21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ενα άτομο συνελήφθη ως διακινητής σε σχέση με την άφιξη μεταναστών στον Πωμό 

Από καταθέσεις που λήφθηκαν προέκυψε μαρτυρία ότι ο διακινητής ήταν ανάμεσα στους μετανάστες που αφίχθησαν με σκάφος σήμερα το πρωί στον Πωμό, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου και Υπεύθυνο του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλη Ιωάννου.



Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως πρόκειται για 29χρονο από τη Συρία, ο οποίος συνελήφθη γύρω στις 10:10 σήμερα το πρωί για τα αδικήματα της συνωμοσίας, της συνδρομής και βοήθειας σε απαγορευμένους μετανάστες για είσοδο και παραμονή στο έδαφος της Δημοκρατίας, για λαθρεμπόριο μεταναστών μέσω θαλάσσης, για μεταφορά προσώπων δια υδάτινης οδού και μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους.

Αργότερα σήμερα θα οδηγηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μετά τη ρυμούλκηση του πλοιαρίου στο λιμανάκι του Λατσιού, ο κ. Ιωάννου είπε πως ακολούθησε η λήψη καταθέσεων και οι συνεντεύξεις από τους μετανάστες και διαπιστώθηκε ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν 17 απαγορευμένοι μετανάστες.

Πρόσθεσε πως τρεις γυναίκες, οι οποίες εγκυμονούν, και ένας μετανάστης παρουσίασαν ζαλάδες προφανώς λόγω του ταξιδιού και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς όπου τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες και ακολούθως στο σταθμό Πόλης Χρυσοχούς όπου μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιποι μετανάστες.

Εκεί, συνέχισε, άρχισε η καταγραφή των στοιχείων τους και όπως ανέφεραν οι ίδιοι στις ανακριτικές αρχές, ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου από το λιμάνι της Μερσίνας της Τουρκίας και έφθασαν στην Κύπρο με το συγκεκριμένο σκάφος.

Πλήρωσαν όπως ανέφεραν 2 χιλ. δολάρια ο καθένας στους διακινητές. Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Ιωάννου είπε πως το σκάφος εντοπίστηκε αργά ψες βράδυ, να πλέει στη θαλάσσια περιοχή Πωμού.

Αμέσως από τη Λιμενική Αστυνομία έγινε ανάκληση προσωπικού και η ακταιωρός “ Ποσειδώνας”  απέπλευσε από το λιμανάκι του Λατσιού με σκοπό να πλησιάσει το σκάφος και να το ρυμουλκήσει στο λιμανάκι, πράγμα το οποίο επιτεύχθηκε γύρω στις 03:40 το πρωί.

Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό επέβαιναν 143 άτομα από τα οποία 62 είναι άνδρες , 31 γυναίκες και 50 παιδιά.

Πρόσθεσε δε, πως στην επιχείρηση συμμετέχουν εκτός από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, της Λιμενικής Αστυνομίας, μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, της Πολιτικής Άμυνας, του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς , των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας καθώς και μέλη των Τοπικών Αρχών.

Μετά την καταγραφή των στοιχείων τους οι 125 από τους 143  μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν στο Χώρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ