29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Παναγιώτης Α. Βορκάς: Ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο κέντρο

Επανέρχομαι σ’ ένα θέμα που έχω αγγίξει σε προηγούμενη αρθρογραφία μου και αφορά την προσπάθεια ενίσχυσης της επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Παρόλο που ο πλατειακός χώρος και η πεζοδρομημένη προέκταση της Μακαρίου έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, η ροή ντόπιων και τουριστών στην περιοχή εξακολουθεί να είναι πενιχρή. Επιπλέον, αυτό που εντοπίζεται ως κενό είναι η ελλιπής πληροφόρηση για τα σημεία ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα οποία οι τουρίστες, αλλά ακόμη και οι ντόπιοι, μπορούν να επισκεφθούν. Χρειάζεται ενημέρωση τόσο στα σημεία διαμονής όσο και στα σημεία διακίνησης των τουριστών για τα μέρη που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο και αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.

Η προσέλκυση τουριστών στο κέντρο δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη και στην τυφλή διακίνηση των επισκεπτών που κατά λάθος ή από σφήνα θα βρεθούν για λίγο στο κέντρο, για να επιστρέψουν αποθαρρυνμένοι και πάλι στα ξενοδοχεία τους αφού η περιδιάβασή τους στο κέντρο απλά αναλώνεται σε περίπατο και πεζοπορία. Είναι αναγκαίο, ας μου επιτραπεί ο όρος, να διαφημίσουμε τα έργα στο κέντρο, την πεζοδρομημένη Μακαρίου και τους παράδρομους, το Χάνι, τη Δημοτική Αγορά, το Αττικό κτλ. Αυτή η διαφήμιση θα πρέπει να παραθέτει την ιστορία των σημείων, την πορεία εξέλιξής τους στο χρόνο σε σχέση με την ιστορία της πόλης μας και την αναβίωση και ανάπλασή τους σήμερα που τα θέτει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και αναβάθμισης. Όλα αυτά σε μια πόλη μου καλείται να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο σύγχρονο, πολυπολιτισμικό και με φάρο τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να μείνει κανείς εκτός. Αυτό αφορά πρωτίστως τους επιχειρηματίες εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης, που καλούνται να διαχειριστούν μια νέα τάξη πραγμάτων, αλλά και τη δημοτική αρχή που χρειάζεται να φανεί αντάξια των προσδοκιών των δημοτών και να λειτουργήσει ως αρωγός. Επίσης, ο ΚΟΤ και ο ΠΑΣΥΞΕ έχουν ρόλο να διαδραματίσουν με πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν αυτή την κοινή προσέγγιση.

Επί του συγκεκριμένου κάποιες από τις ενέργειες που θα μπορούσαν άμεσα να υλοποιηθούν είναι οι εξής:

  1. Πρωτοβουλία ΠΑΣΥΞΕ για ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημεία ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο της πόλης με υλικό στους χώρους διαμονής.
  2. Επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πολεοδομικών αιτήσεων που αφορούν καταστήματα και επιθυμητές αναπτύξεις στο κέντρο της πόλης.
  3. Προώθηση και ενημέρωση μέσω διαφημιστικών banner και άλλου υλικού για τα έργα και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο καθώς επίσης και τις επιλογές που έχουν ντόπιοι και τουρίστες και αφορούν αξιοθέατα, ψώνια και νυχτερινή ζωή.
  4. Εκσυγχρονισμός των τουριστικών χαρτών που εκδίδει ο ΚΟΤ για την ορθή και ενημερωμένη αποτύπωση των έργων εντός του ιστορικού κέντρου.
  5. Προώθηση και ενημέρωση των τουριστών με υλικό μέσω του ΟΣΥΠΑ και των σημείων επιβίβασης/αποβίβασης επιβατών.
  6. Ισχυροποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς την επιθυμητή κατεύθυνση, με την ελπίδα πως οι δικές τους προσπάθειες θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.

 

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ