18.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Επιφυλάξεις Κυπριακού Τμήματος ICOMOS για τη δημιουργία προβλήτας στο χώρο του αρχαιολογικού χώρου 

Επιφυλάξεις εκφράζει το  Κυπριακό Τμήμα ICOMOS  όσον αφορά την κατασκευή προβλήτας για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του γραφικού λιμανιού και του Κάστρου στην Πάφο, περιοχή η οποία είναι ενταγμένη ως ενιαίος και αδιάσπαστος χώρος μαζί με την περιοχή των Ψηφιδωτών και των Τάφων των Βασιλέων, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Κυπριακό Τμήμα ICOMOS σημειώνει πως ο πιο πάνω Αρχαιολογικός Χώρος της Νέας Πάφου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στο νησί συνδυάζοντας μια σειρά σημαντικών αξιών οι οποίες αποτέλεσαν και τον κύριο λόγο ένταξής του το 1980 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η συνολική και ολοκληρωμένη προστασία του περιλαμβανομένων του λιμανιού, του μεσαιωνικού κάστρου καθώς και των αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στο βυθό αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νέας Πάφου αποτελεί το μόνο αρχαιολογικό χώρο στην Κύπρο ο οποίος είναι ενταγμένος στο  ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 λόγω των ειδών και οικοτόπων (χλωρίδας και πτηνοπανίδας) που η περιοχή παρουσιάζει. Σκοπός του Δικτύου είναι η διασφάλιση προστασίας και της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σημειώνεται πως το  Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) αποτελεί Διεθνή Οργανισμό που ασχολείται επιστημονικά με την προώθηση και ενίσχυση μέτρων προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης των Μνημείων και των Χώρων, την προαγωγή μελετών και μεθόδων τεχνολογίας και τρόπων προστασίας, διατήρησης, αναβίωσης και ανάδειξης των Μνημείων και Χώρων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα Μνημεία και τους Χώρους καθώς  και γενικότερα την Πολιτιστική Κληρονομιά, την υποβολή προτάσεων και την προώθηση ενεργειών  προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και  Διεθνείς Οργανισμούς για την προστασία, την διάσωση, την διατήρηση και προβολή Μνημείων και Χώρων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ