχιούχος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ