19.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024
Home ΠΑΦΟΣ Η ΠΑΦΟΣ ΜΑΣ Γνωρίζατε ότι στην Πάφο βρίσκεται ο γηραιότερος δρυς της Κύπρου; Μάθετε που [pics – vid]

Γνωρίζατε ότι στην Πάφο βρίσκεται ο γηραιότερος δρυς της Κύπρου; Μάθετε που [pics – vid]

0
Γνωρίζατε ότι στην Πάφο βρίσκεται ο γηραιότερος δρυς της Κύπρου; Μάθετε που [pics – vid]

 

Ένα μοναδικό υπεραιωνόβιο μνημείο, πραγματικό θαύμα της Φύσης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφθούν την κοινότητα Φύτης στην επαρχία Πάφου.

Η κοινότητα εκτός από τα γνωστά υφαντά Φυθκιωτικα είναι γνωστή και για την σχεδόν 1000 ετών βελανιδιά της που βρίσκεται 500 μέτρα μακριά από τον κεντρικό πυρήνα του χωριού.

Ο δρυς της Ακρικούς, όπως είναι η ονομασία του, είναι πέραν των 800 ετών, έχει ύψος πάνω από 20 μέτρα, διάμετρο που ξεπερνάει τα πέντε μέτρα και θεωρείται ο αρχαιότερος στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη της Φύτης, Κυριάκο Σωτηρίου, «είναι ένα από τα αξιοθέατα του χωριού μας […] Εμείς προσπαθούμε να τον κρατήσουμε ζωντανό».

Ο δρυς ο οποίος είναι προστατευόμενος και έχει κηρυχθεί διατηρητέος από το Τμήμα Δασών πήρε το όνομα του από την ομώνυμη πηγή της «Ακρικούς».

Καθημερινά αλλά κυρίως τα Σαββατοκύριακα την Φύτη και τον δρυ της Ακρικούς επισκέπτονται αρκετοί ντόπιοι και ξένοι περιηγητές, οι οποίοι φωτογραφίζονται μαζί του και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης διευρύνουν την φήμη του στέλνοντας την σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.