29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Εκκλησιαστικό μουσείο στην Γεροσκήπου, το διαμάντι της πόλης και επαρχίας Πάφου!

Ένα πραγματικό κόσμημα πραγματικά στην πόλη μας, βρίσκεται στην όμορφη και γραφική πλατεία της Γεροσκήπου και στεγάζεται στο παλιό Α’ Δημοτικό Σχολείο  μέσα στο κέντρο της πλατείας.

Η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ εύκολη, υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος στάθμευσης και είναι εφικτή η είσοδος σε όλους μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο λόγος για το εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο κανείς μπορεί να δει και θαυμάσει από αρχαία εικονίσματα μέχρι και ποιμαντικές ράβδους, μήρες, παλιά ευαγγέλια και άλλα.

Οι ώρες που είναι ανοικτό καθημερινά είναι από Δευτέραμέχρι Παρασκευή από τις 9 το πρϊ μέχρι τις 4 το απόγευμα καθώς επίσης, ανοικτό το βρίσκουμε και τα Σάββατα από τις 9 το πρωϊ μέχρι τις μία το μεσημέρι.

Υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο στην είσοδο το οποίο στην πραγματικότητα ειναι για την συντήριση του μουσείου και την ύπαρξη του, αφού όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε το κόστος που χρειάζεται και τα έξοδα ενός μουσείου για να μπορέσει να κρατηθεί ανοικτό.

Το γεγονός ότι είναι εκκλησιαστικό μουσείο  είναι πολύ χαρμόσυνο σαν γεγονός η ύπαρξη του και ιδιαίτερα στην πόλη μας που είναι ξεχασμένη σε όλα από την πολιτεία και  αφού εκκλησιαστικά μουσεία δεν υπάρχουν πολλά στην Κύπρο. Ενα νησί που θεωρείται «νησος των Αγίων», που θεωρείται ένας εκ των δύο βασικών κρίκων εξάπλωσης και διδασκαλίας του Χριστιανισμού, που πέρασαν οι ευαγγελιστες και έφεραν τον χριστιανισμό (ο άλλος είναι η Αντιόχεια), που επισκέφθηκαν και δίδαξαν οι ίδιοι οι Απόστολοι Παύλος Βαρνάβας και Ευαγγελιστής Μάρκος, που έχει το αυτοκέφαλο και όχι μόνο!

Θα ήταν όμορφο να μπεί στο πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων, των προσκόπων, των τουριστικών προορισμών ώστε από την μιά να υπάρχει στήριξη οικονομική για το μουσείο αλλά και από την άλλη να μαθαίνουν και τα παιδιά, οι τουρίστες και γενικά οι επισκέπτες τα τόσο σημαντικά πράγματα που υπάρχουν εκεί και που αρκετά από αυτα όχι μόνο έχουν μοναδική αξία αλλά κάποια από αυτά χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα,τον 7ο, κλπ.

Επίσης, υπάρχουν και τοιχογραφίες μέσα στο μουσείο, οι οποίες με προσοχή μεταφέρθηκαν και συντηρήθηκαν από μισοερειπωμένα εκκλησάκια για να προστατευθούν από τον χρόνο και την ερήμωση.

Όσοι θα θέλατε να επισκεφθείτε το μουσείο σαν ομάδες ιδιαίτερα, καλό θα ήταν να πάρετε πληροφορίες από το ίδιο το μουσείο στο τηλέφωνο 26271221 και θα το βρήτε στην διεύθυνση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’  Γεροσκήπου όπως επίσης και στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του η οποία είναι www.impaphou.org.

Ακόμη, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) : pafosecclesiasticalmuseum@cytanet.com.cy  μπορείτε να στείλετε απορίες σας ή ότι άλλο θέλετε να μάθετε για να κανονίσετε μια επίσκεψη στο ξεχωριστό μουσείο, το εκκλησιαστικό της Γεροσκήπου στην Πάφο. Το εισητήριο εισόδου είναι 4€ και για τους συνταξιούχους 3€ μια πολύ καλή και λογική τιμή.

Στο ταμείο δίδεται και τετράπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο του μουσείου μεταφρασμένο σε 6 γλώσσες όπου δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν και στην γλώσσα τους ώστε να κατανοήσουν αυτα που αναγράφονται στο ενημερωτικό αυτό φυλλάδιο.

Ιδιαίτερα με ενθουσίασε που στο συγκεκριμένο μουσείο βρίσκεται η αρχαιότερη εικόνα της Αγίας Μαρίνας που βρέθηκε στην Κύπρο και απεικονίζει την Αγία Μαρίνα στο κέντρο και γύρω – γύρω απεικονίζονται και σκηνές από τα βασανιστήρια τα οποία  υπέστη  η Αγία Μαρίνα.

Σε φέρνει πιο κοντά όπως και να το δείς στην Χριστιανική μας πίστη και στα όσα θαυμαστά ζούμε μέσα από τον Χριστιανισμό μια ζωντανή και υπαρκτή θρησκεία που ακόμα και στις μέρες μας γίνονται θαύματα χωρίς σταματημό!!

της Μαρίας Μασούρα

Δημοσιογράφος PafosPress

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ