14.9 C
Paphos
Monday, May 6, 2024

Γιατί το θέμα του ναού στον κήπο δεν τελείωσε;

Με αφορμή το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας, εσφαλμένα θεωρούν ότι η ανέγερση καθεδρικού ναού στον δημόσιο κήπο βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, μετά και την τροχοδρομημένη θετική ψήφο που έλαβε από την οριακή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Η απόφαση του ΔΣ είναι καθαρά συμβολική και δεν είναι μέρος οιασδήποτε διαδικασίας. Το μόνο που κάνει είναι να δώσει δικαιολογία στη Μητρόπολη να αιτηθεί το ναό.

  2. Η Μητρόπολη θα πρέπει να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία. Αυτή διαλαμβάνει την κατάθεση πλήρων σχεδίων στον Δήμο Πάφου μαζί με επιπρόσθετη αίτηση για κατά παρέκκλιση αδειοδότηση. Εκεί θα διαφανεί ότι τα 750 τμ «εσωτερικού χώρου» αν τους προστεθούν τοίχοι, καλυμμένες είσοδοι και κολωνάτα, αντηρίδες και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία εύκολα θα ξεπεράσει τα 1000 τμ χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν βοηθητικούς χώρους. Η δε τσιμεντωμένη επιφάνεια θα είναι πολλαπλάσια. Θα είναι δουλειά των υπηρεσιών να υποβάλουν έκθεση, της πολεοδομικής επιτροπής να την εξετάσει αλλά και του ΔΣ να αποφασίσει αν θα συστήσει την κατά παρέκκλιση άδεια. Δουλειά της κοινωνίας είναι να μην επιτρέψει αυτή η διαδικασία να γίνει εν κρυπτώ. Να αποκαλύψει τα ακριβή μεγέθη και τις επιπτώσεις της ανέγερσης. Να φέρει μπροστά στις ευθύνες τους όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ιδιαίτερα εκείνους που αναίτια και με αστείες επεξηγήσεις, άλλαξαν γνώμη την τελευταία στιγμή. Να απαιτήσει δημόσια παρουσίαση ώστε να στηριχτεί ή όχι η όποια απόφαση του ΔΣ

    Η ταχύτητα σκοτώνει
  3. Οι περίοικοι που επηρεάζονται θα πρέπει άμεσα να εκφράσουν τη γνώμη τους ομαδικά ή ατομικά και αυτή να ληφθεί υπόψιν σε όλα τα στάδια της εξέτασης, από το πρώτο έως το τελευταίο, μιας και είναι στοιχειώδης απαίτηση του νόμου να μην παραβλάπτονται οι ανέσεις των γειτόνων και περιοίκων.

  4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τα τμήματα πολεοδομίας, περιβάλλοντος, δασών και θήρας θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν ξανά και να δικαιολογήσουν την πιθανή αλλαγή της κάθετα αρνητικής προηγούμενης στάσης τους που θα οφείλεται σίγουρα στις γνωστές πιέσεις και υπόγειες διαδικασίες που έγιναν και γίνονται. Η πίεση της κοινωνίας μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη όπως έγινε στην περίπτωση της σταδιακής μείωσης των επιτρεπόμενων ορόφων των ψηλών κτιρίων μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν.

  5. Εφόσον η αίτηση φτάσει στο Συμβούλιο μελέτης Παρεκκλίσεων θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και σε αυτές περιλαμβάνονται και δημόσιες ακροάσεις. Η κοινωνία πρέπει να είναι εκεί.

  6. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει την τελική απόφαση υιοθετώντας ή όχι την απόφαση του ΣυΜεΠα. Πρέπει να εξασκηθεί όλη η δυνατή πολιτική πίεση ώστε μια θετική κατάληξη να αποτραπεί.

 

Ο αγώνας είναι ακόμα στην αρχή του. Το μόνο που έχει στα χέρια της η Μητρόπολη είναι μια παραίνεση να καταθέσει και τίποτε άλλο. Τα στάδια που έχει προκαθορίσει η πολιτεία είναι πολλά και πολύπλοκα. Μπροστά στις πραγματικότητες μιας ολοκληρωμένης αίτησης πολλοί θα πρέπει να αναλάβουν βαρύτατες ευθύνες και γι’ αυτό πρέπει να αισθάνονται την κοινωνία ενεργή και διεκδικητική σε κάθε τους βήμα.

 

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ