32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Εντυπωσιακή η 18η πρεμιέρα του Pafos Aphrodite Festival με το “Don Giovanni”

Άνοιξε ψες η αυλαία της δέκατης όγδοης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Pafos Aphrodite Festival το οποίο παρουσιάζει φέτος τη δημοφιλή όπερα του W. A. Mozart “Don Giovanni”.  φιλοξενώντας ένα μικρό σε ηλικία αλλά με αναγνωρίσιμο στίγμα λυρικό οργανισμό της Ιταλίας, το Centro Formazione Alta Cultura, του οποίου εστία δραστηριότητας είναι η περιοχή της Πάρμα, γενέτειρας του Giuseppe Verdi.


Η πρεμιέρα καθήλωσε   το πολυάριθμο κοινό και τους λάτρεις της όπερας ενώ παραστάσεις θα δοθούν σήμερα 3 και αύριο 4 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου με την υπογραφή καταξιωμένων καλλιτεχνών της λυρικής σκηνής, σε μια συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ. της εταιρείας  Pafos Aphrodite Festival Cyprus   Φαίδωνας  Φαίδωνος ανέφερε πως εδώ και  18 συνεχόμενα χρόνια, σ’αυτό το χώρο που για 2.300 και πλέον χρόνια αποτελεί κόμβο συνάντησης και διακίνησης ανθρώπων, αγαθών και ιδεών, επιβεβαιώνεται μέσα από μια κορυφαία έκφραση της τέχνης ότι μια μικρή αλλά με μεγάλο πολιτιστικό εκτόπισμα πόλη μπορεί να κτίσει και να καθιερώσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό με φήμη και κύρος που υπερβαίνουν τα όρια της χώρας στην οποία ανήκει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ταυτισμένο με την Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου, εμβληματικού μνημείου της πολιτισμικής κληρονομιάς της Πάφου, το “Pafos Aphrodite Festival” – όπως είπε-  λειτουργεί ως φάρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας άλλη μια απτή και έγκυρη απόδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Φαίδωνος καλωσόρισε  στην Πάφο τους συντελεστές της παραγωγής, έχοντας τη βεβαιότητα ότι το τριήμερο αυτό, με πρωτεργάτες τους διεθνούς αναγνώρισης σολίστες που ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους, θα χαρίσουν μεγάλες στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας και ανάτασης.

Πρόσθεσε δε, πως για δεύτερη φορά, το Φεστιβάλ παρουσιάζει έργο του Wolfgang Amadeus Mozart, την όπερα Don Giovanni, ένα από τα αρτιότερα και πιο δημοφιλή λυρικά δημιουργήματα όλων των εποχών.

Eίπε ακόμη πως χρέος της Πολιτείας είναι να στείλει με πειστικό τρόπο το μήνυμα της στήριξης του πολιτισμού σε δύσκολους για την οικονομία και την κοινωνία καιρούς ως πηγής έμπνευσης, δημιουργίας και αισιοδοξίας αλλά και ως μοχλού βελτίωσης της ποιότητας ζωής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο διάσημος Marcello Lippi που σκηνοθετεί τις παραστάσεις του 18ου Pafos Aphrodite Festival χαρακτηρίζει την όπερα “Don Giovanni” ως την κορυφαία θεατρική δημιουργία του Mozart. Η ικανότητα του λιμπρετίστα σε συνδυασμό με την ιδιοφυία του Mozart στο απόγειο της δημιουργικότητας του, δημιούργησαν-όπως ανέφερε-  ένα έργο το οποίο δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά αντικατοπτρίζει και μια απίστευτη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, τονίζει ο σκηνοθέτης Marcello Lippi.

Η Συμφωνική Ορχήστρα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό για να αποδώσει άρτια το έργο.

Σημειώνεται ότι το έργο διαδραματίζεται στον 17ο αιώνα, στη Σεβίλλη της Ισπανίας και αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάνι ο οποίος προσβάλλει και σκανδαλίζει τους υπόλοιπους, μέχρι που συναντά κάτι που δεν μπορεί να σκοτώσει, να χτυπήσει, να αποφύγει ή να ξεγελάσει.

Σε μία από τις περιπέτειες του, αποπειράται να βιάσει τη Ντόνα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζοβάνι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην κόλαση.

Η μετάφραση του λιμπρέτου γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων σε όλες τις παραστάσεις οι οποίες θα αρχίσουν στις 20.00 .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ